Linkovi

Boško Jakšić: Vučić se plaši Putina


Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin na sastanku u Sočiju (Foto: Reuters/Shamil Zhumatov-Pool)

Situacija u Srbiji postaje veoma ozbiljna, a kako smatra spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić, razlog za to je što se istovremeno pojačavaju pritisci na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sa Istoka, i za Zapada, i iz Pariza i Berlina, i iz Vašingtona, i iz Moskve.

Komentarišući za Glas Amerike poslednju posetu Vučića Moskvi i susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Jakšić ističe da tu posetu treba posmatrati kao kombinaciju balansa:

"Pre toga smo bili suočeni, odnosno on, sa pritiscima i pretnjama iz Amerike da će Srbiji biti zavedene sankcije ukoliko nastavi sa nabavkama ruskog naoružanja. I vrlo je simptomatično da je uoči odlaska za Soči Vučić najavio da više neće kupovati oružje, što je očigledan odgovor na taj američki pritisak i njegov ustupak Amerikancima. Ali ostaje još deo misterije na koji nemamo odgovor - koji je ustupak napravio Rusiji", kaže Boško Jakšić.

Prema mišljenju bivšeg urednika spoljno-političke rubrike "Politike", Vučićev ustupak Moskvi se najverovatnije tiče Kosova:

"I da je on dobio upozorenje od Putina da ne žuri rešenjem, ponajmanje sa rešenjima koja su pisana po američkom ili evropskom scenariju. Jer je Rusima u interesu da se sačuva status kvo, jer je Kosovo najveća poluga njihovog uticaja", naglašava Jakšić.

Odnos Putina i Vučića, Rusije i Srbije, možda bi se mogao najbolje opisati rečenicom iz narodne priče - pustio bih ja njega, ali neće on mene:

"Vladimir Putin ne pokazuje nikakvu želju da ispusti Srbiju iz zagrljaja Kremlja. I to je nešto na šta pokušava Vučić da nađe odgovore, ali veoma teško. Jer, s jedne strane, čini mi se da je njemu lakše odgovori na pretnje koje dođu sa Zapada, jer se on Zapada ne plaši. A Vladimira Vladimiroviča se plaši", ističe Jakšić.

Da odnosi između Srbije i Rusije budu još zanimljiviji - u četvrtak se postarao pokret Dveri, koji je u Skupštini Srbije dočekao rusku delegaciju u kojoj su zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dume, poslanica sa Krima Natalija Poklonskaja i zamenik predsednika Saveta ministara Krima i stalni predstavnik predsednika Rusije za Krim Georgij Muradov. Zajedno sa liderom Dveri Boškom Obradovićem oni su pozirali kraj zastave Krima koju su mu doneli na poklon.

Inače, Srbija tretira Krim kao deo Ukrajine i ne priznaje rusku aneksiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG