Linkovi

Dan posle - Vučić i Brnabić o poseti Vladimira Putina


Predsednik Rusije Vladimir Putin u Hramu Svetog Save u Beogradu, 17. januara 2019. (Foto: Reuters/Maxim Shipenkov)
Predsednik Rusije Vladimir Putin u Hramu Svetog Save u Beogradu, 17. januara 2019. (Foto: Reuters/Maxim Shipenkov)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin i tokom poslednje posete Beogradu više puta ponovio svoj poznati stav o Kosovu, koji se nije menjao u poslednjih pet godina. Na konferenciji za medije, Vučić je, na pitanje o svojoj izjavi da bez Rusije nema rešenja za Kosovo, ukazao da se nije razgovaralo o formatima dijaloga, kao i da on ne može da određuje politiku svetskih sila.

Govoreći o Kosovu, on je uputio apel partnerima iz EU da snažnije utiču na Prištinu da ukine takse, kako bi se nastavio dijalog i razgovor o budućnosti Srba i Albanca:

"Ako ne ukidaju takse, onda je jasno da ne žele razgovor. Jasno je da ne žele nikakve dogovore, da im ne pada na pamet da prave bilo kakve kompromise, i jasno je da je njihova politika onda politika ucene u kojoj bi Srbija trebalo sve da da, a da ne dobije ništa. Ako je to tako, onda nemamo smetnjiu za to da idemo na izbore, pa sad bi trebalo videti kada da idemo na izbore. Zato je važno da znamo da li oni žele ili ne žele razgovore", rekao je Vučić novinarima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da je za Srbiju važno da čuje poruku Putina da Rusija podržava dijalog Beograda i Prištine i da će prihvatiti svako rešenje koje je prihvatljivo Beogradu.

Poseta Putina ne može da smeta odnosima Srbije i EU, ocenila je Brnabić, posle sednice Nacionalnog konventa o EU:

"Mi vodimo u potpunosti transparentnu i iskrenu spoljnu politiku. Dakle, Brisel zna za naše, i tradicionalno dobre veze, i ekonomski dobre veze sa Ruskom Federacijom, naš sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom. Kao što Moskva zna da su aspiracije Srbije u EU i da je strateški cilj Srbije članstvo u EU".

Na istom skupu, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici nije želeo da komentariše posetu ruskog predsednika Srbiji.

Pratimo blisko šta se događaja u Srbiji, premijerka, predsednik, ministri potvrdili su opredeljenost Srbije Uniji i ne komentarišemo posete trećih zemalja, rekao je Fabrici.

XS
SM
MD
LG