Linkovi

Vučić u Sočiju: Nisam optimista u pogledu kompromisa Beograda i Prištine


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, i tom prilikom istakao da svaki susret sa Putinom ima veliki značaj za Srbiju, ali i ukazao da je ekonomska saradnja Srbije i Rusije sve bolja i da robna razmena kontinuirano raste.

Obraćajući se na ruskom jeziku, Vučić je pozvao Putina da poseti Srbiju u što skorije vreme i uručio mu pismo patrijarha Irineja, koje mu je poglavar Srpske pravoslavne crkve lično uputio.

Takođe, Vučić se u pozdravnom obraćanju dotakao i aktuelnog trenutka:

"Hteo bih da vam se zahvalim na kontinuiranoj podršci Srbiji očuvanju naše teritorijalne celovitosti, nezavisnosti i suvereniteta, za vašu podršku na međunarodnom nivou. Ali moram da vam kažem da nisam optimista u pogledu postizanja konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine. I kako ste već rekli, razgovaraćemo o ovoj temi zajedno", istakao je Vučić prilikom susreta sa Putinom.

Sastanak lidera Srbije i Rusije u Sočiju (Foto: Official publication)
Sastanak lidera Srbije i Rusije u Sočiju (Foto: Official publication)

Uz poziv da u maju 2020. godine poseti Moskvu, ruski predsednik Vladimir Putin je istakao da je prošle godine spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije porasla za dva odsto, a u periodu januar - septembar ove godine još za devet odsto:

"Naši odnosi se razvijaju veoma pozitivno, naše strateško partnerstvo se svakodnevno potvrđuje i ojačava, i to se tiče razvoja naših odnosa i u političkoj sferi, i u ekonomskim odnosima, kao i u oblasti bezbednosti", izjavio je Putin po dočeku Vučića u Sočiju.

Prilikom susreta, Vučić se posebno zahvalio i ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu za saradnju, a beogradski dnevnik Blic u izdanju za sredu prenosi navode poslanika ruske Dume Jevgenija Primakova da je predsedniku Srbije u martu ove godine nudio da napravi tehničku vladu sa liderima Saveza za Srbiju, što je Vučić odbio i poručio da je to nepristojna ponuda.

Takođe, neposredno pred Vučićev dolazak u Soči, Primakov se na televiziji bavio špijunskim aferama u Srbiji, izvozom oružja i uticajem koji Rusija ima kada je reč o Kosovu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG