Linkovi

Putin: Pažljivo pratimo situaciju u vezi sa Kosovom


Predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić na sastanku u Pekingu, (Foto: AP/Sergei Ilnitsky)
Predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić na sastanku u Pekingu, (Foto: AP/Sergei Ilnitsky)

Predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić sastali su se danas u Pekingu, na maginama foruma "Pojas i put", i tom prilikom Putin je poručio da Moskva pažljivo prati situaciju oko Kosova i da će Rusija pružiti podršku Srbiji.

Dva predsednika su razgovarala i o predstojećem samitu o Kosovu u Berlinu, a Putin je rekao da je zadovoljan rastom ekonomske saradnje i zahvalio se na gostoprimstvu koje mu je ukazano prilikom poslednje posete Beogradu:

"Održavamo stalne kontakte na političkom nivou između ministarstava spoljnih poslova. Odnosi naših zemalja se razvijaju u tako osetljivoj sferi kao što je vojno-tehnička saradnja", dodao je Putin.

Putin i Vučić su razgovarali i o energetskoj saradnji i gasovodu, a predsednik Srbije je šefu ruske države pokazao prve fotogarfije o početku gradnje gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju.

Vučić je obavestio ruskog kolegu o razvoju situacije na Kosovu i o tome u kom pravcu se razvija rešavanje kosovskog problema. On je rekao da ne razume "neverovatne poteze Prištine":

"Moram da izrazim zahvalnost za vašu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, zato što podržavate našu zemlju u svim globalnim organizacijama. To je veoma važno pitanje za nas, jer, kao što znate, mi smo pod pritiskom u vezi sa Kosovom", rekao je Vučić tokom susreta sa Putinom.

Na skupu u Pekingu Vučić se sastao i sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, a tokom razgovora oni su se saglasili da su politički odnosi dve zemlje odlični i bez otvorenih pitanja.

Takođe, bilo je reči i o predstojećoj poseti Lukašenka Beogradu.

XS
SM
MD
LG