Linkovi

Putin u Beogradu: Rusija deli zabrinutost Srbije u vezi sa Kosovom


Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u zgradi Predsedništva Srbije
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u zgradi Predsedništva Srbije

Uz zahvalnost za topli doček, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je danas u Beogradu da mu je jako drago što ima mogućnost da poseti prijateljsku i bratsku Srbiju i da razgovara o onome što je urađeno.

Putin je jutros doputovao u Srbiju, a na aerodromu ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon toga, dva predsednika su položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda, a svečani doček gostu iz Rusije priređen ispred Palate Srbija.

Doček za ruskog predsednika ispred Palate Srbija
Doček za ruskog predsednika ispred Palate Srbija

Putin i Vučić su se zadržali oko sat vremena u direktnom razgovoru, posle kojeg je održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Rusije i potpisivanje velikog broja sporazuma između predstavnika dve zemlje.

U prvoj izjavi po dolasku u Beograd, predsednik Rusije se zahvalio je građanima Srbije na toplom prijemu, koji je video na ulicama dok je dolazio. Po njegovoj oceni, duhovna bliskost dva naroda rezultirala i saradnjom:

"U porastu je robna razmena i skoro je dve milijarde dolara. Jako je prijatno da naši odnosi postaju sve više i više diversifikovani. Saradnja prednjači u oblastima infrastrukture i energetike, a ima i novih pravaca koji se razmatraju i o kojima će se i danas razgovarati", rekao je Putin posle razgovora sa Vučićem.

Putin u Beogradu: Rusija deli zabrinutost Srbije u vezi sa Kosovom
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:34 0:00

I predsednik Srbije se složio sa ocenom da trgovinska razmena dve zemlje napreduje, da se uvoz i izvoz povećava u ozbiljnim procentima, ali da, kako je rekao, napreduju i odnosi u ostalim sferama društvenog života.

Vučić se u obraćanju Putinu, zahvalio i na tome što je Beograd uvek mogao da računa na rusku podršku u međunarodnim odnosima:

"I hoću na kraju da vam se zahvalim za svu podršku koju pružate nezavisnosti Srbije, očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije. Uvek smo mogli da računamo na rusku podršku, i onoliko koliko je Srbija teritorijalno, i po broju stanovnika mala, mislim da je Rusija uvek mogla da računa da ima saveznika u Srbiji", istakao je Vučić.

"Rusija jedan od najvećih investitora u privredu Srbije"

U Beogradu je održan i plenarni sastanak delegacija Rusije i Srbije, na kojem su učestvovali članovi vlada dve zemlje. Tom prilikom Putin je rekao da je Rusija jedan od najvećih investitora u privredu Srbije i da se odnosi dve zemlje razvijaju u mnogo smerova:

"Sve ozbiljniju ulogu igraju i humanitarne, kulturne veze i obrazovanje, a sarađujemo u vojnoj oblasti. Kada govorim o saradnji u vojnoj oblasti, vi znate da ne samo da isporučujemo vojnu tehniku, već i kupujemo iz Srbije, između ostalog, i borbenu tehniku", rekao je ruski predsednik.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare koju su održala dva predsednika, Vladimir Putin je rekao da Rusija u potpunosti deli zabrinutost Srbije i srpskog naroda u vezi sa Kosovom. On je istakao da se Rusija zalaže za obostrano prihvatljivo rešenje i dodao da je Priština preduzela neke jednostrane poteze, kao što je formiranje Vojske Kosova, što je prema njegovim rečima, kršenje Rezolucije 1244 UN.

Predsednik Srbije je istakao da su pregovori sa Kosovom vođeni dok takse nisu bile uvedene, pod okriljem EU. Što se tiče Rusije, bez Rusije i njene snage u SB UN jasno je da nikakavg rešenja neće biti. Pre svakog rešenja ja ću se posavetovati sa predsednikom Putinom, dodao je Vučić:

"Upoznao sam ga sa svime što se događa oko Kosova i Metohije, obavestio ga o protivpravno uvedenim taksama koje albanske vlasti sprovele protiv Republike Srbije. Obavestio sam ga i o osnivanju takozvane Vojske Kosova suprotno rezuluciji 1244, i čini mi se da smo i po tom pitanju i u tom pogledu dobili značajnu podršku od predsednika Putina", rekao je Vučić.

Povećanje isporuke gasa

Tom prilikom Putin je najavio da Gazprom planira da poveća isporuku gasa na 3,5 milijarde kubnih metara, da se planira proširenje Banatskog dvora na 750 kubnih metara, kao i ulaganje od milijardu i 400 miliona dolara u Srbijagas.

Najavljeno je i da će Rusija vratiti Srbiji 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja, kao i da će Moskva dati još pet miliona evra za Hram Svetog Save.

Ruski predsednik dodelio je srpskom predsedniku Orden Aleksandra Nevskog
Ruski predsednik dodelio je srpskom predsedniku Orden Aleksandra Nevskog

Kako je ranije najavljivano u javnosti, današnju posetu Vladimir Putin iskoristio da srpskom predsedniku uruči Orden Aleksandra Nevskog, kao iskrenom pristalici najtešnjih i najtoplijih odnosa sa Rusijom. Istovremeno, Vučić je Putinu poklonio štene šarplaninca.

Konačno, večeras je Putin posetio Hram Svetog Save u Beogradu, gde su ga, uz hiljade građana okupljenih na platou ispred hrama, dočekali poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dočekan zvonima, Putin je sa Vučićem u kripti hrama upalio sveću.

Skup podrške ruskom predsedniku Putinu u centru Beograda
Skup podrške ruskom predsedniku Putinu u centru Beograda

Inače, povodom dolaska ruskog predsednika, u više gradova u Srbiji su lokalne samouprave i odbori SNS-a organizovale putovanja u Beograd na doček Vladimira Putina. Kako je rekao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić oko 30.000 građana bilo je na ulicama Beograda.

XS
SM
MD
LG