Linkovi

SDF: Sprečen pokušaj bekstva iz zatvora za pripadnike Islamske države u Siriji


Pripadnik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) stražari u zatvoru u kome se drže ljudi osumnjičeni da su bili pripadnici Islamske države, u gradu Hasakeh, 26. oktobra 2019.

Lokalne snage bezbednosti povezane sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF), koje uživaju podršku SAD, saopštile su u ponedeljak da su osujetile zaveru grupe za koju se veruje da je ćelija Islamske države (IS) da izvrši napad na zatvor u kome se nalaze borci IS-a na severoistoku Sirije.

Operacija, izvedena u ranim jutarnjim satima u ponedeljak, izvedena je u istočnoj provinciji Deir al-Zur, saopštile su snage unutrašnje bezbednosti SDF-a.

"Nakon što su naše snage dobile obaveštajne podatke da teroristička ćelija povezana sa IS u regionu Deir al-Zur planira da započne napad na zatvor Sina u Hasaki, naše antiterorističke jedinice, uz podršku međunarodne koalicije, su u stanju da identifikuje lokaciju ćelije i sprovede kvalitetnu operaciju protiv nje", navodi se u saopštenju SDF-a.

U vatrenom okršaju koji je usledio, jedan militant IS je poginuo, još jedan je ranjen, a četiri su uhapšena, dodaje se u saopštenju. Tokom operacije zaplenjeno je i desetine vatrenog oružja, raketa i improvizovanih eksplozivnih naprava, kao i municije, navodi SDF.

Ne iznoseći više detalja, koalicija je takođe saopštila da je jedan militant ubijen, a trojica privedena u zajedničkoj operaciji sa SDF-om u Deir al-Zuru.

SDF je vojna alijansa koju predvode Kurdi i koja je bila glavni američki partner u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Zabrinutost zbog improvizovanih zatvora

Od proglašenja vojnog poraza IS u martu 2019, SDF drži preko 10.000 boraca IS-a, uključujući oko 2.000 stranih državljana. Neki od njih drže se u zatvoru Sina u Hasaki, gde su militanti IS navodno planirali bekstvo iz zatvora.

Poslednjih godina, zatvorenici IS su nekoliko puta pokušavali da pobegnu iz pritvorskih centara koje SDF drži na severoistoku Sirije. Međutim, nijedan od njih nije bio uspešan.

Godinama su i kurdski i američki vojni zvaničnici izražavali zabrinutost za bezbednost u desetak zatvora pod kontrolom SDF-a u kojima su zarobljeni borci IS.

Mnogi zatvori adaptirane škole ili bolnice i nikada nije trebalo da drže zatvorenike na duži rok, uprkos povremenom prilivu miliona dolara pomoći i zaliha iz SAD i drugih zemalja koalicionih partnera.

Više zvaničnika upozorilo je da zatvori ne mogu da služe beskonačno, iako se ključni kurdski zvaničnici ne naziru tome kraj.

"Zaista je veoma komplikovano i teško", rekla je za Glas Amerike Elham Ahmad, izvršna predsednica političkog krila SDF-a, Sirijskog demokratskog saveta, odgovarajući na pitanje tokom nedavne posete Vašingtonu.

"Ne mogu da postavim vremenski okvor jer ne vidim da će se nešto desiti u bliskoj budućnosti", dodala je Ahmad, rekavši da strani borci IS ostaju najveća prepreka. "Većina zemalja odbija da primi svoje građane nazad... Ali ovo će potrajati dugo i predstavlja prilično veliki teret".

Ahmad je, govoreći preko prevodioca, takođe upozorila da pomoć SAD i drugih nije dovoljna da se održi bezbednost i "sve potpuno popravi".

"Ja bih to više nazvao hitnom vrstom pomoći... humanitarnim pitanjima poput hrane i vode", rekla je ona.

U svom kvartalnom izveštaju objavljenom prošle nedelje, generalni inspektor Pentagona je rekao da dok je globalna koalicija "nastavila da šalje materijal i pruža podršku SDF-u za poboljšanje fizičke bezbednosti, kapaciteta i uslova u objektima, pritvorenici i dalje žive u nestandardnim uslovima za život i pretrpanim (objektima)".

Koalicija protiv Islamske države "saopštila je da loši životni uslovi povećavaju šanse za beg”, dodaje se u izveštaju, uz napomenu da je "postojao jedan pokušaj bekstva od strane pritvorenika tokom kvartala" od 1. jula do 30. septembra.

U avgustu je globalna koalicija saopštila da je britanska vlada uložila 20 miliona dolara u proširenje jednog od pritvorskih objekata u kojima su zatvorenici IS na severoistoku Sirije.

Džef Seldin je učestvovao u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG