Linkovi

Turski napadi dronovima na sirijske Kurde izazivaju zabrinutost


Bespilotna letelica turske proizvodnje TB2 dron Barjaktar, tokom vojne parade u čast nezavisnosti u Kijevu, Ukrajina, 20. avgusta 2021.
Bespilotna letelica turske proizvodnje TB2 dron Barjaktar, tokom vojne parade u čast nezavisnosti u Kijevu, Ukrajina, 20. avgusta 2021.

Kurdske snage u Siriji, koje uživaju podršku SAD, saopštavaju da su sve više zabrinute zbog talasa napada turskih bespilotnih letelica na njihove komandante na severoistoku Sirije.

Turska je prošle sedmice izvela na desetine vazdušnih napada, uključujući nekoliko udara izvedednih bespilotnim letelicama, protiv položaja Sirijskih demokratskih snaga (SDF), vojnom savezu koji predvode Kurdi i koji je bio glavni američki partner u borbi protiv grupe Islamska država (IS, ISIL)

Turska gleda na SDF i na njihovu glavnu podružnicu, Jedinice za narodnu zaštitu (YPG), kao na ispostavu turske Radničke partije Kurdistana (PKK), militantne grupe koju su Vašington i Ankara označili kao terorističke. SAD, međutim, prave razliku između dve kurdske grupe.

"Turska je nedavno pojačala napade bespilotnim letelicama protiv naših vojnih punktova i komandanata širom severoistočne Sirije, na mestima poput Kobanija, Tel Tamera i nedavno u Kamišliju", rekao je Šervan Darviš, portparol vojnog vieća Manbij povezanog sa SDF-om.

"Trenutna politička klima ne pomaže Turskoj u izvođenju velikih kopnenih operacija, pa umesto toga koriste bespilotne letelice i zračne napade za proširenje svojih operacija", rekao je on za Glas Amerike.

SDF je saopštio da je u napadu turske bespilotne letelice u nedelju u blizini grada Kamišlija poginuo jedan od visokih komandanata. Nekoliko drugih komandanata SDF-a prošle nedelje je na meti drugog napada turskih bespilotnih letelica na grad Tel Tamer pod kontrolom SDF-a.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na zahtev Glasa Amerike za komentar. Međutim, provladini turski mediji izvestili su o napadima turskih bespilotnih letelica poslednjih dana protiv komandanata SDF-a na severoistoku Sirije.

Tursko ministarstvo odbrane takođe je saopštilo da su njegove oružane snage "neutralisale" kurdske borce na severoistoku Sirije, ne navodeći na koji način su gađani.

Turska vojska i savezničke sirijske milicije kontrolišu delove severoistočne Sirije od oktobra 2019, nakon velike vojne kampanje protiv boraca SDF-a.

Od tada su SAD i Rusija bili pokrovitelji odvojenih sporazuma o prekidu vatre između zaraćenih strana.

SAD "duboko zabrinute"

U ponedeljak je portparol američkog Stejt departmenta rekao za Glas Amerike da su "Sjedinjene Države duboko zabrinute zbog izveštaja o povećanoj vojnoj aktivnosti na severoistoku Sirije", dodajući da Vašington podržava "održavanje sadašnjih linija primirja i potrebu sve strane da deeskaliraju situaciju".

U dvostranačkom pismu upućenom američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu ranije ovog meseca, 27 članova američkog Kongresa izrazilo je zabrinutost zbog planova Turske da razvije svoju industriju naoružanih bespilotnih letelica.

Upotreba bespilotnih letelica u Turskoj "destabilizovala je više regiona sveta i ugrožava američke interese, saveznike i partnere", navodi se u pismu.

"Tokom prošle godine, Azerbejdžan je razmeštao turske bespilotne letelice protiv jermenskih civila u Artahu u Siriji; protiv kurdskih snaga koje su sarađivale sa SAD u ratu protiv ISIS -a; i u građanskom ratu u Libiji", dodaje se.

Set Francmen, autor nedavne knjige "Ratovi dronova" (Drone Wars), kaže da su bespilotne letelice oružni sistem koji je "idealno prilagođen" za Bliski istok.

"Možete da koristite bespilotne letelice u oblastima koje su deo sukoba ili u spornom području u kojima možda nema vladajućeg autoriteta", rekao je on za Glas Amerike. "Možete upravljati bespilotnim letelicama, napadati ljude, a zatim bespilotne letelice nestaju. Nema rizika za vaše pilote, a ako napravite grešku, možete kriviti nekoga drugog. Tako da mnoge zemlje u regionu vole bespilotne letelice".

Francmen je rekao da kampanja bespilotnih letelica u Turskoj i sveukupni položaj u Siriji takođe komplikuju tekuće napore u borbi protiv terorizma, protiv ostataka IS u ratom razorenoj zemlji.

"Sirijske demokratske snage koje SAD podržavaju bore se protiv ISIS-a. U međuvremenu, Turska pokušava destabilizirati isto područje izvođenjem vazdušnih napada i napada bespilotnim leteleciama na SDF ili grupe povezane sa SDF-om, a to destabilizuje region mogao bi nenamerno ili namerno da na kraju završi kao pomoć ćelijama ISIS-a".

Novinari Glasa Amerike Nik Čing i Ezer Sahinkala doprineli su pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG