Linkovi

Blinken i Borelj potvrdili značaj partnerstva SAD i EU u rešavanju zajedničkih izazova


Žosep Borelj (L) i Entoni Blinken (D) uoči razgovora u Stejt departmentu (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst )

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozdravio je nedvosmislenu podršku Evropske unije evropskoj perspektivi Balkana, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs posle susreta najvišeg američkog diplomate sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom u Vašintonu.

Blinken je, kako se navodi u saopštenju, tokom susreta potvrdio trajnu važnost partnerstva SAD i EU i rešenost Vašingtona da se Briselom sarađuje na rešavanju zajedničkih izazova.

Državni sekretar je rekao da ceni nastavak nedvosmislene podrške koju Evropska unija pruža evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i njenu posvećenost procesu proširenja i naglasio da je potrebno postići napredak u pristupnim pregovorima sa Albanijom i Severnom Makedonijom”, navodi se između ostalog u saopštenju.

Dodaje se da su dvojica zvaničnika razgovarala o razvoju događaja u vezi sa Avganistanom i pozdravila pokretanje dijaloga SAD i Evropske unije na visokom nivou o Rusiji, kao i održavanja narednog sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Vašingtona i Brisela koji bi trebalo da se održi kasnije tokom godine.

Blinken je tokom razgovora potvrdio podršku snažnijoj i spremnijoj američkoj odbrani koja, kako je naznačeno u saopštenju, doprinosi transatlantskoj i globalnoj bezbednosti - koja je kompatibilna sa NATO.

Državni sekretar i visoki predstavnik naglasili su da nameravaju da pokrenu dijalog o bezbednosti i odbrani, što je dogovoreno na samitu SAD i EU u junu. Oni su zadužili svoje timove da utvrde obim i modalitete tog dijaloga”, zaključuje se u saopštenju.

Žozep Borelj, koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Sjedinjenim Državama u svetlu intenziviranja transatlantske saradnje, objavio je da je sa Blinkenom imao dobru diskusiju koja će, kako je naznačio, produbiti strateško partnetstvo Evropske unije i Sjedinjenih Država.

"Uz razmenu stavova o geopolitičkim pitanjima - saglasili smo se da uskoro otpočnemo dijalog o bezbednosti i odbrani, kao i da se konsultacije o indo-paciffičkom regionu održe ove godine", objavio je Borelj na društvenoj mreži Tviter.

Poruke dvojice zvaničnika pre susreta

Državni sekretar Blinken je uoči razgovora sa Boreljom poručio da je Evropska unija najznačajniji partner Sjedinjenih Država u suočavanju sa svim izazovima širom sveta.

Ne postoji izazov na kome ne radimo zajedno. Pred nama je veoma važna agenda – koja se odnosi na evropsku, indopacifičku i zapadnu hemisferu – o svemu tome ćemo razgovarati. Sjedinjene Države u vezi sa svim pitanjima koje se nalaze pred njima – Evropsku uniju smatraju najbližim partnerom, rekao je američki državni sekretar pre razgovora sa Boreljom.

Borelj je u svom delu izlaganja ukazao da su Evropljani i Amerikanci najbliži partneri i saradnici.

Transatlantski odnosi su najvažnije relacije koje imamo. Tako da je potrebno da gajimo uzajamno razumevanje i saradnju u vezi sa Zapadnim Balkanom, Avganistanom, Kinom, Rusijom. Na brojnim mestima Zemljine kugle postoje izazovi sa kojima je potrebno suočiti se. Sarađujemo u skladu sa zajedničkim vrednostima i ovaj susret je važan korak u tom smeru – posebno kada je reč o pitanjima bezbednosti i odbrane”, naveo je uoči razgovora Borelj.

Transatlantski odnosi, ali i relacije između Sjedinjenih Država i Evropske unije zapali su u krizu tokom administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa, pogotovo u poslednjih godinu i po njegovog mandata.

Tramp je imao česte prigovore na saradnju u okviru Severnoatlantske alijanse (NATO) – iznoseći o nesrazmernim izdvajanima koje su u toj političko-vojnoj organizaciji imale SAD u poređenju sa drugim članicama.

U danima nakon američkih predsedničkih izvbra, decembra 2020, Evropska komisija i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost predložili su strategiju nove transatlantske agende odnosa između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Tada je u objavi Evropske komisije istaknut je značaj primene translatlantske saradnje tamo gde je potrebno globalno vođstvo. Takođe, kako je ukazano, princip je usredsređen na jačanje multilateralnih aktivnosti i institucija, zajedničkih interesa, upotrebe zajedničkih resursa i naleženja rešenja usklađenih sa vrednostima obe strane.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG