Linkovi

Evropska unija predložila Sjedinjenim Državama strategiju nove transatlantske agende odnosa


Zastave Sjedinjenih Država i Evropske unije (Reuters/VOA graphic)
Zastave Sjedinjenih Država i Evropske unije (Reuters/VOA graphic)

Evropska komisija i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost predložili su strategiju nove transatlantske agende odnosa između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, objavljeno je na internet stranici tog izvršnog tela EU.

"Evropski savet pozvan je da prihvati i predloži prve korake mape puta za novu transatlantsku agendu globalne saradnje – pre nego što bude pokrenuta na samitu Evropske unije i Sjedinjenih Država u prvoj polovini 2021“, navedeno je u dokumentu.

U predlogu je navedeno da ishod američkih predsedničkih izbora na kojima su pobedili Džozef Bajden i Kamala Haris predstavlja priliku za planiranje saradnje zasnovane na zajedničkim vrednostima, interesima i globalnom uticaju.

Dok su protekle godine bile na udaru izazova geopolitičkih promena moći, bilateralnih tenzija i jednostranih tendencija, pobeda novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena i potpredsednice Kamale Harris, u kombinaciji sa odlučnijom i sposobnijom Evropskom unijom i novom geopolitičkom i ekonomskom stvarnošću – prilika je za razvoj nove transatlantske agende globalne saradnje”, istaknuto je u dokumentu koji je objavila Evropska komisija.

Ursula fon der Lajen, predsednica EK, rekla je da će ta inicijativa biti usklađena sa promenama na globalnom nivou.

Transatlantski savez zasnovan je na zajedničkim vrednostima i istoriji, ali takođe i na interesima: izgradnja jačeg, mirnijeg i prosperitetnijeg sveta. Kada je transatlantsko partnerstvo jako, Evropska unija i Sjedinjene Države su jače. Vreme je da se ponovo povežemo novom agendom za transatlantsku i globalnu saradnju“, ukazala je fon der Lajen.

Žosep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, poručio je da Unija šalje snažnu poruku američkim prijateljima i saveznicima.

Gledajmo u budućnost, a ne u prošlost. Obnovimo naše veze i izgradimo partnerstvo koje će obezbediti napredak, stabilnost, mir i bezbednost za građane širom naših kontinenata i širom sveta. Nema vremena za čekanje – čeka nas dosta posla”, poručio je Borelj.

Principijelno partnerstvo

U objavi Evropske komisije istaknut je značaj primene translatlantske saradnje tamo gde je potrebno globalno vođstvo. Takođe, kako je ukazano, princip je usredsređen na jačanje multilateralnih aktivnosti i institucija, zajedničkih interesa, upotrebe zajedničkih resursa i naleženja rešenja usklađenih sa vrednostima obe strane.

Partnerstvo bi bilo oličeno u četiri oblasti – objavila je Evropska komisija.

Saradnja protiv Kovida 19

Objašnjeno je da u toj oblasti Evropska unija želi da joj se Sjedinjene Države pridruže u ulozi glavnog zagovarača globalne saradnje u odgovoru na pandemiju koronavirusa, zaštiti života i sredstava za život, kao i otvaranju ekonomija i društava.

Evropska unija želi saradnju sa SAD kako bi omogućili finansiranje razvoja i podjednaku distribuciju vakcina, testova i postupaka lečenja. Razvijali spremnost i zajedničke kapacitete za reagovanje, trgovali važnim medicinskim dobrima i doprineli jačanju i reformi Svetske zdravstvene organizacije”, objašnjava EK – govoreći o prvom polju moguće saradnje dve strane.

Zaštita planete i napretka

Evropska komisija u dokumentu navodi da, iako pandemija koronavirusa predstavlja značajan izazov, klimatske promene i očuvanje biljnog i životinjskog sveta ostaju "ključni izazov današnjeg vremena". To, kako je istaknuto, zahteva sistemske promene u ekonomijama i transatlantsku i globalnu saradnju.

Unija predlaže uspostavljanje sveobuhvatne transatlantske zelene agende, koordinaciju stavova i ulaganje zajedničkih napora za stvaranje i sprovođenje globalnih sporazuma.

Zajednička trgovinska i klimatska inicijativa, mere za izbegavanje emisije ugljenika, savez zelene tehnologije, globalni regulatorni okvir za održivo finansiranje, zajedničko vođstvo u borbi protiv krčenja šuma i pojačana zaštita okeana, deo su predloga EU", navodi Evropska komisija u saopštenju.

Saradnja u oblasti tehnologije, trgovine i standarda

Taj oblik saradnje, navodi Evropska komisija, ostvarivao bi se na temelju poštovanja ljudskog dostojanstva, pojedinačnih prava i principa demokatije. Odnosio bi se na otprilike dve trećine svetske trgovine i standarda. Ukazano je da suočavanje sa izazovima u toj oblasti – EU i SAD čini prirodnim partnerima u oblasti trgovine, tehnologije i digitalne uprave.

Evropska unija sa Sjedinjenim Državama želi blisko da sarađuje u pregovorima o rešavanju trgovinskih sporova, da predvodi reforme Svetske trgovinske organizacije i uspostavi novi Trgovinsko-tehnološki savet”, precizirano je u predlogu strategije za novu transatlantsku agendu.

Saradnja za bezbedniji, napredniji i demokratski svet

U predlogu agende Evropska komisija ukazano je da Evropska unija i Sjedinjene Države dele zajednički interes u jačanju demokratije, poštovanju međunarodnog prava, podršci održivog razvoja i promovisanju ljudskih prava širom sveta.

Snažno partnerstvo EU i SAD biće presudno za podršku demokratskim vrednostima, kao i globalnoj i regionalnoj stabilnosti, prosperitetu i rešavanju sukoba. Evropska unija nastoji da koordiniše odgovor i promovisanje regionalne i globalne bezbednosti, ojača transatlantsku i međunarodnu bezbednost – uključujući tu i novi bezbednosno-odbrambeni dijalog. Kao i da ojača multilateralni sistem”, saopštila je EK.

Predlogom nove transatlantske agende odnosa EU i SAD obuhvaćen je i Zapadni Balkan - kao i dijalog Srbije i Kosova koji bi trebaloda bude okončan postizanjem sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Evropa je Zapadnom Balkanu pružila perspektivu članstva u Evropskoj uniji. Partnerstvo i bliska koordinacija EU i SAD-a, posebno su važni u okviru dijaloga Beograda i Prištine kojim posreduje EU. Potrebno je zajednički da podržimo pomirenje, poboljšamo principe vladavine i poguramo ključne reforme", istaknuto je u objavi o strategiji nove transatlantske agende Evropske unije i Sjedinjenih Država na sajtu Evropske komisije.

XS
SM
MD
LG