Linkovi

Merkel ublažila izjavu o odnosima sa SAD


Nemačka kancelarka i predsednik SAD na samitu G7 na Siciliji, 26. maja 2017.
Nemačka kancelarka i predsednik SAD na samitu G7 na Siciliji, 26. maja 2017.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ostaje posvećena jakim transatlantskim odnosima, rekao je njen portparol samo dan nakon što je kancelarka poručila da Sjedinjene Države više nisu pouzdan partner.

Stefen Zajbert, portparol Merkelove, objasio je da je kancelarka to rekla zato što su joj “transatlantski odnosi jako važni, pa je ispravno da govori I o razlikama među partnerima”. Merkelova je, inače, zajedno sa ostalim evropkskim liderima na sastanku Grupe 7 na Siciliji oštro kritikovala Donalda Trampa zbog toga što je odbio da podrži sprovođenje Pariskom sporazuma o klimatskim promenama.

Nemački šef diplomatije Zigmar Gabrijel oštro je kritikovao američkog predsednika. Ocenjuje da su potezi Donalda Trampa oslabili Zapad, odnosno da Trampova “kratkovida politika” šteti interesima EU. “Onaj ko pospešuje klimatske promene time što slabi zaštitu životne sredine, ko prodaje oružje u zaraćenim zonama I ne želi da religijske sukobe rešava politčkim dogovorom stavlja mir u Evropi na rizik”, rekao je Gabrijel.

XS
SM
MD
LG