Linkovi

Hiljade širom sveta učestvovale u trećem Maršu žena


Demonstranti marširaju avenijom Pensilvanija u centru Vašingtona na trećem Maršu žena, 19. januara 2019.
Demonstranti marširaju avenijom Pensilvanija u centru Vašingtona na trećem Maršu žena, 19. januara 2019.

Hiljade žena okupile su se u gradovima u Sjedinjenim Državama i širom sveta na trećem Maršu žena - zahtevajući jednakost polova, zaštitu životne sredine i prava imigranata, između ostalih pitanja.

Na skupu u Vašingtonu, u blizini Bele kuće, organizatorka marša i aktivstkinja za prava transrodnih osoba, Ebi Stajnk, poručila je demonstrantima da neće dozvoliti da budu obeshrabreni i podeljeni.

"Mnogo ljudi, mnogi u medijima pokušavaju da nas podele. Ono što nas spaja nije činjenica da smo svi isti. Spajaju nas naše razlike", rekla je.

Lea Dotri, koja je pastor i politički aktivista, takođe se obratila učesnicima ženskog marša u Vašingtonu, sa porukom "ne smemo da se zaustavimo."

"Ne smemo da se zaustavimo dok svako dete na granici ponovo ne bude sa svojim roditeljima. Ne smemo da se zaustavimo dok svako dete ima slobodan i kompletan pristup obrazovanju. Ne smemo da se zaustavimo dok svi nemamo pun i pravedan pristup zdravstvenoj zaštiti", poručila je.

Početak

Prvi Ženski marš je održan 2017, dan nakon što je Donald Tramp položio zakletvu kao predsednik SAD. Prvog Trampovog radnog dana u Beloj kući, stotine hiljada žena okupile su se u Vašingtonu da bi iskazale protivljenje novoj administraciji i njenoj politici. "Sestrinski" marševi održani su na više od 600 lokacija u SAD i širom planete u znak solidarnosti sa marševima u Vašingtonu.

Piter Njušam, šef vašingtonske policije u to vreme, rekao je da je masa učesnika "bila takva da nije više bilo prostora da se uopšte maršira".

Mnoge žene su nosile štrikane ružičaste kape sa mačjim ušima - u aluziji na vulgarne komentare koje je Tramp izneo na račun žena mnogo pre nego što je ušao u politiku. 2018, organizatori Marša žena koncentrisali su se na politiku i snagu žena - birača. Drugi marš je održan u Nevadi sa fokusom na registraciju birača, a na njemu su govorili aktivisti i članovi Kongresa. Kao i 2017, marševi podrške održani su u gradovima širom SAD a hiljade žena marširale su u Londonu, Parizu, Sidneju i drugim evropskim i australijskim gradovima.

2019, organizatori vraćaju marš u Vašington, u nadi da će videti veliki broj učesnica, inspirisanih i činjenicom da su 102 žene - rekordan broj - izabrane u Predstavnički dom na kongresnim izborima u novembru.

Ženski marš u Torontu u Kanadi održan je na temperaturi od minus 22 Celzijusa.
Ženski marš u Torontu u Kanadi održan je na temperaturi od minus 22 Celzijusa.

Kontroverza

Nekoliko istaknutih organizacija za ženska i građanska prava odsutno je sa liste partnera, objavljene na vebsajtu Marša žena. Među njima su organizacije za građanska prava Pravni centar za siromaštvo na jugu i Emilina lista. Do kraja utorka, Demokratski nacionalni komitet je povukao svoje ime sa liste partnera. Kontoverza se odnosi na nekoliko liderki Marša žena koje su optužene da su iznosile rasistička ili antisemitska gledišta.

Organizatori su više puta odbacili sve optužbe za nedolično ponašanje i netoleranciju i da Marš osuđuje svaku vrstu predrasuda i govora mržnje.Neke učesnice kažu da je kontroverza uticala na njihovo razmišljanje o tome da li da učestvuju ali ih nije odvratila. "Mislim da to što jedna osoba kaže ili uradi ne predstavlja stavove cele organizacije", kaže Jevrejka Dženifer Zipurski.

Devojčica na ženskom maršu u Londonu 19. januara 2019.
Devojčica na ženskom maršu u Londonu 19. januara 2019.

​Odvojeni "Marš za SVE žene" planiran je za subotu u američkoj prestonici a organizatori kažu da će njihov protest biti "inkluzivniji". Mnoge učesnice ne veruju da će novi marševi ikada moći da se uporede sa prvim i da će biti teško ponoviti tu energiju.

Američke Indijanke na čelu kolone na ženskom maršu u Sijetlu, 19. januara 2019.
Američke Indijanke na čelu kolone na ženskom maršu u Sijetlu, 19. januara 2019.

Ipak, marševi su planirani u skoro svakoj američkoj državi, a u nekima - više njih. U Kaliforniji je zakazano više od 30 ženskih marševa, Njujorku 15 a Teksasu 13. Marševi su takođe planirani širom sveta, izmedju ostalog u desetak evropskih zemalja, Kanadi, Meksiku, Australiji, Novom Zelandu, Indoneziji, Pakistanu, Izraelu, Nigeriji, Zambiji...

XS
SM
MD
LG