Linkovi

Četvrti Ženski marš: Kritika Trampove politike, jednakost polova i prava žena


"Stop prisilnim deportacijama" i "Ovako izgleda demokratija", neke su od poruka koje su uputili učesnici četvrtog po redu "Ženskog marša" na ulicama prestonice Sjedinjenih Država - Vašingtona.

Građansko okupljanje odvija se u sklopu tradicionalne manifestacije, prvi put održane 2017, dan pošto je aktuelni predsednik SAD-a Donald Tramp, položio zakletvu i preuzeo dužnost.

Istovetni skupovi, na kojima se okupljaju hiljade učesnika, održavaju se širom Sjedinjenih Američkih Država. Zalažu se za jednakost među polovima i veća prava za žene - ukazujući na manjkavosti zvanične politike koju vodi aktuelni predsednik države. Takođe, iskazuju podršku reformama u imigracionoj sferi, zdravstvu, ukazali su i na značaj zaštitite životne sredine. Traže i veća prava LGBTQ zajednice, jednakost među rasama i slobodu veroispovesti.

“Ovo je poslednji marš pre predsedničkih izbora 2020. godine”, izjavila je, uoči okupljanja, jedna od organizatorki manifestacije Isa Nojola.

“2020. godine imamo šansu da dovršimo ono što smo započeli pre tri godine i smenimo Trampa sa dužnosti", rekla je Nojola.

Zaštitni znak manifestacije, koja se održava četvrtu godinu zaredom, su heklane ljubičaste kape koje učesnici nose protestujući protiv politike i vrednosti za koje se zalaže i sprovodi predsednik Donald Tramp.

Nakon prvog marša – politička pitanja nastavila su da budu centralna tema okupljanja narednih godina: 2018. u Nevadi fokus je bio na registraciji birača. 2019. tema je bila izbor 102 žene u Predstavnički dom na kongresnim izborima – što nikada ranije nije zabeleženo.

Više demokratskih pretendenata za predsedničku nominaciju na izborima 2020. najavili su prisustvo manifestacijama u više američkih gradova. Pit Butidžiž, bivši gradonačelnik Saut Benda u državi Indijana trebalo bi da prisustvuje maršu u Rinu u Nevadi, dok bivši guverner države Masačusets Deval Patrik planira da poseti skup u Južnoj Karolini. Očekuje se da će senatori Majkl Benet i preduzetnik Endrju Jang prisustvovati skupovima u Nju Hempširu i Ajovi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG