Linkovi

Srbi i Albanci na Kosovu: Uključivanje SAD u briselski dijalog znak ozbiljnosti situacije


Analitičari Aleksandar Gudžić i Miljazim Krasnići
Analitičari Aleksandar Gudžić i Miljazim Krasnići

Na Kosovu su među Srbima i Albancima različita očekivanja od sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, koji je zakazan za sredu. Ipak, saglasni su da najavljeno uključivanje predstavnika Sjedinjenih Američkih Država u briselski dijalog pokazuje koliko je situacija na severu Kosova ozbiljna.

Velika je verovatnoća da će na predstojećem sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, doći do nekog dogovora, smatra analitičar Aleksandar Gudžić. On je za Glas Amerike kazao da na to upućuje najavljeno prisustvo zamenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijela Eskobara, koji je odnedavno i izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

“Ono čega se međutim pribojavam, a verujem i većina Srba na Kosovu i Metohiji je dvadesetogodišnje iskustvo ovakvih ili sličnih predstava. Naime posle svakog međuetničkog sukoba Srba i Albanaca dolazilo je do nekih pregovora, a krajnji rezultat tih pregovora u suštini je značio smanjenje prava ili pogoršanje prava i položaja Srba na Kosovu i Metohiji”, navodi Gudžić.

S druge stane, analitičar Miljazim Krasnići smatra da je uključivanje američkog predstavnika u dijalog znak da je situacija ozbiljna i se traži brzo i konkretno rešenje, za koje prema njegovim rečima, Evropska unija nema kapacitet.

“Dobro je što će se desiti taj susret zbog ove krizne situacije, ali sam ja zapravo skeptičan da će se naći neko rešenje, zbog toga što sama Evropska unija tretira strane tako da je nemoguće da se nađe jedno rešenje. Sama činjenica da je ova kriza došla zbog jedne bizarne stvari, zbog registarskih tablica govori da sve ove godine Evroska unija nije uspela da pronađe neki model, da se nađe rešenje i za konkretne stvari, a kamoli za taj takozvani sveobuhvatni obavezujući dogovor“, rekao je za Glas Amerike Miljazim Krasnići.

Srbi i Albanci na Kosovu: Uključivanje SAD u briselski dijalog znak ozbiljnosti situacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Građani Gračanice i Prištine - Srbi i Albanci - od sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu ne očekuju mnogo.

Gračanica

“Verujem da je ovo neka obična igranka za neke buduće odnose, inače posebno ne. Do sada se nikada nije posebno rešavalo, pa neće ni sada da se reši. Trajaće ovo dugo".

“Očekujemo da se oni dogoovre jednom, da više narod ne strada. To je gore i za Albance i za Srbe. Treba jednom da stanu i da se dogovore, pa da vidimo šta će da urade”.

Priština

“Po mom mišljenju baš ništa. Svi su krivi, Beograd najviše, malo možda je i Kosovo, ali najviše je Beograd”.

“Oni će da se sastanu, ali da li će biti neko rešenje ne verujem, a najbolje rešenje je da mi ovde na Kosovu nađemo zajednički jezik i Srbi i Albanci”.

Prištinski mediji prenose da je portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio da će se glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi sastati u sredu, 29. septembra u Briselu. Prema njegovim rečima, ovaj susret je „prvi pozitivan korak“ u rešavanju trenutne situacije na Kosovu.

Prelazi Jarinje i Brnjak na severu Kosova i dalje su, deveti dan zaredom pod blokadom, zbog protesta Srba koji zahtevaju ukidanje odluke Vlade Kosova o srpskim registarskim tablicama i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa Kosova.

XS
SM
MD
LG