Linkovi

Vučić traži hitno povlačenje trupa sa severa Kosova, Lajčak poziva na deeskalaciju


Specijalne jedinice kosvoske policije na prelazu Jarinje
Specijalne jedinice kosvoske policije na prelazu Jarinje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je razmatrana situacija na Kosovu posle "kriminalne akcije Prištine" i da je zaključeno da će Srbija nastaviti da institira na očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti, ali i da "neće da pristaje na politiku svršenog čina" i da će od EU tražiti da je izjasni da li i dalje postoji Briselski sporazum. Predsednik Srbije je dodao i da je odbio predlog rešenja EU za aktuelni problem na Kosovu.

Savet za nacionalnu bezbednost zasedao je u utorak ujutru zbog odluke kosovskih vlasti da vozilima sa srpskim tablicama ne dozvole ulazak na Kosovo i uvedu im privremene tablice. Zbog toga su na prelazima Jarinje i Brnjak raspoređene specijalne jedinice kosovske policije.

Savet za nacionalnu bezbednost traži povlačenje svih trupa sa severa Kosova, kaže Vučić. Ipak, nije jasno odgovorio na pitanje šta će se desiti ako Priština odbije da povuče specijalne jedinice sa graničnih prelaza.

"Mi tražimo hitan odgovor od EU da li postoji Briselski sporazum u pravnom prometu ili ne. Kada će biti formirana Zajednica srpskih opština (ZSO) i taj odgovor ćemo tražiti u narednih mesec dana. Ako budu ćutali, to će biti jasan znak da Briselski sporazum ne postoji i da oni ne žele da se formira ZSO. Suština sporazuma je ZSO, zato se i pravio Briselski sporazum"

Vučić je kritikovao poruke sa zapada u kojima se "obe strane pozivaju na uzdržanost". On se jutros sastao sa predstavnicima Kvinte i EU i kaže da je na tom sastanku odbio rešenje EU za trenutnu situaciju na Kosovu kojim se "unižava Srbija".

"Odbacio sam to jer sam sit politike svršenog čina...To je kao kad dođete u radnju, platite kilo pomorandži 1.000 dinara, a onda vam prodavac ne da pomorandže i uslovljava vas da kupite još neke stvari. A onda dođe policajac, koji je ovde predstavnik međunarodne zajednice, pa kaže da ste obojica isti i kaže vama da dodate još 300 dinara i da postignete kompromisno rešenje. E, to je politika prema Srbiji", objasnio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije kaže da se na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost razgovaralo o potencijalnim recipročnim merama i da će u narednim danima izaći sa tim predlogom.

"Želimo da ostavimo vreme Prištini da promene loše odluke, a ako to ne urade, mi ćemo zaštiti interese Srbije i o tome sam obavestio pripadnike Kvinte i EU".

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji je u ponedeljak i utorak bio u poseti Beogradu, napisao je na Tviteru da je razgovarao sa ambasadorima EU u Beogradu o situaciji na Kosovu i da je zabrinut.

"Zabrinut sam i pozivam na momentalnu deeskalaciju. Važno je spustiti tenzije, obnoviti mirnu atmosferu i dozvoliti slobodu kretanja. Mi smo spremni da posredujemo u razgovorima o svim otvorenim pitanjima u dijalogu"

Šta se desilo na Kosovu?

Kosovska vlast je u ponedeljak donela odluku da vozila koja ulaze na Kosovo sa srpskim registrarskim oznakama, moraju da skinu te tablice i stave privremene.

Takva mera od 2011. važi za vozila koja ulaze sa Kosova u Srbiju i koja ne smeju da imaju tablice Republike Kosovo (RKS), već statusno neutralne KS tablice. Taj princip je potvrđen i sporazumom iz 2016. godine koji je nedavno istekao, a novi dogovor nije napravljen.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da uvođenje mere reciprociteta za registarske tablice nije ni provokacija ni diskriminacija prema bilo kome i da je kosovska policija bila i jeste profesionalna, korektna i efikasna, prenosi Fonet.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Kurti je obavestio ambasadore zemalja Kvinte i šefa Kancelarije EU na Kosovu da nije bilo incidenata ni na jednom prelazu.

Kurti je ocenio da je zakon sproveden i da je osiguran "jednak tretman" i naglasio da su posebne jedinice policije poslate na sever Kosova samo zbog zaštite granične policije i graničnih prelaza.

Kosovski premijer kaže da su u reciprocitetu privremenih registarskih tablica za automobile, "i Kosovo i Srbija u pravu, ili oboje greše".

"Ili ćemo zadržati registarske tablice za obe zemlje, ili dozvoliti da ih Kosovo i Srbija uklone", rekao je Kurti.

Mediji prenose da je situacija na administrativnom prelazu Jarinje, gde su juče zbog odluke Prištine protestovali Srbi, mirna, ali napeta i da su snage kosovske policije na graničnim prelazima.

Na prelazima su protestovali i Srbi sa severa Kosova, ali mediji javljaju da nije bilo problema.

Analitičarka: Građani kao taoci

Posle najnovijeg razvoja događaja na severu Kosova, Maja Bjeloš iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) ističe da se ovim i sličnim događajima pokazuje kako su građani na severu Kosova taoci i briselskog procesa i taoci Beograda.

“Ne mislim da je njima dugoročno ugrožena bezbednost, ali ovo svakako ne stvara jedno okruženje koje je bezbedno”, kaže Bjeloš povodom najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće dozvoliti da se dogodi novi pogrom ili nova Oluja.

Kako ističe, ovo će biti iskorišćeno kako bi Beograd podigao svoj pregovarački potencijal i izlobirao primenu briselskog sporazuma u delu koji se tiče ZSO.

“Ono što se po meni nije desilo jeste da pre svega glavni pregovarač Srbije Aleksandar Vučić nije uradio ništa da bi produžio rok ovog sporazuma koji je istekao. Niti su srpske vlasti uradile nešto da bi informisale i pripremile građane šta to znači u praksi reciprocitet i na koji način će oni moći da koriste nove probne tablice i na koji način će moći da putuju nesmetano na Kosovo ili u Srbiji. Za to je bilo vremena zato što je vlada u Prištini ne samo mesecima već unazad godinu dana najavila da će ovaj sporazum da istekne. I dale je poruku vlastima u Beogradu i građanima da se pripreme za dan šta posle kada tyaj sporazum istekne. Međutim, to je ono što se nije desilo”, kaže u izjavi za Glas Amerike Maja Bjeloš.

Po oceni saradnice BCBP Brisel i Vašington će pre svega tražiti da se tenzije smire.

“Verujem da ono što EU i Amerika žele da vide je da oba lidera pokažu malo više volje da sednu i da nastave dijalog i da nastave da pregovaraju ne samo o ovom, već i o drugim temama. No čini mi se da prema ponašanju Kurtija i Vučića u poslednje vreme da niko nema želju da ovaj dijalog uspe. Ili da se nastavi u skorijem periodu. A posebno da uskoro bude potpisan pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum.”

XS
SM
MD
LG