Linkovi

Glavni pregovarači Srbije i Kosova u sredu u Briselu, Kvinta traži deeskalaciju krize


Pripadnici kosovske policije na prelazu Jarinje (Foto: AP/Bojan Slavković)
Pripadnici kosovske policije na prelazu Jarinje (Foto: AP/Bojan Slavković)

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak već osmi dan protestuju Srbi sa severa Kosova, nezadovoljni odlukom vlade u Prištini da vozači sa srpskim registarskim oznakama moraju da menjaju tablice kada ulaze na Kosovo. Na administrativnim prelazima su i dalje prisutne specijalne jedinice kosovoske policije ROSU, a četiri oklopna vozila Vojske Srbije viđena su na dva kilometra od prelaza Jarinje, javlja N1. Vojska Srbije je u povišenoj borbenoj gotovosti zbog situacije na severu Kosova, a u protekla tri dana ovu teritoriju nadletale su i borbene letelice i helikopteri Vojske Srbije.

Srbija i Kosovo su pitanje tablica regulisali Sporazumom o slobodi kretanja 2011, prema kojem su vozači sa Kosova morali da stavljaju privremene, statusno neutralne tablice, pri ulasku u Srbiju. Taj sporazum je istekao, a dve strane nisu napravile novi dogovor, pa je vlada Aljbina Kurtija odlučila da uvede istu meru i za vozače iz Srbije.

Peter Stano, portparol Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, u odgovoru Glasu Amerike je naveo da će se glavni pregovarači Srbije i Kosova sastati u Briselu u sredu. On je ponovio da je ključno da obe strane rade na deeskalaciji situacije.

Stano nije konkretno odgovorio na pitanje Glasa Amerike da li će sastanku u Briselu prisustvovati i predstavnik SAD, već je naveo da "dijalog ima dvoje učesnika - Srbiju i Kosovo, i jednog posrednika - EU".

Radio Slobodna Evropa (RSE) objavio je ranije da će zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanaj Gabrijel Eskobar doputovati u Brisel kako bi sa evropskim partnerima razmotrio trenutnu situaciju na Kosovu.

U Stejt departmentu je rečeno da "Vašington ulaže zajedničke napore kako sa vladama Kosova i Srbije, tako i sa partnerima u EU i NATO kako bi se prevazišla novonastala situacija".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke i šefom delegacije EU u Srbiji, koji su zatražili deeskalaciju krize na severu Kosova, navodi se u Vučićevom kabinetu.

U veoma kratkom saopštenju piše da je "predsednik objasnio poziciju Srbije".

"Posvećeni smo očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali nikako nećemo da dozvolimo ni poniženje Srbije, niti njenih građana", piše u saopštenju.

Vučić se, kako je najavljeno, u utorak sastaje sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom i ambasadorkom Kine Čen Bo.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenjuje da "EU ne radi ništa ili radi vrlo malo po pitanju Kosova".

Ona je za TV Pink rekla da se na Kosovu "jasno krši Briselski sporazum, jer na severu Kosova ne bi smele da budu specijalne jedinice ROSU, a ni devet godina od tog dogovora nisu formirane Zajednice srpskih opština, te da "EU ne samo što toleriše da se Briselski sporazum ne sprovodi devet godina, već ćuti na njegovo jasno kršenje“.

Ambasada SAD u Srbiji objavila je na svom Tviter nalogu da su na Jarinju i Brnjaku bili vojni atašei SAD i Kanade.

"Atašei za odbranu SAD i Kanade posetili su prelaze Jarinje i Brnjak kako bi imali bolji uvid u situaciju. Bilo im je drago da vide da je KFOR isto na terenu, kao stabilizujući faktor", piše na Tviteru.

Rama u Prištini: Kosovo u pravu za reciprocitet

Premijer Albanije Edi Rama rekao je u Prištini da je Kosovo potpuno u pravu po pitanju reciprociteta za registarske tablice sa Srbijom i da je dijalog jedino rešenje za situaciju na severu Kosova. Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je da je spreman za dijalog i da je najbolje rešenje da i Srbija i Kosovo ukinu privremene tablice.

Posle razgovora sa premijerom Kosova, premijer Albanije Edi Rama rekao je da Srbija pravi teatralne manevre na severu Kosova. On je nedavne letove srpskih helikoptera i aviona nedaleko od prelaza Jarinje, gde Srbi protestuju zbog uvođenja reciprociteta za srpske registarske tablice, ocenio kao “grešku Srbije”.

Rama u Prištini: Kosovo u pravu za reciprocitet
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

“Zaista je neprijatno što umesto konkretnog napretka dijaloga ka uzajamnom priznanju danas smo svedoci vojnih manevara Srbije na granici sa suverenom državom Kosovo. Ti manevri ne štite srpske građane na Kosovu, kao što se misli od strane rukovodstva službenog Beograda. Imamo čak neke fantazije generala pobeđene vojske pre 20 godina koji su izgleda izašli iz groba sa pretenzijom da se štiti integritet i bezbednost srpskih građana na Kosovu. Srpski građani na Kosovu žive bez pretnji od bilo koga”, rekao je Edi Rama.

Rama je kazao da Vlada Kosova uvođenjem reciprociteta za srpske registarske tablice nije najavila rat, već samo traži sprovođenje sporazuma iz Brisela. On smatra da trenutna kriza u odnosima Beograda i Prištine treba da se reši dijalogom.

“Na Vladi Kosova je kako će tretirati dalje strateški aspekt ove složene situacije, ali ono što mogu reći jeste da je dobra mogućnosti da se ukaže još jednom spremnost za jednaki dijalog i da se on vodi na novom nivou i uz podršku strateških partnera Kosova”, naveo je Rama.

Kurti je na konferenciji za novinare ponovio svoj predlog za rešenje situacije na severu Kosova - da i Srbija i Kosovo ukinu "privremene tablice“.

“Verujte mnogo više razloga ima da Albancima smetaju tablice Srbije koje imaju četiri S na ćirilici, a koje ste mogli da nađete u mnogim porušenim kućama u toku rata i koje su nožem isklesane na zidovima ili na grudima Albanaca, nego što upada u oči karta Kosova u Srbiji. Mi smo rekli da uklonimo tablice nek dođu slobodno i mi ćemo slobodno da idemo, sloboda kretanja robe i ljudi i kapitala da bude što lakša i bez kašnjenja”, rekao je Kurti.

Komentarišući pisanje pojedinih prištinskih medija da je KFOR spreman da interveniše na severu Kosova, Kurti je kazao da se zajedno sa kosovskim ministrom policije sastao sa komandantom KFOR-a, ali da nema takve informacije.

“Nemam takve informacije za pripremu intervencije Kfora na severu. Specijalne jedinice nisu u Brnjaku i Jarinju kako bi uživali u ovoj situaciji, oni su tu sa dužnošću da štite granične prelaze i graničnu policiju", rekao je Kurti.

Na severu Kosova u toku je osmi dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, zbog odluke Vlade Kosova o uvođenju privremenih tablica za vozila sa srpskim registarskim oznakama. Danas su ove puteve obišli i pripadnici KFOR-a, a iz ove vojne misije NATO-a je saopšteno da su u pitanju rutinske patrole.

XS
SM
MD
LG