Linkovi

Kosovska policija: Zapaljen objekat u Zubinom potoku, nađen eksploziv u Zvečanu


Specijalne snage kosovske policije na prelazu Jarinje
Specijalne snage kosovske policije na prelazu Jarinje

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja objavio je da su u subotu u 1 sat ujutru nepoznate osobe zapalile Centar za registraciju vozila u Zubinom potoku, a da je u Centru za civilu registraciju u Zvečanu pronađeno vozilo sa eksplozivom.

"Oko 1 sat posle ponoći dogodio se kriminalni čin sa elementima terorizma. Zapaljen je Centar za registraciju vozila koji se nalazi u zgradi opštine Zubin potok. Kosovska policija je odmah došla na lice mesta i uskoro će imati više informacija. Istovremeno, napadnut je Centar za civilnu registraciju u Zvečanu gde je pronađeno vozilo sa eksplozivom. Ove kriminalne akcije najbolje pokazuju šta bi se desilo na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak da tamo nisu prisutne specijalne snage...Pozivamo građane na severu Kosova da poštuju zakone i da ne dozvole da se njima, zahvaljujući tenzijama, manipuliše politički", napisao je Svećlja na Fejsbuku.

Tenzije na Kosovu su povišene otkako je vlada u Prištini odlučila da vozila sa srpskim registarskim oznakama, kada ulaze na Kosovo, treba da stave privremene tablice koje se plaćaju. što vozači sa registracijama Republike Kosovo (RKS) moraju da rade već 10 godina kada ulaze u Srbiju. Taj princip, definisan Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. potvrđen je sporazumom iz 2016. koji je nedavno istekao, a Srbija i Kosovo nisu napravili novi dogovor.

Mediji prenose da su administrativni prelazi Jarinje i Brnjak blokirani već šesti dan. Sa jedne strane su prisutne specijalne jedinice kosovske policije ROSU, a sa druge stanovništvo sa severa Kosova koje protestuje zbog odluke vlade.

RTS javlja da su dva borbena aviona Vojske Srbije u dva navrata oko podne nadletela su administrativni prelaz Jarinje.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kazao je za TV Prva da policijski helikopteri "imaju pravo da nadleću deo teritorije Srbije do adminsitrativne linije" i da je sada pojačano interesovanje za to jer "naoružani ljudi stoje preko puta nenaoružanih civila".

"Situacija na Kosovu poslednja usluga Vučića Angeli Merkel"

Istraživački centar Demostat ocenio je da se može tvrditi da je sadašnja kriza na Jarinju i Brnjaku poslednja Vučićeva "dobra usluga" Angeli Merkel pre njenog silaska sa vlasti i neposredno uoči održavanja nemačkih izbora, prenosi Fonet.

"Dobra usluga zato što kriza na prelazima, može pomoći aktuelnom premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju da pojača svoj rezultat na predstojećim lokalnim izborima 17. oktobra i zaokruži vlast, na sličan način kao što je to Vučić uradio 2016. U situaciji lošeg upravljanja korona pandemijom, a i uz druge čionioce, kao što je suđenje bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova u Hagu za ratne zločine, način da Kurtijevi kanidati bolje prođu na izborima, jeste svakako zaoštravanje sa Srbijom", navodi se u analizi.

Smatra se da Kurtija podupire Nemačka, kojoj odgovara njegovo izričito protivljenje svakom rešenju koje znači autonomiju severa, u vidu uspostavljanja Zajednice srpskih opština ili drugačije, koje bi vodilo podeli Kosova, jer bi ta podela mogla biti uvod za podelu BiH kroz otcepljenje Republike Srpske, zaključuje Demostat.

XS
SM
MD
LG