Linkovi

Drugi dan protesta kosovskih Srba, južno od Ibra teško do privremenih tablica


Srbi okupljeni ispred registracionog centra u Lapljem selu (Foto: VOA)
Srbi okupljeni ispred registracionog centra u Lapljem selu (Foto: VOA)

Prilazni putevi ka prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosova i dalje su blokirani, dok nekoliko stotina građana nastavlja miran protest zbog odluke prištinskih vlasti o uvođenju reciprociteta za vozila sa srpskim registarskim tablicama. Od juče su u neposrednoj blizini ovih prelaza raspoređeni pripadnici specijalne jedinice Policije Kosova. A u mnogim registracionim centrima južno od Ibra počelo je izdavanje privremenih tablica.

Prilazne puteve ka prelazima Jarinje i Brnjak blokirali su u ponedeljak Srbi sa severa Kosova koji su u neposrednoj blizini prelaza parkirali kamione i automobile. Sve vreme zajedno sa građanima u blizini prelaza nalaze se i pripadnici specijalne jedinice Policije Kosova.

U blizini prelaza Jarinje gde građani protestuju, kao i u nekoliko srpskih sredina na severu Kosova u toku noći su postavljeni bilbordi sa natpisom “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština”.


Novinar Radio Goraždevca Darko Dimitrijević za Glas Amerike kaže da su tenzije na severu Kosova zbog reciprociteta koji se odnosi na srpske registarske tablice “veštački” storene.

„Verujem da postoji nekakav dogovor između vlasti u Beogradu i Prištine ako je suditi po svemu onome što se izdešavalo u poslednja dva dana. Ja ne verujem da se sve ovo desilo spontano na severu Kosova, ali svakako ovo što se dešava sa tablicama, ako je suditi po izjavama iz Bograda i Prištine je deo neke veće politike. Videćemo u narednom periodu kako će se sve to završiti ja verujem da će posle nekoliko dana sve ovo utihnuti“.

Dok na severu Kosova već dva dana traju protesti zbog uspostavljanja reciprociteta koji podrazumeva da su vozači koji na Kosovo ulaze sa registarakim oznakama gradova u Srbiji na prelazima obavezni ih zamene privremenim tablicama, u sredinama južno od Ibra građanima je omogućeno da privremene tablice preuzmu i u registracionim centrima, ali za sada ne svim. U Registracionom centru u Lapljem selu na centralnom Kosovu stigle su privremene tablice, ali ne i uputsvo o izdavanju.

“Evo ovde čekamo ceo dan. Još nisu stigli ti dopisi šta treba da se radi i kako da se radi. Ja danas odmaram, ali za sutra ne znam kako će da bude to. Ovde se gužve stvaraju i čeka se red i ništa se ne zna”, kazao je za Glas Amerike Milan Lazarević.

Saša Perenić iz Dobrotina se nadovezao:

“Tu sam već jedno sat, sat i po vremena. Čekam kao i svi ostali. Još nema pomaka, vidite i sami. Tablice su kao stigle, ali im to upustvo nije stiglo po kom bi trebalo da rade i da izdaju te tablice. Čekamo nešto, a ne znamo ni sami šta čekamo, da li će uopšte danas i da počnu da rade iako su to najavili. Sve veći pritisak i na same meštane. Na svim ćoškovima, na svim raskrsnicama stoji policija i upozorava”.

Drugi dan protesta kosovskih Srba, južno od Ibra teško do privremenih tablica
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Do kraja radnog vremena u registracioni centar u Lapljem Selu nije stiglo uputstvo o izdavanju privremenih tablica.Pored registracionih centara, građani privremene tablice mogu preuzeti na svim prelazima osim na Jarinju i Brnjaku, koji su trenutno u blokadi.

Prištinski mediji prenose da je premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da “neće odustati od reciprociteta za privremene registarske tablice automobila iz Srbije”, i da je taj stav preneo ambasadorima zemalja Kvinte na sastanku u Prištini.

XS
SM
MD
LG