Linkovi

Petković: Kosovska policija pretukla Srbe na Brnjaku, Kurti odgovoran


Građani sa severa Kosova protestuju na Jarinju, gde se nalaze i snage kosovske policije ROSU

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su četvrti dan su blokirani za saobraćaj. Građani sa severa Kosova protestuju nakon odluke kosovske vlade da vozila sa srpskim registarskim oznakama treba da skinu tablice i zamene ih privremenim kada ulaze na Kosovo. Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine predviđeno je da vozila sa tablicama Republike Kosovo (RKS), kada ulaze u Srbiju, stave privremene KS tablice, a takav princip je potvrđen i sporazumom iz 2016. koji je istekao sredinom septembra, a novi dogovor nije napravljen. Kosovska vlada tvrdi da sada samo uvodi istu meru koja važi za vozila koja u Srbiju ulaze sa Kosova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je kosovska policija na prelazu Brnjak pretukla trojicu Srba. On je istakao da "Beograd neće tolerisati napade na Srbe na Kosovu", a za ovaj događaj optužio je kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Da budem sasvim jasan - za današnji stravičan incident direktno je odgovoran Aljbin Kurti, kome je od samog početka krize jedini cilj nasilje i odmazda nad golorukim narodom na severu pokrajine, koji samo brani svoje pravo na život...Kao što smo više puta upozoravali, reč je o čoveku spremnom na ogoljeno nasilje zarad ostvarenja svojih političkih ciljeva, rekao je Petković i ukazao da Kurtija ne zanima dijalog, nego da "silom zauzme sever Kosova".

Fonet prenosi navode portala Kosovo onlajn koji navodi da su pripadnici ROSU napali su trojicu lokalnih Srba - Dragišu Vlaškovića, Zorana Tomovića i Jovana Takova, koji su prebačeni u Kosovsku Mitrovicu na dalje preglede. Kosovo onlajn piše da napad "nije bio ničim izazvan".

Šef UNMIK-a Zahir Tanin pozvao je sve strane u dijalogu Beograda i Prištine da se pozabave pitanjima implementacije mera u vezi sa registarskim tablicama.

Tanin je upozorio da jednostrane akcije nose opasnost od eskalacije i da se moraju izbegavati u interesu mira, bezbednosti i sigurnosti stanovništva.

"Pozivam sve strane da pokažu odgovorno vođstvo i preduzmu hitne korake kako bi izbegli tenzije kroz proces političkog dijaloga", poručio je Tanin.

Iz EU pozivaju na smirivanje situacije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je na hitnu deeskalaciju na severu Kosova i poručio da se mora izbeći svaka provokacija ili jednostrana akcija "jer bi bila direktno u suprotnosti sa interesima ljudi u regionu", prenosi Fonet.

"Pozivamo rukovodstvo u Beogradu i Prištini da zauzmu odgovoran pristup i da rade kroz dijalog uz posredovanje EU kako bi se izbegla dalja eskalacija, uspostavila mirna atmosfera i radilo na održivim rešenjima. U interesu je svih da traže put napred koji omogućava slobodu kretanja i koji poboljšava svakodnevni život ljudi", poručio je Borelj.

On je istakao da svi sporazumi postignuti od početka dijaloga uz posredovanje EU 2011. godine i dalje važe i da su obavezujući sa obe strane. Borelj kaže da EU i njene države članice "pozivaju Kosovo i Srbiju da u potpunosti poštuju i sprovedu sve svoje obaveze iz Dijaloga bez daljeg odlaganja".

List Danas objavio je da je moguće da EU predloži model po kojem Beograd više neće tražiti od kosovskih vozača da stavljaju privremene tablice, a da zauzvrat i vozačima iz Srbije bude omogućeno da slobodno uđu na Kosovo sa svojim registracijama, prenosi Fonet.

Kompromis bi, kako se navodi, podrazumevao da se reši i pitanje međusobnog auto osiguranja, "jer je to već rešeno između svih balkanskih zemalja".

Ističe se da bi u slučaju navedenog dogovora Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti morali da "upregnu sve marketinške resurse" kako bi javnosti u Srbiji i na Kosovu mogli da objasne zašto su odstupili od svojih stavova.

XS
SM
MD
LG