Linkovi

Policija Kosova "reciprocitetno" skida tablice iz Srbije, na severu protest


Pripadnici kosovske policije patroliraju između kamiona na mestu na kom su kosovski Srbi blokiraloi put, u blizini graničnig prelaza Jarinje, 20. septembra 2021. (Foto: AP/Bojan Slavković).
Pripadnici kosovske policije patroliraju između kamiona na mestu na kom su kosovski Srbi blokiraloi put, u blizini graničnig prelaza Jarinje, 20. septembra 2021. (Foto: AP/Bojan Slavković).

Na Kosovu je počela primena recipročnih mera Vlade Kosova za automobile sa srpskim registarskim oznakama koji ulaze na Kosovo. Ovim merama su vozači automobila obavezni da pri ulasku na Kosovo srpske registarske tablice zamene privremenim kosovskim tablicama. Potez zvanične Prištine izazvao je proteste i nezadovoljstvo Srba na severu Kosova.

Odluka Vlade Kosova koja se odnosi na recipročne mere za automobile sa srpskim registarskim tablicama podrazumeva da vozači koji na Kosovo ulaze sa registarakim oznakama gradova u Srbiji na prelazima dobijaju kosovske privremene tablice, koje važe 60 dana, za koje vozači plaćaju pet evra.

SAD: Hitno pokazati uzdržanost i smanjiti tenzije

Sjedinjenee Države su pozvale Beograd i Prištinu da pod hitno pokažu uzdržanost i smanje tenzije.

"Pridružujemo se Evropskoj uniji u pozivu Kosovu i Srbiji da pokažu uzdržanost, uzdrže se od daljih jednostranih akcija i smanje tenzija - odmah, bez odlaganja", navedeno je na Tviter nalogu Ambasade SAD u Prištini.

Zbog primene ovih mera, pripadnici specijalne jedinice Policije Kosova stigli su jutros oko šest sati na prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova.

Obrazloženje Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, povodom prisustva specijalnih jedinica u ovom delu Kosova, jeste da se radi o merama “za očuvanje mira na graničnim prelazima”.

Međutim nekoliko sati kasnije grupa Srba je kamionima i automobilima, blokirala magistralni put na oko kilometer od samog prelaza Jaranje. Većina njih nije bila raspoložena za razgovor, a pojedini su nam rekli da je u pitanju spontano okupljanje.

"Sopstvena samostalna inicijativa, jednostavno zbog tih nepravilosti i nemogućnosti življenja ovde se narod okupio i pokušava da sebi stvori neke normalne uslove za život u ovom prostoru”.

"Zbog tablica smo došli, ne daju nam da putujemo, ne daju nam da budemo slobodni ni na svojoj teritoriji u kućama gde živimo, nemamo slobodu kretanja osnovno građansko pravo po ustavu zagarantovano”.

Sa okupljenim građanima na severu Kosova bili su i predstavnici Srpske liste. Predsednik ove partije Goran Rakić pozvao je predstavnike Evropske unije, Prištine i Beograda da reše ovu situaciju.

Na pitanje Glasa Amerike šta je rešenje Rakić je rekao da ključnu ulogu u svemu ovome treba da ima Evropska unija.

"Ovo je pitanje za Evropsku Uniju - da li je Briselski sporazum švedski sto da ga jedna strana primenjuje onako kako ona želi. Postoji mnogo sporazuma, mnogo datuma koji su pre ovoga trebalo da budu biti ispoštovani pre donošenja ovakve odluke. Znate i sami da Zajednica srpskih opština nije još osnovana, to je prioritet nad prioritetima jer zbog toga su opštine na severu izašle na lokalne izbore 2013. godine", rekao je Rakić.

Pripadnici kosovske policije na mestu na kom su kosovski Srbi blokirali put, u blizini graničnog prelaza Jarinje, 20. septembra 2021. (Foto: AP/Bojan Slavković).
Pripadnici kosovske policije na mestu na kom su kosovski Srbi blokirali put, u blizini graničnog prelaza Jarinje, 20. septembra 2021. (Foto: AP/Bojan Slavković).

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova pozvalo je građane da izbegavaju prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova. Na ostalim prelazima reciprocitet koji se odnosi na registarske tablice odvija se bez problema. Na prelazu Merdare brojni vozači su srpske registarske tablice zamenili privremenim kosovskim.

“Sve je naopako, kako oni kažu tako mora da se i uradi. Šta mi tu možemo, prost narod ne može ništa. Kako diriguju tako moramo i mi da igramo, šta drugo”, rekao je jedan građanin koji je srpske registarske tablice zamenio privremenim kosovskim.

KFOR: Situacija stabilna; EULEX: Pratimo je

Bezbednosna situacija je stabilna, a Kfor nastavlja da sprovodi svoje aktivnosti u skladu sa svojim mandatom UN proisteklim iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, kako bi obezbedio bezbedno i zaštićeno okruženje i slobodu kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu, saopštila je danas ta misija.

Misija vladavine prava Evropske unije na Kosovu i Metohiji (Euleks) pomno prati aktuelna dešavanja na administrativnim prelazima i u stalnom je kontaktu sa kosovskom policijom i KFOR-om, saopštila je popodne ta misija.

"Euleksovi timovi za podršku dijalogu već su obišli prelaze Mutivode, Merdare, Brnjak i Končulj, a planiraju da obiđu još dva", saopšteno je iz misije, prenosi RTS.

Podsećaju da Euleks nema mandat da odobrava ili raspoređuje Kosovsku policiju.

"Formirana policijska jedinica Euleksa sprovodi izviđačke patrole na severu Kosova i spremna je da deluje kao drugi bezbednosni odgovor ako to zatraži Kosovska policija", navedeno je u saopštenju Euleksove pres službe.

Predstavnici Beograda i Priština postigli su 2016. godine u Briselu sporazum o slobodi kretanja kojim je bilo ograničeno važenje registarakih tablica sa oznakom KS do 14. septembra ove godine. Posle tog datuma na Kosovu se ove tablice više ne koriste, već samo one koje nose oznaku RKS.

Kosovska strana reciprocitet je uvela zbog toga što građani koji sa Kosova u Srbiju ulaze sa registarskim oznakama RKS su već godinama u obavezi da na prelazima plaćaju dodatno osiguranje za probne tablice koje takođe važe 60 dana i za njih plaćaju 420 dinara.

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je danas da uspostavljanje ovog reciprociteta “nije želja Kosova, već nametanje Srbije”, jer - kako je naveo - “građani Kosova već deset godina plaćaju probne tablice prilikom ulaska u Srbiju”.

Pripadnici kosovske policije na mestu na kom su kosovski Srbi blokiraloi put, u blizini graničnig prelaza Jarinje, 20. septembra 2021. (Foto: AP, Bojan Slavković).
Pripadnici kosovske policije na mestu na kom su kosovski Srbi blokiraloi put, u blizini graničnig prelaza Jarinje, 20. septembra 2021. (Foto: AP, Bojan Slavković).

U blizini starog punkta Jarinje, gde su u nedelju postavljeni kontejneri i od ponedeljka ujutro raspoređene jedinice kosovske specijalne policijske jedinice Rosu, u obe trake puta parkirano je oko desetak kamiona, pa je saobraćaj u potpunom prekidu od punkta prema Leposaviću.

Radio-televizija Srbije javila je da je počelo oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne tablice i da plaćaju osiguranje u iznosu od pet evra.

Vučić sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalniu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za ponedeljak u 10 časova hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji, prenose mediji u Srbiji.

Probne tablice traju dva meseca.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za TV Pink da su građani sa severa uznemireni tom demonstracijom sile, ali je apelovao da ostanu uzdržani i ne nasedaju na provokacije i kršenje sporazuma o slobodi kretanja i Briselskog sporazuma, preneo je FoNet.

Zbog odluke su se građani sa severa Kosova okupili su se na graničnim prelazima kako bi izrazili nezadovoljstvo ponašanjem kosovske policije, javljaju mediji.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svećlja izjavio je da je povećanje policijskih snaga na severu Kosova deo primene sporazuma o slobodnom kretanju - posebno kada je reč o registarskim oznakama vozila, prenos RTK.

Ministarstvo je, kako bi omogućilo slobodno kretanje građana i po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine, donelo rešenje kojim se uređuje i obavezuje obezbeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskim oznakama Srbije i koja ulaze na teritoriju Republike Kosovo, na svim graničnim prelazima, rekao je Svećlja.

Preduzete su sve mere, dodao je, da se smanje čekanja na graničnim prelazima. Obaveštavamo javnost da od 15. septembra u saobraćaju nema automobila sa tablicama "KS", pa su jedine službene tablice koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova samo one sa oznakom "RKS", kazao je Svećlja.

Kurti: Nije bilo drugog izbora zbog stavova Beograda

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio da zvanična Priština nije želela da uspostavi recipročne mere Srbiji o registarskim tablicama, ali da nije bilo drugog izbora zbog stavova zvaničnog Beograda.

Istakao je da akcija Specijalne jedinice Policije Kosova na graničnim prelazima na severu nema za cilj ometanje kretanja građana Kosova iz redova srpske zajednice, niti destabilizaciju, već da se radi isključivo o poštovanju sporazuma, koji su u Briselu postigli Kosovo i Srbija, preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Kao premijer svih građana Kosova, uveravam vas da današnje radnje nadležnih organa za sprovođenje ovog sporazuma o slobodnom kretanju nisu usmerene protiv građana Srbije. Oni ni na koji način nemaju nameru da povrede pravo na slobodno kretanje srpskih građana ili da izazovu bilo kakvu destabilizaciju. Kako juče, danas ili sutra, građani Srbije kretaće se slobodno, bezbedno, zaštićeni zakonom i Ustavom Republike Kosovo", rekao je on i dodao da MUP Kosova oduzima "sve nelegalne registarske tablice".

Rada Trajković politička i predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova, u svojoj današnjoj reakciji na Tviteru podseća da je još 2016. potpisan sporazum o tablicama sa rokom od pet godina, koji je upravi istekao:

"Taj dogovor potpisan je u sklopu Briselskih pregovora čije rezultate od 2013 implementirate netransparentno, kroz kriminogene elemente na terenu i Vaš politički 'satelit' Srpsku listu", napisala je Trajković obraćajući se predsedniku Vučiću, apelujući na njega da prestane da dezinformiše Srbe na Kosovu.

"Današnji događaji posledica su Vaših akcija koje Priština sada koristi. Dosta je bilo destabilizacije naše zajednice spletkama i lažima", napisala je Rada Trajković.

EU poziva na hitno smirivanje tenzija

Predstavnici Evropske unije pozivaju Kosovo i Srbiju da "hitno" smanje tenzije na terenu.

"Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija i odmah smanje tenzije", poručio je portparol EU Peter Stano, prenosi Radio Slobodna Evropa, potvrdivši da zvaničnici EU pomno prate razvoj situacije na severu Kosova.

Stano je u ime briselskih institucija poručio Prištini i Beogradu da je sloboda kretanja među najvažnijim kamenom spoticanja za EU, stoga očekuje od strana da u skladu s tim promovišu slobodu kretanja.

Što se tiče otvorenih pitanja među zemalja, Stano poručuje da postoji platforma gde se ta pitanja mogu rešavati a to je, prema njegovim rečima, dijalog koji pomaže EU.

Upitan zašto se evropski apel odnosi na obe strane a ne samo na Kosovo, portparol EU je naglasio da se od lidera Kosova i Srbije očekuje stvaranje atmosfere pogodne za dijalog jer je to za dobrobit svih građana.

Stano je potvrdio da je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u redovnom kontaktu sa prištinskim političarima, a budući da se nalazi u Beogradu, on će se u ponedeljak popodne (20. septembar) sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić: Ako se nastavi ugrožavanje Srba, tražićemo od KFOR-a da ih zaštiti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak predveče da je ovo jedan od najtežih dana za Srbe na Kosovu i Metohiji i da nije reč o dramatizaciji, preneo je FoNet.

On je rekao da je "sit poziva obema stranama" i pozvao one koji uporno pozivaju i Beograd i Prištinu na uzdržanost da kažu šta je Srbija uradila, čime je napala ili ugrozila drugu stranu, osim što govori da ih ne poštuje kao državu.

Vučić je kazao da će pozvati međunarodnu zajednicu i reći će im "Ili ćete da provodite Briselski sporazum, ili nemojte više da nas zamajavate", uz molbu da urazumi nerazumne, a ako to ne urade, Srbija će umeti da zaštiti svoju zemlju i, ako bude neophodno, doneće ekonomske mere koje će biti značajne.

Lajčak u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja otvorena na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak boravi u ponedeljak i utorak u Beogradu.

Lajčak bi danas trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kako je ranije najavljeno iz Delegacije EU u Srbiji, tokom dvodnevne posete razgovaraće i sa predstavnicima međunarodne zajednice u Beogradu, predstavnicima poslovne zajednice i civilnog društva.

Specijalni predstavnik EU planira da razgovara o trenutnoj situaciji u vezi sa primenom sporazuma postignuthih u procesu dijaloga Beograda i Prištini i o napretku u pregovorima o sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. Lajčak je prošle sedmice boravio u Prištini.

Predsednik Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi objavio je danas na tviter nalogu da je Lajčak otkazao sastanak sa civilnim društvom u Beogradu, sat uoči susreta.

Istakavši da je Priština prekršila brojne sporazume, Vučić je na konferenciji za novinare rekao da su "stigli razni tobož kompromisni predlozi" i da neki misle da je strpljenje Srbije bezgranično.

"Ako se nastavi ugrožavanje Srba pozvaćemo Kfor da zaštiti živote i imovinu srpskog življa na Kosovu i Metohiji, ali pogrom i divljanje nad Srbima i progon srpskog stanovništva nećemo dozvoliti", poručio je Vučić.

Rekao je da će sutra biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a pre toga će razgovarati sa ambasadorima Kvinte, na njihov zahtev, da "vidi šta hoće".

On je pozvao da se "smanji stopa licemerja koja je neizdrživa prema Beogradu", a Srbe da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Vučić je dodao da je danas razgovarao sa evropskim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Boreljom i da je neke od njegovih predloga odbio. Upitan da li evropski predstavnik Miroslav Lajčak stoji iza ideje o postupanju ROSU, Vučić je rekao da to nije tako.

Predsednik Srbije je poručio da Srbija neće tretirati zapadni svet kao neprijatelje, već će od njih tražiti istinu i pravdu.

Upitan šta će biti ako Beograd u ovoj situaciji dobije poziv na dijalog, Vučić je istakao da Srbija uvek mora da bude spremna na razgovor, ali da sada ne vidi smisao dijaloga, jer drugoj strani niko nije objasnio da ono što je potpisano mora da se poštuje.

XS
SM
MD
LG