Linkovi

Senat korak bliže usvajanju strožeg zakona o oružju


Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer
Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer

VAŠINGTON - Grupa senatora iz obe stranke postigla je dogovor o novom zakonu kojim se uvodi stroža kontrola kupovine i posedovanja oružja, što znači da bi Senat potencijalno mogao da ga usvoji do kraja nedelje. Grupa senatora je krenula u izradu strožeg propisa nakon masovnih ubistava u Bafalu i Teksasu.

Ovaj predlog zakona podržalo je 14 republikanaca, 48 demokrata i dvoje nezavisnih senatora, pa ima dovoljnu većinu da prođe proceduralni deo i bude stavljen na glasanje.

Iako se u predlogu zakona ne nalaze sve restrikcije koje bi demokrate želele, poput zabrane prodaje automatskog oružja, dogovor sa republikancima po ovom pitanju je istorijski.

Zakon predviđa temeljlnije bezbednosne provere za najmlađe kupce oružja, strože uslove za prodavce oružja i više novca za savezne države i lokalne vlasti koje treba da poboljšaju bezbednost u školama i lečenje mentalnih problema.

Procenjuje se da je ukupna vrednost novog zakonskog predloga oko 15 milijardi dolara.

Lider demokratske većine Čak Šumer snažno je podržao ovaj dvostranački zakonski predlog, a i lider republikanaca Mič Mekonel dao je svoj glas i ocenio da je reč o "zdravorazumskom skupu mera koji će učiniti oružane incidente manje verovatnim, dok istovremeno štiti pravo građana da poseduju i nose oružje".

Nacionalno udruženje vlasnika oružja (NRA), koje se decenijama protivi promeni zakona, saopštilo je da zakonski predlog "čini jako malo da se istinski izbori sa oružanim nasiljem, dok ograničava slobodu posedovanja i nošenja oružja datu Drugim amandmanom".

Da bi ovaj predlog stupio na snagu, potrebno je da ga osim Senata usvoji i Predstavnički dom - gde se očekuje protivljenje republikanske manjine.

XS
SM
MD
LG