Linkovi

Deda iz Meksika i nastavnica u sinagogi među žrtvama pucnjave 4. jula


Policija na mestu masovne pucnjave u Hajlend parku u Čikagu 4. jula 2022.
Policija na mestu masovne pucnjave u Hajlend parku u Čikagu 4. jula 2022.

Nastavnica iz lokalne sinagoge i 78-godišnji Meksikanac koji je doputovao u Čikago da poseti decu i unuke, su među sedam žrtava masovne pucnjave za vreme parade 4. jula, u čikaškom predgrađu Hajlend park, saopštili su njihovi rođaci i prijatelji.

Nikolas Toledo je prva žrtva koju su identifikovali članovi porodice, nakon što je napadač sa krova otvorio vatru na učesnike i gledaoce parade za vreme proslave Dana nezavisnosti. U pucnjavi je ranjeno ili povređeno više od 36 osoba.

"Moj deda Nkolas Toledo, otac osmoro dece i deda brojne dece, napustio nas je jutros, 4. jula, na dan koji je trebalo da bude lepa porodična zabava a pretvorio se u noćnu moru za sve nas", saopštila je njegova unuka Zočil Toledo.

Vlasti još nisu zvanično objavile imena žrtava. Porodica Toledo je počela da prikuplja male privatne donacije preko sajta GoFundMe da bi Nikolasove posmrtne ostatke mogla da prenese u njegov rodni Meksiko. Na stranici je do utorka popodne sakupljeno više od 53.000 dolara.

Nikolas Toledo je proteklih mesec dana proveo u poseti porodici. Poslednje dane života je proveo plivajući i pecajući sa rođacima, saopštila je njegova porodica.

Njegovi rođaci su ranjeni u pucnjavi ali se očekuje da će preživeti, objavila je stanica CBS Čikago.

Druga identifikovana žrtva je Džeki Sandhajm, nastavnica u jednoj sinagogi u Hajlend parku.

"Džekin rad, plemenitost i toplota su nas sve dotakli, od časova koje je držala deci predškolskog uzrasta do načina na koji je mnoge od nas vodila kroz radosne ali i tužne životne trenutike", saopštila je sinagoga u imejlu svojim vernicima. Sandhajm je za sobom ostavila supruga i ćerku.

Devetoro pacijenata od ukupno 39 osoba koje su prebačene u bolnice u okviru univerzitetskog sistema Nort Šor i dalje je hospitalizovano. Najmlađa od povređenih osoba ima 14 godina, dok su najstariji pacijenti u svojim 70-tim, saopštio je portparol Džim Entoni.

Četiri žrtve pucnjave su u dobrom stanju a još četvoro je u stabilnom stanju. Jedan pacijent, 68-godišnji muškarac, je u kritičnom stanju sa prostrelnom ranom, u bolnici u Evanstonu koja je deo univerzitetskog bolničkog sistema.

Dvadeset osmoro pacijenata je lečeno i otpušteno iz bolnice, dok je jedna žrtva, osmogodišnji dečak, prebačen u Dečju bolnicu Univerziteta Čikago. Jedan pacijent je preminuo u hitnoj pomoći bolnice u Hajlend parku.

XS
SM
MD
LG