Linkovi

Bajden zadovoljan što neće biti optužen, kritikovao tužioca zbog tvrdnji o problemima sa pamćenjem


ARHIVA: Američki predsjednik Džo Bajden na aerodormu u Njujorku (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)
ARHIVA: Američki predsjednik Džo Bajden na aerodormu u Njujorku (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je da je zadovoljan zbog toga što je specijalni tužilac Robert Hur doneo zaključak da protiv njega ne treba podnositi optužnicu u slučaju neadekvatnog rukovanja povjerljivim dokumentima – kada je 2017. napustio položaj potpredsjednika Sjedinjenih Država.

"Specijalni tužilac saopštio je da sam u potpunosti sarađivao. Nisam blokirao istragu, niti tražio odlaganja”, rekao je američki predsjednik u vanrednom obraćanju povodom objavljivanja zaključaka istrage.

Tvrdnje da sam namerno zadržao poverljiva dokumenta su pogrešne. Nisam prekršio zakon i za mene je ovaj slučaj zaključen”, rekao je Bajden.

Kao primjer saradnje sa istragom Bajden je naveo petosatni intervju raspoređenog u dva dana tokom oktobra – u momentu sukoba Izraela i ekstremista Hamasa.

Tokom obraćanja Bajden je kritikovao navode specijalnog tužioca Hura da se američki predsjednik ne seća kada je njegov sin Bo preminuo – pominjući njegove probleme u pamćenju.

Kako se usudio da učini tako nešto? Kada mi je postavljeno to pitanje u sebi sam pomislio da ih se ne tiče tako nešto”, rekao je Bajden tokom obraćanja u Beloj kući.

Moje pamćenje je sasvim dobro. Stariji sam čovek i znam šta radim”, istakao je američki predsjednik.

Hur: Bajden se predstavio kao stariji čovjek sa lošim pamćenjem

Tužilac Robert Hur rekao je da je odlučio da ne podiže optužnicu zato što je Bajden sarađivao u istrazi i zato što bi vjerovatno izazvao simpatije kao optuženi tokom suđenja.

"Razmatrali smo i to da bi se, na suđenju, gospodin Bajden poroti vjerovatno predstavio - kao što je to bio slučaj kad smo mi razgovarali sa njim - kao simpatični, dobronamjerni stariji čovjek sa lošim pamćenjem", napisao je Hur.

Njegov zaključak osiguraće da Bajden, za razliku od svog očekivanog rivala na izborima u novembru Donalda Trampa, nije u opasnosti da završi u zatvoru zbog pogrešnog rukovanja osjetljivim vladinim dokumentima, navodi agencija Rojters.

Međutim, mogao bi da izazove dodatne probleme za 81-godišnjeg Bajdena koji pokušava da ubijedi birače da nije previše star da služi još jedan četvorogodišnji mandat.

Hur je napisao da je Bajdenovo pamćenje bilo "značajno ograničeno" kad je s njim razgovarao tužilački tim.

Bajdenov advokat branio je predsjednikovo rukovanje dokumentima.

"Kao što se navodi u izvještaju specijalnog tužioca, predsjednik je u potpunosti sarađivao od prvog dana. Njegov tim je odmah prijavio pronađena povjerljiva dokumenta da bi osigurao da su odmah vraćena vladi zato što predsjednik zna gdje im je mjesto", naveo je u saopštenju Bajdenov pravni savjetnik Ričard Sauber.

Takođe je naveo da nije saglasan sa "netačnim i neadekvatnim komentarima u izvještaju specijalnog tužioca"

"Uprkos tome, najvažnije odluka koju je specijalni tužilac donio - da nije potrebna optužnica - je čvrsto zasnovanja na činjenicama i dokazima", naveo je Sauber.

Grupa povezana sa Trampovom kampanjom odmah je iskoristila Hurove komentare o Badenovom pamćenju.

"Ako ste previše senilni za suđenje, onda ste i previše senilni da budete predsjednik. Džo Bajden nije sposoban da vodi ovu naciju", naveo je Aleks Fajfer, direktor za komunikacije organizacije "Učiniti Ameriku ponovo velikom".

Predsjednik Bajden uzeo je povjerljiva dokumenta o američkom ratu u Avganstanu i drugim bezbjednosnim pitanjima kada je 2017. godine napustio položaj potpredsjednika Sjedinjenih Država, navodi se u izvještaju.

Među dokumentima je bio ručno ispisani dopis tadašnjem predsjedniku Baraku Obami 2009. godine u kojem se protivio povećanju broja američkih vojnika u Avganistanu, kao i bilješke povezane sa obavještajnim brifinzima i sastancima o nacionalnoj bezbjednosti, utvrđeno je tokom istrage.

Bajden je rekao piscu koji je radio na njegovim memoarima u februaru 2017. godine, tokom razgovora u kući koju je iznajmljivao u Virdžiniji, da je "upravo pronašao sva poverljiva dokumenta na donjem spratu", navodi se u izvještaju.

Hur je napisao da Bajdenovi potezi "predstavljaju ozbiljan rizik po nacionalnu bezbjednost imajući u vidu mogućnost da veoma osjetljive informacije budu izgubljene ili da ih iskoriste američki protivnici".

Dodao je međutim da su dokumenta možda prebačena u Bajdenovu kuću dok je on još bio potpredsjednika, kada je imao ovlašćenja da ih posjeduje.

Hur je rekao da Bajden ne bi bio optužen ni ako ne bi postojala dugogodišnja praksa Sekretarijata za pravosuđe da ne podiže optužnice protiv aktuelnih predsjednika.

Članovi Bajdenovog pravnog tima su povjerljiva dokumenta pronašli u kancelariji njegove nevladine organizacije u Vašingtonu, kao i u kući u Vilmongtonu, u Delaveru.

Sličnosti i razlike između Bajdenovog i Trampovog slučaja

Bajdenov vjerovatni rival na izborima, bivši predsjednik Donald Trampa, suočen je sa federalnom optužnicom od 40 tačaka zbog zadržavanja veoma povjerljivih dokumenata o nacionalnoj bezbjednosti na svom imanju na Floridi, nakon što je napustio položaj 2021. godine.

Tramp je između ostalog optužen i za opstruisanje napora vlade da preuzme dokumenta.

Između dva slučaja, iako su slična, postoje i značajne razlike.

Bijela kuća saopštila je da su Bajdenovi advokati pronašli manji broj povjerljivih dokumenata koja su odmah vraćena. Tramp se opirao da to uradi dok tokom pretresa FBI-a 2022. godine nije otkriveno oko 100 povjerljivih dokumenata, što je dovelo do toga da bivši predsjednik i dva zaposlena u Mar-a-Lagu budu optuženi za opstruisanje pravde.

Hur, koji je bio na visokim funkcijama u Sekretarijatu za pravosuđe za vrijeme Trampove administracije, u januaru prošle godine je imenovan da vodi istragu u Bajdenovom slučaju.

Istražitelji u Hurovom timu su u oktobru razgovarali sa Bajdenom, a Bijela kuća i njegov tim saopštili su da je predsjednik sarađivao u istrazi.

Prema dugogodišnjoj praksi Sekretarijata za pravosuđe, protiv Bajdena ne može da bude podignuta federalna krivična optužnica dok je predsjednik.

Međutim, rezultati istrage bi mogli da predstavljaju politički problem za Bajdena koji je ukazivao na to da je drugačiji od Trampa kada je riječ o etičkim pitanjima i nacionalnoj bezbjednosti.

Hurov izvještaj i odluka da ne podigne optužnice protiv Bajdena vjerovatno će podstaći optužbe Trampa i njegovih republikanskih saveznika o dvostrukim standardima.

Protiv Trampa je podignuta optužnica nakon što su tužioci naveli da je on mjesecima odbijao da preda kutije sa povjerljivim dokumentima koje je držao u Mar-a-Lagu i da je preduzeo korake da ih sakrije od američke vlade koja je zahtijevala da se spisi vrate.

Tramp se izjasnio da nije kriv i tužioce optužio da su politički pristrasni. Suđenje je zakazano za maj, ali će vjerovatno biti odloženo.

Bajdenovi advokati naveli su da su obavijestili Nacionalni arhiv nakon što su pronašli povjerljiva dokumenta u Pen Bajden centru u Vašingtonu, što je dovelo do sprovođenja federalne istrage. Dodatna dokumenta pronađena su u garaži i biblioteci u Bajdenovoj kući u Delaveru i predata Sekretarijatu za pravosuđe.

Bajden je u to vrijeme bio kritikovan zato što na vrijeme nije obavijestio javnost o otkriću povjerljivih dokumenata.

XS
SM
MD
LG