Linkovi

Bela kuća objavila odlomke Bajdenovog govora koji će održati u Kongresu


Arhiva: Američki predsednik Džozef Bajden tokom govora u Pitsburgu (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Američki predsednik Džozef Bajden obratiće se u sredu uveče američkom Kongresu - članovima Senata i Predstavničkog doma.

Uoči govora Bela kuća objavila je odlomke nekoliko Bajdenovih izjava u kojima se osvrće na sto dana svog mandata koji je preuzeo 20. januara.

"Nalazim se pred vama svega dan pre isteka stotog dana od kada sam počeo mandat. Stotinu dana od kako sam položio zakletvu – podigao ruku sa biblije i nasledio naciju u krizi. Najgoru pandemiju u toku jednog veka. Najtežu ekonomsku krizu od vremena Velike depresije. Najjači napad na našu demokratiju od građanskog rata", navedeno je u odlomcima koje je objavila Bela kuća.

Bajden će poručiti građanima i da je, kako je navedeno u odlomcima, da je Amerika ponovo u pokretu.

"Sada, posle svega sto dana, naciji mogu da podnesem izveštaj. Amerika je ponovo u pokretu. Pretvara opasnosti u mogućnost. Krizu u priliku. Pretvaranje opasnosti u mogućnost. Kriza u priliku. Prepreka u snagu", navedeno je na internet stranici Bele kuće.

Takođe, američki predsednik govoriće i o planiranim ulaganjima u infrastrukturu koja bi trebalo da iznose dve hiljade milijardi dolara.

"Znam da se neki od vas kod kuće pitaju da li su ti poslovi za vas. Osećate se napušteno i zaboravljeno u ekonomiji u kojoj su promene brze. Dozvolite mi da vam se direktno obratim. Nezavisni stručnjaci procenjuju da će američki plan za zapošljavanje doprineti otvaranju miliona radnih mesta i ostvarivanju milijardi dolara ekonomskog rasta u godinama koje dolaze. To su dobro plaćeni poslovi koji se ne mogu prepustiti izvođačima spolja. Gotovo 90 odsto poslova u oblasti infrastrukture po tom planu ne zahteva fakultetsku diploma, dok za 75 procenata nije potrebna završiti višu školu. Američki poslovni plan je plan izgradnje Amerike. U njemu je prepoznato nešto što sam uvek govorio: Vol strit nije izgradio ovu zemlju. Izgradila je srednja klasa, a nju su izgradili sindikati", navodi se u Bajdenovom osvrtu o planu ulaganja u insfrastrukturu.

Planirano je i da predsednik Bajden govori i o demokratskim vrednostima i vakcinaciji građana.

"Potrebno je dokažemo da demokratija i dalje funkcioniše. Da naša vlada radi i građanima isporučuje rezultate. U prvih sto dana delovali smo kako bismo građanima vratili veru u našu demokratiju. Vakcinišemo naciju. Otvaramo stotine hiljada radnih mesta. Ostvarujemo rezultate koje građani mogu da vide i osete u svojim životima. Otvaramo vrata prilikama i garantujemo pravičnost i pravdu", navodi se u objavljenim odlomcima govora predsednika Bajdena koji će imati pred Kongresom.

Druge očekivane teme obraćanja

Američki predsednik Džo Bajden trebalo bi da govori o svom proklamovanom cilju da obnovi kontakte sa drugim zemljama i preuzme vodeću ulogu na svetskoj sceni.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je uoči govora da će Bajdenovi komentari o spoljnoj politici uključivati, kako se izrazila, povratak na poziciju koju je zauzimala u svetu, kao i potvrdu vrednosti za koje se zalaže kao zemlja.

Ukazala je i da će Bajden verovatno govoriti o brojnim spoljnopolitičkim prioritetima - što uključuje i odnose sa Kinom.

Nastojanje Bajdenove administracije da više sarađuje sa saveznicima, što je ovog meseca uključivalo i koordinaciju sa članicama NATO-a na povlačenju trupa iz Avganistana, odstupanje je od četvorogodišnje spoljne politike pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom koja se fokusirala na davanje prioriteta američkim interesima.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nansi Pelosi pozvala je Bajdena u prostorije Doma da govori, kako je ukazala, o viziji rešavanja izazova i prilika istorijskog trenutka - u nedelji u kojoj se obeležava 100 dana od kada je preuzeo dužnost.

Psaki je navela da je glavna politička inicijativa koju će Biden naglasiti domaći program za ulaganje u obrazovanje i brigu o deci.

Rekla je da će on takođe govoriti o naporima administracije u borbi protiv pandemije koronavirusa i nezaposlenosti, kao i o imigraciji, reformi policije i bezbednosti oružja.

Administracija planira govor kao polaznu tačku za traženje podrške Bajdenovim inicijativama, s tim što predsednik, potpredsednica Kamala Haris i članovi Bajdenovog kabineta planiraju da putuju u različite delove zemlje radi događaja u četvrtak i petak.

Republikanci će pokušati da se suprotstave Bajdenovoj poruci uzvratnim govorom senatora iz Južne Karoline Tima Skota.

Tipično, predsednički govor pre zajedničkog zasedanja Kongresa uključivao bi pozvanu publiku od 535 članova Doma i Senata, potpredsednika, članove kabineta, šefove Združenog štaba, sudije Vrhovnog suda, članove diplomatskog kora i određeni broj specijalnih gostiju koji sede sa prvom damom, neke koji naglašavaju određenu politiku koju predsednik u govoru želi da istakne.

Publika u sredu biće ograničenija. Očekuje se da će sudija Vrhovnog suda Džon Roberts biti jedini prisutni sudija. Psaki je takođe rekla da neće biti tradicionalnog mesta na galeriji sa prvom damom Džil Bajden i gostima, kao i da će članovi kabineta gledati govor od kuće.

Neprisustvovanje članova kabineta u Predstavničkom domu takođe eliminiše još jednu tradiciju povezanu sa obraćanjima. Da bi se osigurao kontinuitet vlade u slučaju katastrofe, jedan član kabineta obično se bira da bude podalje od Kapitola, tako da visoki zvaničnici nisu svi na istom mestu.

Govor u sredu održaće se pod jakim obezbeđenjem, a prsten ograde i dalje će stajati u neposrednoj blizini oko Kapitola nakon što su Trampove pristalice 6. januara napale tu lokaciju. Obezbeđenje je u Vašingtonu nakon napada donekle ublaženo, a produžena ograda na Kapitol hilu i druge privremene ograde izvan kompleksa Bele kuće sada su uklonjene.

Prestonica pre inauguracije i nakon opoziva
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:19 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG