Linkovi

Zakon protiv zločina iz mržnje prema Azijcima usvojen u Senatu


Demokratski senatori Ričard Blumental, Čak Šumer i Mejzi Hirono posle usvajanja zakona u Senatu
Demokratski senatori Ričard Blumental, Čak Šumer i Mejzi Hirono posle usvajanja zakona u Senatu

Senat SAD usvojio je većinom glasova zakon protiv zločina iz mržnje prema Azijcima u Americi, koji su u porastu tokom pandemije Kovida 19.

Zakon predviđa da Sekretarijat za pravosuđe istraži zločine iz mržnje tokom pandemije i podrži lokalnu policiju da efikasnije reaguje na nasilje prema Azijcima. Takođe podrazumeva bolje prikupljanje podataka o zločinima z mržnje i brzu telefonsku liniju za njihovo prijavlijvanje.

Za usvajnje zakona je glasalo 94 senatora, a samo je republikanac Džoš Hauli iz Mizurija bio protiv. Dvoje demokrata i troje republikanaca nije glasalo.

Ovaj zakon sada odlazi u Predstavnički dom, gde se takođe očekuje njegovo usvajanje. Predsednik Džo Bajden je već najavio da će zakon potpisati čim stigne do njega.

Demokratska senatorka sa Havaja Mejzi Hirono je predložila ovaj zakon i pozdravila što su za njega glasali senatori iz obe stranke.

"Apelujem na Predstavnički dom ga usvoji ovaj zakon kako bi predsednik Bajden mogao da ga potpiše i da stupi na snagu", poručila je Hirono.

Zakon je usvojen pošto su zločini prema pripadnicima azijsko-američke zajednice u porastu otkako je koronavirus došao iz Kine, za šta se neosnovano okrivljuje ta populacija.

U velikim gradovima u SAD zločini protiv Azijaca su skočili za čak 150 odsto prošle godine, prema podacima Centra za proučavanje mržnje i ekstremizma. Inicijativa Stop APPI, koja prati statistiku zločina protiv ove populacije, kaže da joj je prošle godine stiglo više od 3.800 prijava.

Direktorka te organizacije Sintija Čoi rekla je da je usvajanje zakona protiv zločina iz mržnje poslalo jasnu poruku da je reč o ozbiljom pitanju za koje su potrebni ozbiljniji podaci.

Maja Beri, direktorka Arapsko-američkog instituta, ocenjuje da će ovaj zakon ojačati napore u borbi protiv zločina iz mržnje.

"Broj zločina iz mržnje raste u proteklim godinama, prema azijsko-američkoj zajednici naročito tokom pandemije Kovida 19, ali većina tih incidenata ostaje neprijavljena. Ovaj zakon će pomoći da se dobije jasnija slika šta sve preživljavaju određene grupe u zemlji".

Bajdenova administracija je kao prioritet stavila borbu protiv zločina iz mržnje prema Azijcima. U januaru je Bajden izdao naredbu kojom se osuđuju ti zločini i traži od Sekretarijata za pravosuđe da pomogne u borbi protiv mržnje.

XS
SM
MD
LG