Linkovi

Nova knjiga proučava scenarije rata SAD- Kina zbog Tajvana


Arhiva - Mapa Kine i Tajvana
Arhiva - Mapa Kine i Tajvana

Ugledna organizacija za političko istraživanje sa sedištem u Vašingtonu kaže da se Sjedinjene Države pipremaju za pogrešnu vrstu verovatnog sukoba ako Kina napadne Tajvan.

U nedavno objavljenoj knjizi pod naslovom "Odbrana Tajvana", američki "Enterprajz" institut (AEI) tvrdi da Vašington pogrešno predviđa kratak i geografski lokalizovan rat oko Tajvana u slučaju kineske invazije. Umesto toga, kažu istraživači AEI, planiranje Pentagona bi trebalo da se vrti oko "sukoba produženog trajanja".

"U najzabrinjavajućem scenariju, Peking bi pokrenuo iznenadni raketni napad, udarivši ne samo odbranu Tajvana, već i američke pomorske i vazdušne snage koncentrisane u nekoliko velikih baza u zapadnom Pacifiku", kažu viši saradnici AEI Hal Brands i Majkl Bekli koji ocenjuju da se sukob između SAD i Kine u zapadnom Pacifiku neće brzo završiti.

Godinama je američka politika bila da efektivno odvrati vojni sukob u Tajvanskom moreuzu dok se priprema za nepredviđene situacije u slučaju kineskog napada.

Visoki američki zvaničnici takođe su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog "sve provokativnije retorike i aktivnosti" vlade u Pekingu prema Tajvanu.

Civilni lideri u prošlosti su tražili od američke vojske da razvije održive planove za odbranu Tajvana, navodi se u internom dokumentu pod administracijom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

U skorije vreme, najviši zvaničnici iz administracije predsednika Džoa Bajdena su više puta upozoravali na upotrebu sile od strane Pekinga kako bi promenio status kvo.

Ako bi Tajvan napala Kina, većina Amerikanaca - pokazuju istraživanja javnog mnjenja - sada se zalaže za odbranu Tajvana.

"Pedeset tri procenta možda ne izgleda mnogo, ali to je više od procenta Amerikanaca koji su se zalagali za odbranu Nemačke od sovjetske agresije u različitim tačkama tokom Hladnog rata. I tako, to je prilično značajno", rekao je Brends novinarima u ponedeljak.

On je citirao nalaz Čikaškog saveta za globalna pitanja u avgustu 2021.

"Što se tiče saveznika, bilo je prilično upečatljivo. Mislim - i Japanci, i Australijanci su rekli što su jasnije mogli da neće jednostavno sedeti po strani američko-kineskog rata oko Tajvana", rekao je Brends, koji je i jedan od članova Odbora za spoljnu politiku Stejt departmenta."Japanci su rekli da bi ovo bilo skoro egzistencijalno za njih, s obzirom na geografiju".

Da bi sprečili da se dogodi ono najgore dok se pripremaju za dugi rat, Brends i Bekli su dali nekoliko preporuka.

Oni su sugerisali da bi Sjedinjene Države i Tajvan mogli da sakupe ključne zalihe oružja "kako bi pobedili u trci za repetiranje", što bi takođe odvratilo Kinu od pribegavanja ratu ako bi Peking znao da će biti nadjačan ako se sukob produži.

Pored toga, Vašington kroz pripreme može da pokaže hrabrost da izdrži gubitke, zapreti odmazdom i obuzda eskalaciju.

XS
SM
MD
LG