Linkovi

Samsungova fabrika čipova prva stanica Bajdenove azijske turneje


Američki predsednik Džo Bajden obilazi Samsungovu fabriku u Južnoj Koreji (Foto: AP/Evan Vucci)
Američki predsednik Džo Bajden obilazi Samsungovu fabriku u Južnoj Koreji (Foto: AP/Evan Vucci)

Američki predsednik Džo Bajden u petak je počeo azijsku turneju obilaskom fabrike kompjuterskih čipova u Južnoj Koreji, koja će biti uzor fabrici u Teksasu, i ocenio da je to način da se prodube veze sa indo-pacifičkim regionom, podstaknu tehnološke inovacija i pomognu demokratije.

"U Indo-Pacifiku će narednih nekoliko decenija biti ispisan veliki deo budućnosti sveta. Ovo je, po mom mišljenju, trenutak da ulažemo jedni u druge da bi produbili poslovne veze i dodatno zbližili naše narode", poručio je Bajden.

Samsung, vlasnik fabrike čipova, najavio je u novembru prošle godine da planira da otvori fabriku poluprovodnika u Teksasu, a investicija bi bila vredna 17 milijardi dolara. Nestašica poluprovodnika prošle godine uticala je na proizvodnju automobila, kuhinjskih aparata i drugih proizvoda, što je izazvalo veću inflaciju širom sveta i veliki pad Bajdenove popularnosti u SAD.

Američki predsednik rekao je da će u fabrici u Teksasu biti otvoreno 3.000 visokotehnoloških poslova, a da će izgradnja obuhvatiti i radničke sindikate.

"Ovi mali čipovi su ključni za naš ulazak u naredno doba tehnološkog razvoja čovečanstva", ocenio je Bajden.

Bajden će se tokom petodnevne posete Južnoj Koreji i Japanu suočiti sa nizom spoljnopolitičkih pitanja, dok istovremeno pokušava da objasni američkoj javnosti zašto su ona značajna. Bajden nije pomenuo Kinu, glavnog američkog konkurenta, ali je naglasio značaj saveza koji trenutno isključuju tu zemlju.

Bajdena su u fabrici dočekali novi predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol i potpredsednik Samsunga Li Dže-jong. Jun je dužnost predsednika preuzeo pre nešto više od nedelju dana, a tokom predizborne kampanje se zalagao za oštriji stav prema Severnoj Koreji i jačanje saveza sa SAD.

Južnokorejski predsednik pozdravlja američkog predsednika u vazduhoplovnoj bazi u Pjongteku u Južnoj Koreji (Foto: AP/Evan Vucci)
Južnokorejski predsednik pozdravlja američkog predsednika u vazduhoplovnoj bazi u Pjongteku u Južnoj Koreji (Foto: AP/Evan Vucci)

Uoči Bajdenovog obraćanja, Jun je rekao da se nada da će američko-južnokorejsko partnerstvo prerasti u "ekonomski i bezbednosni savez zasnovan na saradnji u savremenoj tehnologiji i lancima nabavke".

Bajden je na kraju govora greškom novog predsednika nazvao Mun (prezime bivšeg predsednika), ali se brzo ispravio.

Jedan od uzroka nestašice kompjuterskih čipova je i snažna potražnja posle oporavka od pandemija koronavirusa. Međutim, žarišta kovida i drugi problemi takođe su doveli do zatvaranja fabrika poluprovodnika. Američki zvaničnici procenjuju da proizvodnja čipova neće biti na željenom nivou do početka 2023.

Više od 75 odsto globalne proizvodnje čipova je u Aziji. To je jedna od mogućih ranjivosti od kojih Amerika želi da se zaštiti većom domaćom proizvodnjom i vladinim investicijama od 52 milijarde dolara u taj sektor kroz zakonski predlog o kojem se pregovara u Kongresu.

Kina je prva po proizvodnji čipova sa 24 odsto, posle čega slede Tajvan, Južna Koreja i Japan. Samo 10 odsto se proizvodi u SAD, prema podacima Udruženja proizvođača poluprovodnika.

Bela kuća objavila je u petak da su kompanije za proizvodnjju poluprovodnika najavile investicije od gotovo 80 milijardi dolara u SAD do 2025.

XS
SM
MD
LG