Linkovi

Održan istorijski virtuelni samit Bajdena i Šija


Predsednik Džo Bajden sasao se putem video linka sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom, u Ruzveltovoj sobi u Beloj kući u Vašingtonu, 15. novembra 2021.
Predsednik Džo Bajden sasao se putem video linka sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom, u Ruzveltovoj sobi u Beloj kući u Vašingtonu, 15. novembra 2021.

Američki predsednik Džo Bajden "pozdravio je priliku da govori iskreno i direktno" sa svojim kineskim kolegom Ši Đinpingom o pitanjima uključujući ljudska prava, ekonomsku konkurenciju i povećano interesovanje Kine za Tajvan, saopštila je Bela kuća u utorak rano ujutru. Bio je to prvi, virtuelni, jedan na jedan sastanak dvojice lidera otkako je Bajden preuzeo dužnost.

"Predsednik Bajden je naglasio da će Sjedinjene Države nastaviti da se zalažu za svoje interese i vrednosti i, zajedno sa našim saveznicima i partnerima, obezbediti da pravila puta za 21. vek unaprede međunarodni sistem koji je slobodan, otvoren i pravedan", navela je Bela kuća u saopštenju objavljenom u utorak nešto posle ponoći, nakon završetka njihovog više od tri sata virtuelnog sastanka. "Naglasio je prioritet koji daje dalekosežnim investicijama kod kuće, dok se mi povezujemo sa saveznicima i partnerima u inostranstvu kako bismo se suočili sa izazovima našeg vremena".

Ali čini se da je Bajden ublažio prethodne izjave koje je dao u odbranu Tajvana.

U saopštenju Bele kuće navodi se da Sjedinjene Države podržavaju politiku Jedne Kine, protive se nezavisnosti Tajvana i "snažno se protive jednostranim naporima da se promeni status kvo ili potkopa mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza". Ta uveravanja će verovatno umiriti Peking, a kineski ministar spoljnih poslova je uoči pregovora rekao da Sjedinjene Države treba da "prestanu da šalju pogrešne signale snagama 7tajvanske nezavisnosti".

Sve u svemu, rekao je visoki zvaničnik administracije u utorak rano ujutru, dva lidera su razgovarala duže nego što se očekivalo, na dve sesije koje su trajale tri i po sata.

"Znate, nismo očekivali napredak", rekao je zvaničnik administracije novinarima. "Nije bilo ničega, ničega za prijaviti".

Na pitanje da li su razgovori uspeli da smanje tenzije između dve supersile, zvaničnik administracije je rekao da to nije bio cilj razgovora i da odnos među njima ne treba posmatrati kao onaj koji ima uspone i padove.

"Ne mislim da je svrha bila da se posebno ublaže tenzije ili da se nužno postigne rezultat", rekao je zvaničnik.

"Samo jednostavno, jasno nadmetanje"

Bajden je započeo maratonski sastanak prijateljskim pozdravom pre nego što je brzo prešao na trezveno razmišljanje o izazovima koji dele dve nacije.

"Čini mi se da je naša odgovornost kao lidera Kine i Sjedinjenih Država da obezbedimo da konkurencija između naših zemalja ne pređe u sukob", rekao je Bajden u ponedeljak dok su dvojica lidera razgovarali preko video linka između Vašingtona i Pekinga. "Bilo namerno ili nenamerno – samo jednostavno, direktno nadmetanje".

Ši je takođe potvrdio mnoga pitanja između dve velike sile i, kako se očekivalo, branio suverenitet svoje nacije od onoga što je Peking dugo doživljavao kao američko i međunarodno presuđivanje i pritisak.

"Svako od nas treba da dobro vodi svoje unutrašnje poslove i, u isto vreme, da preuzmemo svoj deo međunarodnih odgovornosti i da radimo zajedno na unapređenju plemenitog cilja svetskog mira i razvoja", rekao je Ši. "Ovo je zajednička želja naroda naše dve zemlje i celog sveta".

Bajden je naglasio da zemlje treba da uspostave "zaštitne ograde" kako bi izbegle sukobe i radile zajedno gde je to moguće na pitanjima kao što su klimatske promene. To je bilo među ostalim pitanjima o kojima su razgovarali lideri, saopštila je Bela kuća, što je uključivalo i razgovore o regionalnim izazovima, uključujući Severnu Koreju, Avganistan i Iran.

O predstojećim pregovorima o denuklearizaciji sa Iranom, visoki zvaničnik administracije rekao je za Glas Amerike da su dve strane razmenile mišljenja o svojim očekivanjima uoči pregovora i da će tražiti načine da osiguraju da pregovori, koji bi trebalo da se nastave krajem meseca, budu produktivni.

Sjedinjene Države vide Kinu kao svog strateškog konkurenta, a Peking ostvaruje postignuća na svojoj vojnoj i ekonomskoj dominaciji širom sveta. Dve zemlje upletene su u diplomatske, pravne, tehnološke i ekonomske sporove koji su nestabilni i skloni eskalaciji. Došlo je do sukoba oko intelektualne svojine i carina, kao i regionalnih žarišta koje bi mogle prerasti u oružani sukob, uključujući Tajvanski moreuz i Južno kinesko i Istočno kinesko more.

Visoki zvaničnik administracije rekao je novinarima u nedelju da se na ovom sastanku "ne radi o pristanku na određeni rezultat ili ishod".

Novinari pratevirtuelni samit predsednika SAD Džoa Bajdena i predsednika Kine Ši Đinpinga, u Beloj kući, 15. novembra 2021.
Novinari pratevirtuelni samit predsednika SAD Džoa Bajdena i predsednika Kine Ši Đinpinga, u Beloj kući, 15. novembra 2021.

Nedostatak opipljivih rezultata nije nužno loša stvar, rekao je Metju Gudmen, viši potpredsednik za ekonomiju u Centru za strateške i međunarodne studije, ističući da su odnosi SAD i Kine na istorijskom niskom nivou.

"Mislim da je to važan trenutak, čak i ako iz toga ne izađe mnogo", rekao je on. "Važno je da dvojica lidera razgovaraju".

Bela kuća je saopštila da je Bajden izrazio zabrinutost za ljudska prava u Sinđangu, Tibetu, Hong Kongu i šire. Takođe je napao Šija oko onoga što SAD vide kao nepoštenu trgovinsku i ekonomsku praksu Kine.

Mnogi posmatrači su pesimistični da će sastanak promeniti odnose dve zemlje na značajan način.

"Ovo nije samit u Sanilendu", rekao je Patrik Kronin, predsedavajući za bezbednost Azije i Pacifika na Institutu Hadson, misleći na sastanak tadašnjeg predsednika Baraka Obame i Šija 2013. u odmaralištu u Kaliforniji, na kom su bilateralni odnosi SAD i Kine postavljeni na čvršće temelje i gde je utrt put nuklearnoj diplomatiji sa Severnom Korejom. "Odnos se promenio - nesigurniji je, napetiji", rekao je Kronin.

Iako bi obe strane želele da izbegnu sukob, čini se da nijedna nije spremna da odustane od onoga što smatra osnovnim vrednostima i interesima — a mnogi od njih su jednostavno nekompatibilni.

"Nema pokazatelja da je bilo koji od lidera suštinski preispitao svoje interese, svoje ciljeve, svoju strategiju", rekao je Robert Dali, direktor Kisindžerovog instituta Vilsonovog centra za Kinu i Sjedinjene Države. "Dakle, lideri traže neku vrstu formule za ispunjavanje minimalnih ciljeveva jedan drugom i koji će im omogućiti da pokušaju da upravljaju ovim nadmetanjima, umesto da oni eskalira do sukoba".

Istoričar Džeremi Suri sa Univerziteta Teksas u Ostinu primetio je da bi neobična logistika virtuelnog sastanka mogla imati uticaja.

"Ovo bi mogao biti trend budućnosti, gde jedna strana ne mora da prihvati "doći ću na vaš kućni sud", rekao je Suri. "Umesto toga, obojica su na svom terenu. Dakle, mislim da je ovo zapravo bio veoma dobar prvi korak, gde oba lidera mogu da osećaju da imaju kontrolu".

Vašington i Peking su obezbedili mali pozitivan korak uoči sastanka. Na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu, u Škotskoj, ranije ovog meseca, dva najveća svetska emitera CO2 neočekivano su najavila da će raditi zajedno na smanjenju emisija i redovno se sastajati kako bi rešili klimatsku krizu.

I, u onome što je verovatno bio namerni odevni signal između dva lidera kojima je svaki optički detalj važan, Bajden se pojavio u ponedeljak uveče noseći kravatu živocrvene boje - koja se smatra povoljnom bojom u kineskoj kulturi, dok je Ši nosio kravatu plave boje Bajdenove Demokratske stranke.

Paris Huang i Nike Ching su doprineli pisanju izveštaju.

XS
SM
MD
LG