Linkovi

Ratni brodovi SAD i Kanade prošli kroz Tajvanski moreuz, Kina osudila "ugrožavanje mira"


ARHIVA - Američki ratni brod prolazi kroz Tajvanski moreuz
ARHIVA - Američki ratni brod prolazi kroz Tajvanski moreuz

Kineska vojska u nedelju je osudila Sjedinjene Države i Kanadu zbog prolaska ratnih brodova te dve zemlje kroz Tajvanski moreuz protekle nedelje, navodeći da prete miru i stabilnosti u regionu.

Kina smatra Tajvan, koji ima demokratski izabranu vlast, svojom teritorijom. Tokom protekle godine je obavila više misija u vazdušnoj odbrambenoj zoni ostrva, što je izazvalo osude u Tajpeju i Vašingtonu.

Kina je u četvorodnevnom periodu, od 1. oktobra, poslala oko 150 letelica u tajvansku zonu što je dovelo do povećanja napetosti u odnosima Pekinga sa Tajvanom i podstaklo zabrinutost međunarodne zajednice.

Američka vojska saopštila je da je njen razarač "USS Dewey", uz kanadski ratni brod "HMCS Winnipeg", prošao kroz uzani moreuz koji razdvaja Tajavan od Kine u četvrtak i petak.

"Prolazak brodova kroz Tajvanski moreuz dokaz je posvećenosti Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera slobodnom i otvorenom Indo-pacifiku", navodi se su saopštenju.

Komanda kineska vojske saopštila je da su njene snage nadzirale brodove i "čuvale stražu" tokom njihovog prolaska.

"Sjedinjene Države i Kanada su bili u zaveri da izazovu probleme, ozbiljno ugrožavajući mir i stabilnost Tajvanskog moreuza. Tajvan je deo kineske teritorije. Kineske snage su na visokom nivou pripravnosti i spremne su da se suprotstave svim pretnjama i provokacijama", navela je kineska vojska.

Brodovi američke mornarice mesečne prolaze kroz Tajvanski moreuz, na veliko nezadovoljstvo Pekinga koji optužuje Vašington da podstiče regionalne tenzije. Američki saveznici, među kojima je i Britanija, povremeno šalju brodove kroz moreuz

Dok rastu napetosti širom moreuza, nije bilo oružanih obračuna, a kineske letelice nisu ulazile u tajvanski vazdušni prostor, već su usredsređene na jugozapadni deo odbrambene zone ostrva koja ouhvata šire područje koje Tajvan nadzire.

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da su tri kineske letelice - među kojima dva borbena aviona J-16 - ušle u tajvansku odbrambenu zonu.

XS
SM
MD
LG