Linkovi

Zakonodavci SAD sastali se sa predsednicom Tajvana tokom iznenadne posete ostrvu


Arhiva - Prosava Nacioal nog dan Tajvana u Tajpeju, 10. oktobra 2021.
Arhiva - Prosava Nacioal nog dan Tajvana u Tajpeju, 10. oktobra 2021.

Pet američkih članova kongresa sastalo se u petak ujutro sa predsednicom Tajvana Cai Ing-Venom u iznenadnoj jednodnevnoj poseti sa namerom da se reafirmiše "kao stena čvrsta" podršku Sjedinjenih Država tom samoupravnom ostrvu.

Dvopartijska grupa zakonodavaca iz Predstavničkog doma američkog Kongresa stigla je na Tajvan u četvrtak uveče i planirala je da se sastane sa visokim liderima, uključujući Cai, saopštio je Američki institut na Tajvanu (AIT), institucija koja je de fakto ambasada SAD. Nisu dati dodatni detalji o njihovoj maršruti.

Ova poseta dolazi pošto su tenzije između Tajvana i Kine porasle na najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija. Tajvan ima samoupravu otkako su se dve strane podelile tokom građanskog rata 1949. godine, ali Kina to ostrvo smatra delom svoje teritorije.

"Kada su se juče pojavile vesti o našem putovanju, moja kancelarija je primila grubu poruku od kineske ambasade, koja mi je rekla da otkažem putovanje", napisala je na Tviteru predstavnica Elisa Slotkin, demokratkinja iz Mičigena, koja je u delegaciji iz SAD.

Kogresmeni Mark Takano, demokrata iz Kalifornije, Kolin Olred, demokrata iz Teksasa, Sara Džejkobs, demokratkinja iz Kalifornije i Nensi Mejs, Republikanka iz Južne Karoline, takoeđe su u delegaciji.

"Ovde smo na Tajvanu ove nedelje da podsetimo naše partnere i saveznike, posle dve teške godine koje smo preživeli, da naša posvećenost i zajednička odgovornost za slobodan i bezbedan indo-pacifički region ostaju jači nego ikad", rekao je Takano.

Takano je dodao da su odnosi SAD sa Tajvanom "čvrsti poput stene" i da su osali postojani "kako su se veze između nas produbljivale".

Cai, koja je poželela dobrodošlicu zakonodavcima i direktoru AIT-a u predsedničkoj kancelariji u Tajpeju, naglasila je saradnju dve strane po pitanjima ratnih veterana, ekonomskim pitanjima i trgovini, dok je ponovio blisku povezanost ostrva sa SAD.

"Tajvan će nastaviti da ojačava saradnju sa Sjedinjenim Državama kako bi podržao naše zajedničke vrednosti slobode i demokratije i obezbedio mir i stabilnost u regionu", rekla je Cai.

Ovo je treća poseta američkih zakonodavaca Tajvanu ove godine i dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je grupa od šest republikanskih članova Kongresa posetila ostrvo. Ta delegacija se, između ostalih, sastala sa predsednicom Cai, generalnim sekretarom za nacionalnu bezbednost Velingtonom Kuom i ministrom spoljnih poslova Džozefom Vuom.

U junu su tri člana Kongresa odletela na Tajvan da doniraju preko potrebne vakcine u vreme kada se ostrvo borilo da ih nabavi u dovoljnim količinama.

Bajdenova administracija je takođe pozvala Tajvan na Samit za demokratiju sledećeg meseca, potez koji je izazvao oštar ukor Kine.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian rekao je u sredu: "Ono što su SAD uradile dokazuje da je takozvana demokratija samo izgovor i oruđe za nju da sledi geopolitičke ciljeve, potisne druge zemlje, podeli svet, služi sopstvenim interesima i zadrži svoju hegemoniju u svetu".

XS
SM
MD
LG