Linkovi

Kina i Rusija u fokusu američke bezbednosne strategije, Balkanu pomoć u izgradnji institucija


Ilustracija: Zastave Sjedinjenih Država, Kine i Rusije (VOA graphic - AFP/Reuters)
Ilustracija: Zastave Sjedinjenih Država, Kine i Rusije (VOA graphic - AFP/Reuters)

Sjedinjene Države pomoći će u jačanju demokratskih institucija, vladavine prava i ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana, navodi se između ostalog u Strategiji za nacionalnu bezbjednost američke administracije koja je objavljenja u srijedu.

U strategiji se navodi da su transatlantski odnosi jedna od vitalnih platformi na kojoj su izgrađeni drugi elementi američke spoljne politike i da je Evropa ključni američki partner u rešavanju globalnih izazova.

Inače, rok za dostavu Strategije američkom Kongresu bio je, kao i u slučaju predloga budžeta, 28. marta. Odlaganje je uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu pokrenuta u februaru 2022.

Evropa je prvim linijama fronta borba za odbranu principa slobode, suvereniteta i sprečavanja agresije i nastavićemo da radimo zajedno da osiguramo slobodi da prevada. Amerika nesumnjivo ostaje posvećena kolektivnoj odbrani zacrtanoj članom pet Povelje NATO-a i radiće sa NATO saveznicima da ojača otpor ageresiji i prinudi u svim njihovim oblicima”, navodi se u dokumentu.

Istaknuto je i da se od članica Alijanse očekuje da povećaju izdvajanja, kapacitete i doiprinose.

U dokumentu se poručuje i da Amerika zadržava temeljnu posvećenost promovisanju Evrope – celovite, slobodne i u miru, a da nova ruska invazija na Ukrajinu predstavlja ozbiljnu pretnju toj viziji.

Zbog toga smo odlučni da podržimo Ukrajinu da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritete i istovremeno nametnemo tešku cenu Moskvi zbog njene agresije. Pružuli smo Ukrajini bezbednosnu, humanitarnu i finansijsku pomoć. Udružili smo se sa saveznicima i partnerima u Evropi i širom sveta da nametnemo sankcije i kontrole izvoza koje će umanjiti sposobnost Rusije da vodi buduće agresivne ratove”, podseća se u bezbednosnoj strategiji američke administracije.

Dok podržavamo Ukrajinu, takođe ćemo raditi da jačanju stabilnosti i otpornosti drugih demokratija. Podržaćemo evropske aspiracije Gruzije i Moldavije i njihovu posvećenost važnim institucionalnim reformama. Pomoćićemo partnerima u jačanju demokratskih institucija, vladavine prava i ekonomskog razvoja Balkana”, ističe se u strategiji.

U strategiji nacionalne bezbednosti, koju je Bela kuća objavila u sredu, iskazano je nastojanje da se obuzda uspon Kine – dok se istovremeno ističe značaj saradnje sa saveznicima u, kako je navedeno, rešavanju izazova sa kojima se suočavaju demokratske nacije.

"Najhitniji strateški izazov sa kojim se suočava naša vizija su one strane koje autoritarnu vladavinu oslanjaju na revizionističku spoljnu politiku“, ističući u tekstu strategije Kinu i Rusiju kao posebne, ali različite izazove.

"Rusija predstavlja neposrednu prijetnju slobodnom i otvorenom međunarodnom sistemu, bezobzirno kršeći osnovne zakone međunarodnog poretka, kao što je pokazala njena brutalna agresija protiv Ukrajine", piše u tekstu Strategije.

Kina je, pak, označena kao jedini konkurent sa namerom da utiče na aktuelni poredak i raspolaže sve većom ekonomskom, diplomatskom, vojnom i tehnološkom moći za postizanje tog cilja, precizirano je u dokumentu od 48 stranica.

SAD moraju pobediti u ekonomskoj trci sa supersilom ako nastoji da zadrži uticaj u svetu. Narodna Republika Kina gaji nameru i sve više sposobnosti da preoblikuje međunarodni poredak u svoju korist - u trenutku u kom Sjedinjene Države ostaju posvećene konkurenciji među zemljama”, izjavio je savetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven.

On je poručio da se, osim odnosa sa Kinom, Sjedinjene Države nose sa nizom izazova koji pogađaju ljude na svim područjima - uključujući klimatske promene, nedostatak hrane, zarazne bolesti, terorizam, energetsku tranziciju i inflaciju.

Nisu navedene značajnije promene u smislu uvođenja novih doktrina u vođenju spoljne politike administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

U tekstu je naglašen stav Bele kuće da je američko vođstvo ključ za prevazilaženje globalnih prijetnji kao što su klimatske promene i uspon autoritarnih režima.

Čak i nakon ruske invazije na Ukrajinu - Kina za Sjedinjen Države nastavlja da predstavlja najznačajniji izazov globalnom poretku.

Džejk Saliven je pojasnio da je ukrajinska kriza odložila, ali nije značajnije promenila Bajdenov pristup spoljnoj politici.

Verujem da predstavlja ključne elemente našeg pristupa – naglasak na saveznipštvo, važnost osnaživanja demokratskog sveta, zalaganje za demolratiju i njene vrednosti”, rekao je Saliven.

Strategija nacionalne bezbednosti dokument koji periodično priprema izvršna vlast Sjedinjenih Država u kom su pobrojani mogući izazovi i načini koje administracija namerava da primeni u njihovom rešavanju.

XS
SM
MD
LG