Linkovi

Mediji: SAD prenele NATO-u da je Kina iskazala spremnost za vojnu i ekonomsku pomoć Rusiji


Zastave Sjedinjenih Država i NATO-a (Foto: Reuters/Yves Herman)
Zastave Sjedinjenih Država i NATO-a (Foto: Reuters/Yves Herman)

Sjedinjene Države prenele su saveznicima u okviru Severnoatlantske alijanse (NATO) i nekolicini azijskih zemalja da je Kina iskazala spremnost da vojno i ekonomski pomogne ruski rat u Ukrajini, izjavio je neimenovani američki zvaničnik, a prenosi agencija Rojters.

Poruka je preneta diplomatskim putem – i to je lično učinio obaveštajni zvaničnik, izjavio je Rojtersov izvor.

Zvaničnik, koji je za tu agenciju govorio pod uslovom anonimnosti, preneo je da se od Kine očekuje da odbaci takve planove.

Prethodno je u nedelju portparol kineske ambasade u Vašingtonu odbacio medijske navode da je Rusija od Kine zatražila vojnu opremu otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Nikada nisam čuo za to“, bio je odgovor Lua Panjua, portparola kineske ambasade u Vašingtonu, na pitanje kojem mu je postavila agencija Rojters.

Trenutna situacija u Ukrajini je uznemirujuća. Najviši prioritet je da situacija ne eskalira ili čak izmakne kontroli“, ukazao je u pisanom odgovoru agenciji Rojters.

Fajnenšel tajms i Vašington post objavili su navode neimenovanih američkih zvaničnika prema kojima je Rusija od Kine tražila vojnu opremu otkako je počela invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Fajnenšel tajms je u tekstu naveo da neimenovani zvaničnici nisu želeli detaljnije da obrazlože šta je Rusija tačno tražila.

Takođe, u izveštaju te kuće navedeno je da Bela kuća nije komentarisala te navode.

XS
SM
MD
LG