Linkovi

"Kriminalci i siledžije" - kako su države reagovale na poteze Rusije


Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje dekrete o priznanju nezavisnosti Donjecka i Luganska
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje dekrete o priznanju nezavisnosti Donjecka i Luganska

Države koje su odlučile da kazne Rusiju zbog poslednjih poteza u Ukrajini, uradile su to na različite načine: uvođenjem finansijskih sankcija, zabrane putovanja i drugim merama, kako bi odvratile Moskvu od dalje eskalacije.

Mogućnost izbijanja rata u Ukrajini pojačala je strahovanja ne samo od masovnog stradanja ljudi, već i nestašice energenata i globalnog ekonomskog haosa. Sankcije su uvele SAD i EU, kao i neke zemlje u Aziji i Pacifiku. Kina je, sa druge strane, saopštila da sankcije nisu najbolji način rešavanja problema i pozvala na "dijalog i konsultacije".

"Ne možemo da prihvatimo da Rusija ima neko opravdanje zašto ovo radi. Ponašaju se kao kriminalci i siledžije i treba ih nazvati tim imenom", kazao je australijski premijer Skot Morison koji je takođe objavio uvođenje finansijskih sankcija i zabrane putovanja za pojedince.

Sankcije su uvedene osmorici članova ruskog Saveta za bezbednost, kao i dvema bankama koje su sankcionisale i Velika Britanija i Amerika. Australija je upozorila kompanije da se pripreme za moguću rusku osvetu u vidu sajber napada.

Japanski premijer Fumio Kišida takođe je objavio da Japan uvodi sankcije Rusiji i regionima Donjeck i Lugansk, čiju je nezavisnost Moskva priznala.

Tokio će zabraniti izdavanje i distribuciju ruskih državnih obveznica zbog "serije poteza koje je Rusija napravila u Ukrajini".

Japan će takođe prestati sa izdavanjem viza pojedincima povezanim sa ukrajinskim separatističkim regionima, a biće zamrznuta i njihova imovima u Japanu. Zabranjeno je i trgovati sa Donjeckom i Luganskom. Najavljeno je da će se sankcije pooštriti ako se situacija pogorša.

Zvaničnici u Južnoj Koreji, koja uvozi skoro sva fosilna goriva za svoje potrebe, održali su hitan sastanak o mogućim posledicama ukrajinske krize. Zaključak je da će za sada uticaj ograničen, ali da se može pogoršati ukoliko dođe do poremećaja u snabdevanju energentima.

Ministar finansija Li Eog-von naglasio je da se Seul u velikoj meri oslanja na uvoz pšenice iz Rusije i Ukrajine, ali da za sada ima zalihe do juna ili jula.

Sve članice EU glasale su za pooštravanje sanckija Rusiji. Nemačka je uz to objavila da zaustavlja projekat Severni tok 2.

SAD su takođe uvele sankcije čiji je cilj da se ruska vlada odseče od zapadnih izvora finansiranja, pa je dvema bankama bliskim Kremlju zabranjeno da trguju na američkom i evropskom tržištu.

Novi Zeland je pozvao ruskog ambasadora Georgija Zueva na konsultacije i preneto mu je "oštro protivljenje Novog Zelanda potezima Rusije", rekla je ministarka spoljnih poslova Nanaja Mahuta.

Poteze Rusije osudile su i UN. Generalni sekretar Antonio Gutereš kazao je da je priznavanje nezavisnosti dva separatistička regiona od strane Rusije "kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine".

U SAD, poteze Rusije osudili su pripadnici obe partije u Kongresu.

XS
SM
MD
LG