Linkovi

Bajden: Sudska odluka o abortusu "destabilizujuća", izmeniti senatsku proceduru


Predsednik SAD Džo Bajden govori na konferenciji za novinare na samitu u Madridu
Predsednik SAD Džo Bajden govori na konferenciji za novinare na samitu u Madridu

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao je da je odluka Vrhovnog suda kojom je ukinuto ustavno pravo na abortus "destabilizujuća", ali da ne utiče na američku poziciju u svetu.

Bajden je govorio na konferenciji za novinare na kraju petodnevne evropske turneje u okviru koje se sastao sa NATO saveznicima na samitu u Madridu i liderima G7 u Bavarskim Alpima, dok se Amerika i dalje suočava sa posledicama prošlonedeljne odluke najviše sudske instance u zemlji, prenosi agencija Asošijeted pres.

"Amerika je u boljoj poziciji da bude svetski lider nekog ikada ranije. Međutim, jedna stvar koja je destabilizujuća je nečuveno ponašanje Vrhovnog suda Sjedinjenih Država koji nije samo ukinuo presudu u slučaju Ro protiv Vejda, već i u suštini doveo u pitanje pravno na privatnost. Mogu da razumem zašto su Amerikanci nezadovoljni onim što je uradio Vrhovni sud", poručio je Bajden.

Takođe je naglasio da bi podržao izmenu filibastera - procedure u Senatu prema kojoj je potrebno 60 glasova za usvajanje većine zakona - da bi se omogućilo usvajanje predloga o zaštiti prava na abortus na nacionalnom nivou prostom većinom. Međutim, demokrate nemaju dovoljno glasova u Senatu za ukidanje filibastera, navodi AP.

Bajden je naglasio da "moramo usvojiti zakone o pravu na abortus u svih 50 američkih država".

"Ako filibaster bude prepreka tome, kao kada je reč o biračkim pravima, onda bi trebalo da postoji izuzetak iz te procedure za ovu akciju", rekao je Bajden.

Takođe je najavio da će sa guvernerima državam u petak razgovarati o pravu na abortus.

Posle odluke Vrhovnog suda da ukine presudu u slučaju Ro protiv Vejda kojom je legalizovan abortus širom SAD, o tom pitanju bi sada trebalo da odlučuju pojedinačne države. Očekuje se da će u gotovo polovini abortus biti zabranjen ili će biti uvedene oštre restrikcije.

"Istorijski" samit NATO

Bajdenova administracija je na trodnevnom samitu između ostalog najavila da će dugoročno ojačati američko vojno prisustvo u Evropi, objavljen je i dogovor sa Turskom kojim je otvoren put za članstvo Švedske i Finske u NATO-u, te usvojen novi strateški koncept alijanse u kojem se navodi da je Rusija "direktna pretnja", a kineska "politika prinude" izazov za interese Zapada.

"Mislim da svi možemo da se saglasimo da je ovo bio istorijski samit NATO-a", rekao je Bajden.

Takođe je podsetio da je zapadna vojna alijansa poslednji put usvojila strateški koncept pre 12 godina, da je Rusija tada označena partnerom, dok se Kina nije pominjala. Dokument utvrđen na samitu je to promenio.

"Svet se mnogo promenio od tada. Cilj ovog samita bio je da se jačaju naši savezi, rešavaju svetski izazovi i pretnje s kojima ćemo se suočiti u budućnosti", naglasio je američki predsednik.

Bajden je istakao i obaveze preuzete na sastanku G7, uključujući više ekonomske i vojne pomoći Ukrajini dok se bori protiv ruske invazije, kao i oštrije sankcije protiv Moskve.

"Bićemo uz Ukrajinu, i alijansa će biti uz Ukrajinu koliko god je potrebno. Ne znam kako će se sve završiti, ali Rusija neće poraziti Ukrajinu u Ukrajini. Ukrajina je već zadala težak udarac Rusiji",, zaključio je predsednik SAD.

XS
SM
MD
LG