Linkovi

SAD optužile pet kompanija u Kini da podržavaju rusku vojsku


Arhiva - Sekretarijat za trgovinu u Vašingtonu.
Arhiva - Sekretarijat za trgovinu u Vašingtonu.

Administracija predsednika Džoa Bajdena dodala je pet kompanija u Kini na crnu trgovinsku listu u utorak zbog navodne podrške ruskoj vojnoj i odbrambenoj industrijskoj bazi, proširujući tako sankcije Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

Sekretarijat za trgovinu, koje nadgleda crnu trgovinsku listu, saopštilo je da su ciljane kompanije isporučivale artikle ruskim "zabrinutim subjektima" pre invazije 24. februara, dodajući da "nastavljaju da sklapaju ugovore o snabdevanju ruskih subjekata navedenih i sankcionisanih strana".

Agencija je takođe dodala još 31 entitet na crnu listu iz zemalja uključujući Rusiju, UAE, Litvaniju, Pakistan, Singapur, Ujedinjeno Kraljevstvo, Uzbekistan i Vijetnam, prema unosu u Federalnom registru. Međutim, od ukupno 36 dodatih kompanija, 25 je imalo operacije u Kini.

"Današnja akcija šalje snažnu poruku entitetima i pojedincima širom sveta da će ih Sjedinjene Države, ako žele da podrže Rusiju, takođe odseći", rekao je podsekretar za trgovinu za industriju i bezbednost Alan Estevez u saopštenju.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Tri kompanije u Kini optužene za pomaganje ruskoj vojsci - Connec Electronic Ltd., hongkonški Vorld Jetta i Logistics Limited, nisu bile dostupne za komentar. Druga dva, King Pai Technologi Co., Ltd i Vinninc Electronic nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Hong Kong se smatr delom Kine za potrebe američke izvozne kontrole nakon što je Peking ugrozio autonomiju grada.

Stavljanje firmi na crnu listu znači da je njihovim dobavljačima iz SAD potrebna dozvola Sekretarijata za trgovinu pre nego što može da im bude poslata roba.

Sjedinjene Američke Države sa saveznicima kažnavaju ruskog predsednika Vladimira Putina zbog invazije, koju Moskva naziva "specijalnom operacijom", uvođenjem sankcija protiv niza ruskih kompanija i oligarha i dodavanjem drugih na crnu trgovinsku listu.

Dok su američki zvaničnici ranije rekli da se Kina generalno pridržava ograničenja, Vašington je obećao da će pažljivo pratiti poštovanje i rigorozno sprovoditi propise.

"Nećemo oklevati da delujemo, bez obzira na to gde se stranka nalazi, ako krši američki zakon", rekla je pomoćnica sekretara za trgovinu za administraciju za izvoz Tea Rozman Kendler u istoj izjavi.

XS
SM
MD
LG