Linkovi

Ambasador Hil sa predsednikom Vučićem o "detaljima saradnje" SAD i Srbije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka sa ambasadorom Sjedinjenih Država u Beogradu Kristoferom Hilom, u Beogradu, 29. septembra 2022. (Foto: Instagram/buducnostsrbijeav)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka sa ambasadorom Sjedinjenih Država u Beogradu Kristoferom Hilom, u Beogradu, 29. septembra 2022. (Foto: Instagram/buducnostsrbijeav)

Ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu Kristofer Hil razgovarao je u četvrtak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o detaljima saradnje dve zemlje, pogotovo u svetlu niza "uspešnih sastanaka" delegacije Srbije sa zvaničnicima SAD na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Na sastanku je bilo reči o važnim bilateralnim pitanjima i odnosima Srbije i SAD, ali i o ključnim problemima u regionu Zapadnog Balkana, navodi se.

"Razgovarao sam sa ambasadorom Hilom o detaljima bilateralne saradnje, pogotovo u svetlu niza uspešnih sastanaka koje smo u Njujorku imali sa američkim zvaničnicima tokom 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija", napisao je Vučić posle sastanka na svom zvaničnom Instagram profilu.

U saopštenju iz kabineta se dalje navodi da je Vučić istakao da je Srbija posvećena jačanju "ekonomskih i bilateralnih odnosa" sa SAD i da je zadovoljan razgovorima koje je u Njujorku imao sa zvaničnicima američke administracije, ali i poslovnim ljudima.

Istaknuta je zajednička potreba da se saradnja dve zemlje intenzivira u svim oblastima, ali i u sferi energetike, koju bi trebalo dodatno produbiti kroz realizaciju konkretnih projekata.

Govoreći o regionu, sagovornici su zaključili da je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu od presudnog značaja i dodali da ekonomski prosperitet i fokusiranje na rešavanje ekonomskih problema može da bude od pomoći u uklanjanju političkih nesuglasica.

Vučić je izrazio nadu da će u nastavku politike regionalnog povezivanja i otvorenog poziva na saradnju svim zemljama regiona imati jaku podršku SAD, kao i da će u brojnim projektima od regionalnog značaja SAD biti pouzdan partner Srbiji, navedeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG