Linkovi

Amerika nastavlja da se otvara, smenjeni stručnjak za vakcine svedočio pred Kongresom


Lutke za stolovima u jednom restoranu u saveznoj državi Virdžinija, koji se priprema da ponovo počne sa radom krajem meseca (Foto: AP/Steve Helber)
Lutke za stolovima u jednom restoranu u saveznoj državi Virdžinija, koji se priprema da ponovo počne sa radom krajem meseca (Foto: AP/Steve Helber)

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su nove smernice za bezbedno ponovno otvaranje zemlje, dok je broj Amerikanaca koji su umrli od koronavirusa prevazišao 85.000. Za to vreme, na Kapitol hilu, uzbunjivač Ričard Brajt, smenjeni stručnjak, koji je radio na razvoju vakcine, upozorio je da bi 2020. mogla da bude najmračnija zima u savremenoj istoriji, ako se ne uradi više u rešavanju krize.

Dok predsednik Tramp poziva zemlju da se ponovo otvori, najviši stručnjak za vakcine u zemlji dr Ričard Brajt je, svedočeći u Kongresu, uputio ozbiljno upozorenje.

"U ovom trenutku nemamo jedinstsveno liderstvo u odgovoru i nemamo sveobuhvatan plan”, rekao je bivši zvaničnik Sekretarijata za zdravstvo.

Doktor Brajt predvodio je vladinu potragu za vakcinom, ali kaže da je smenjen pošto je izrazio određene zabrinutosti. Sada, kao uzbunjivač, iznosi sumornu sliku.


“Prostor koji imamo za delovanje se sužava. Ako ne popravimo svoj odgovor sada, na osnovu nauke, bojim se da će se pandemija pogoršati i produžiti. Bez boljeg planiranja, 2020. bi mogla da bude najmračnija zima u savremenoj istoriji”.

Brajt kaže da su rani znaci upozorenja bili propušteni i da su zbog neaktivnosti vlade ugroženi životi.

"Verujem da Amerikancima treba reći istinu. Verujem da najbolji naučni saveti i smrenice u to vreme nisu bili preneti američkoj javnosti”.

Ričard Brajt, bivši direktor Uprave za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj, tokom svedočenja u Predstavničkom domu
Ričard Brajt, bivši direktor Uprave za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj, tokom svedočenja u Predstavničkom domu

Brajt smatra da su očekivanja o razvoju vakcine previše optimistična.

"I dalje mislim da je 12 do 18 meseci suviše agresivan plan i da će biti potrebno duže vreme od toga”.

A kada vakcina bude spremna, Brajt kaže da ne postoji plan za distribuciju onima kojima je potrebna.

"Ne postoji kompanija koja može da proizvede dovoljno za našu zemlju i svet. Zalihe će biti ograničene“.

Predsednik SAD Donald Tramp je međutim odbacio Brajtova upozorenja.

"Ne poznajem ga, nikada ga nisam upoznao, ne želim da ga upoznam, ali sam ga gledao i izgleda kao ljut, razočarani radnik”, rekao je Tramp pre odlaska u Pensilvaniju, gde je obišao fabriku za proizvodnju maski i ponovo nije slušao savet lekara - da nosi masku.

Tokom obraćanja u fabrici, Tramp je kritikovao demokratskog guvernera Pensilvanije.

"Moramo da navedemo guvernera Pensilvanije da počne da otvara delove, neki delovi države skoro da nisu pogođeni, a on hoće i dalje da ih drži zatvorene".

A dok federalna vlada objavljuje nove smernice o ponovnom otvaranju zemlje, najteže pogođena država u Americi oprezno preduzima prve korake. Guverner Njujorka ​Endru Kuomo objašnjava:

"Očigledno postoje različite stope infekcije širom države i zato imamo varijacije u vremenu otvaranja. Velika odgovornost sada pada na lokalne vlade”.

Samo pet regiona u severnom delu države kvalifikuje se za prvu fazu, pošto je 14 dana beležilo pad u hospitalizacijama i smrtnim slučajevima. Na posao se vraćaju radnici u građevini, poljoprivredi i prodaji.

"Postepeno otvaranje ne znači da je problem nestao”, dodaje guverner Kuomo.

Međutim, područja oko grada Njujorka, teško pogođena epidemijom, i dalje su zatvorena - do 13. juna.

Na Floridi, u zabavnom parku Universal Orlando otvorene su neke prodavnice i restorani, uz restrikcije.

Veliki tržni centar Mall of America u Minesoti planira da otvori vrata 1. juna.

U novim smernicama Centara za kontrolu bolesti restoranima i barovima se preporučuje da podstiču socijalnu distancu povećanjem prostora između stolova i ograničavanjem broja gostiju. Školama i kampovima se savetuje da ograniče koliko se često deca skupljaju u grupama.

Međutim, odluka kada se otvoriti prepoustena je pojedinačnim državama. Najmanje 45 njih već je ublažilo restrikcije, ali u četiri - broj novih slučajeva raste.

Tenzije rastu u Mičigenu, gde je na stepenicama državne skupštine došlo do incidenta. Demonstranti, od kojih su neki naoružani puškama, ponovo su kritikovali odluku guvernerke Megan Vitmer o ostanku kod kuće koja važi do 28. maja.

"Ona je najgora guvernerka koju je ova država ikad imala i moramo da je se rešimo odmah”, rekla je tokom protesta starija žena sa maskom i šeširom sa motivima američke zastave.

XS
SM
MD
LG