Linkovi

Većina američkih država ublažila restrikcije, neke u drugoj fazi otvaranja uprkos upozorenjima stručnjaka


Golf klub u Pasadeni, u Kaliforniji, koji se otvorio pre nekoliko dana uz striktne mere socijalnog distanciranja (Foto: Reuters/Mario Anzuoni)
Golf klub u Pasadeni, u Kaliforniji, koji se otvorio pre nekoliko dana uz striktne mere socijalnog distanciranja (Foto: Reuters/Mario Anzuoni)

Glavni američki zdravstveni zvaničnici upozorili su Kongres i javnost da bi moglo da dođe do nekontrolisanog širenja koronavirusa, ako države prerano popuste restriktivne mjere za suzbijanje Kovida 19. Doktor Entoni Fauči i drugi stručnjaci su - tokom svjedočenja na pretresu u Senatu - takođe naglasili da je neophodan oprez i sveobuhvatno testiranje da bi se spriječio drugi talas virusa.

Broj zaraženih u Americi približava se 1,4 miliona, dok je žrtava skoro 84 hiljade. Većina američkih država ipak ublažava mjere, uz podršku predsjednika Donalda Trampa koji, pokušava da umanji ekonomske posljedice pandemije.

Dok se američke države otvaraju, novi model Univerziteta države Vašington predviđa da bi do avgusta od koronavirusa moglo da umre 147 hiljada Amerikanaca, što je više od prethodnih projekcija.

Iako predsjednik Donald Tramp poziva države da ponovo pokrenu poslove, glavni ekspert za zarazne bolesti dr Entoni Fauči, član Radne grupe Bele kuće za borbu protiv Kovida 19, upozorava ih protiv preranog popuštanja restriktivnih mjera.


"Postoji stvaran rizik da ćete dovesti do širenja zaraze koju možda nećete moći da kontrolišete. To neće dovesti samo do patnji i smrti koji bi mogli da se izbjegnu, već bi moglo da unazadi vaš ekonomski oporavak”.

Na Faučijevo upozorenje, upućeno tokom svjedočenja na pretresu u Senatu, odgovorio je Trampov zet i savjetnik Džered Kušner.

"Postoji rizik za sve, ali predsjednik nosi teret 30 miliona Amerikanaca koji su izgubili poslove”.

Većina američkih država počela je da ublažava restrikcija. U djelovima Kalifornije, na snazi je druga faza otvaranja. Guverner Gevin Njusom rekao je da tržni centri mogu da budu otvoreni, ali za preuzimanje robe.

"Više od 70 odsto ekonomije u Kaliforniji je otvoreno uz određene izmjene”.

U Arizoni, počeli su da se otvaraju restorani. Međutim, neki barovi bili su puni mušterija, koji nisu pokrivali lice.

Faučijevo upozorenje, druga faza "otvaranja" i tajanstveni sindrom koji napada decu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

U Džordžiji, koja je među prvima počela da ublažava mjere, guverner Brajan Kemp je izdao novu uredbu o zatvaranju koncertnih hala, barova i noćnih klubova do kraja maja.

"Vjerujemo da će zdravstveni ishod biti bolji ako sačekamo malo duže”.

U Virdžiniji, guverner Ralf Nortam odložio je planove za otvaranje određenih okruga i gradova, koji su najbliži prijestonici Vašingtonu.

Dok se pokreće američka ekonomija, u toku je i debata o tome kada otvoriti škole, posebno u svijetlu novih upozorenja eksperata.

"Neka djeca sa Kovidom-19 imaju i veoma težak inflamantorni sindrom sličan Kavasakijevom sindromu. Mislim da je bolje da budemo veoma oprezni i ne budemo ležerni u uvjerenju da su djeca potpuno imuna na štetne efekte”, rekao je dr Entoni Fauči tokom svedočenja u Senatu.

Rijetki inflamatorni sindrom povezan sa koronavirusom registrovan je u najmanje 13 država. U Njujorku, guverner Endrju Kuomo rekao je da se ispituje oko 100 slučajeva. Troje djece je preminulo.


"Ovo je veoma uznemirujuća situacija i znam da su roditelji širom države i zemlje veoma zabrinuti zbog toga. Ta djeca nemaju uobičajne simptome Kovida 19. To nisu respiratorni simptomi”.

Osmogodišnji Džejden Hardovor bio je u bolnici dvije nedelje. Bio je negativan na testu za koronavirus, ali pozitivan na antitijela. Ljekari su mu dali lijek koji se koristi za liječenje Kavasaki bolesti.

Dvanaestogodišnja Džulijet Dejli kaže da je bila mrtva dva minuta, jer je imala rijetki srčani problem za koji ljekari kažu da je bio izazvan upalom, kao posljedicom koronavirusa. Džulijet strahuje od povratka u školu.

"Brinem da nešto može da se dogodi kada svi budemo zajedno, iako svi pokušavaju da budu na distanci”.

Države već planiraju za jesen. U državi Vašington razmatra se postepen povratak učenika, dok gradonačelnik Njujorka planira da otvori škole na jesen, ako situacija bude bezbjedna.

XS
SM
MD
LG