Linkovi

Studija: Više od trećine obolelih od Kovida 19 dobilo oštećenje bubrega


Hitna pomoć u Njujorku (Foto: AP/John Minchillo)
Hitna pomoć u Njujorku (Foto: AP/John Minchillo)

Više od trećine pacijenata obolelih od Kovida 19 koja se lečila u glomaznom zdravstvenom sistemu Njujorka, imala je akutno oboljenje bubrega, a 15 odsto je moralo i na dijalizu, objavili su američki naučnici. Studiju je sproveo tim Nortvel Helta, najveće zdravstvene ustanove u saveznoj državi Njujork.

"Zaključili smo se da je od prvih 5 449 primljenih pacijenata, 36, 6 odsto dobilo oštećenje bubrega", rekao je jedan od autora studije dokror Kenar Dževeri, nefrolog čija su saznanja o bubrezima objavljivana u međunarodnim žurnalima.

Akutna oštećenja bubrega dešavaju se kada ovi organi otkazuju i nisu u stanju da čiste otpadne materije. Od pacijenata koji su imali oštećenja bubrega, 14, 3 odsto je moralo da dijalizu, rekao je Džaveri u telefonskom intervjuu.

Ova studija je za sada najopsežnija koja se bavi oštećenjem bubrega kod pacijenata sa koronavirusom. Može biti od koristi jer, kako kaže Džaveri, i u druge bolnice dolaze novi pacijenti sa Kovidom 19, od koga je u svetu obolelo preko 4, 3 miliona ljudi, a preminulo oko 300 000.

Nekoliko timova istraživača je primetilo da se povećava broj oštećenja bubrega kod obolelih od koronavirusa. Džaveri i njegove kolege su pregledali medicinske podatke 5 449 pacijenata hospitalizovanih od 1. marta do 5. aprila.

Saznali su da oštećenje bubrega nastupa u ranim fazama bolesti, jer je 37, 3 odsto pacijenata već imalo problema sa tim organom kada su hospitalizovani, ili su im bubrezi oštećeni u 24 sata od prijema u bolnicu.

U mnogim slučajevima, oštećenje bubrega dogodilo se kada su teško oboleli morali da budu priključni na respirator, kaže Džaveri. Od 1000 pacijenata na respiratoru, oko 90 odsto je dobilo oštećenje bubrega. Od 925 pacijenata kojima nije bila potrebna pomoć respiratora, 21, 7 odsto je imalo problema sa bubrezima.

Teško oboleli pacijenti često dobiju oštećenje bubrega, dok im se pogoršava stanje, navodi Džaveri:

"To nije vezano za Kovid 19, više zavisi koliko ste oboleli".

Svakako, imajući u vidu procenat pacijenata čiji bubrezi obole, ova studija bi mogla da pomogne bolnicama da planiraju šta im je potrebno od zaliha i osoblja za naredne pacijente sa koronavirusom, rekao je Džaveri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG