Linkovi

Tajanstveni inflamatorni sindrom otkriven kod 100 dece u državi Njujork


Bolnički centar Kvins u "Jamajki" - četvrti u Kvinsu, u Njujorku (Foto: AP/Mary Altaffer)
Bolnički centar Kvins u "Jamajki" - četvrti u Kvinsu, u Njujorku (Foto: AP/Mary Altaffer)

Amber Din se oporavila od blagog oblika koronavirusa i njena petočlana porodica je upravo izašla iz svog kućnog karantina kada se njen najstariji sin - devetogodišnji Bobi - razboleo.

“U početku nije izgledalo ništa ozbiljno, ličilo je na stomačni virus, kao da je pojeo nešto što mu nije prijalo”, kaže Din koja sa suprugom i troje dece živi u Hornelu, gradu u zapdnom delu države Njujork. “Ali sutradan nije mogao da zadrži ništa što bi pojeo ili popio, a stomak ga je toliko boleo da nije mogao da sedi.”

U hitnoj pomoći lokalne bolnice, lekari su posumnjali na upalu slepog creva i poslali ih kući sa uputstvima da se jave pedijatru. Tek kasnije, kada se Bobijevo stanje drastično pogoršalo, lekari su shvatili da je bio među malim brojem dece sa tajanstvenim inflamatornim sindromom za koji se veruje da je povezan sa koronavirusom. Taj mali broj se ipak povećava.

Guverner Njujorka Endru Kuomo izjavio je u utorak da Njujork sada istražuje oko stotinu slučajeva sindroma koji pogađa krvne sudove i organe i ima simptome slične Kavasakijevoj bolesti i toksičnom šoku. Troje dece u toj državi je preminulo, a Kuomo je savetovao sve bolnice da u testiranju na Kovid-19 daju prioritet deci koja pokazuju te simptome.

U gradu Njujorku, gde su prijavljena najmanje 52 slučaja dece sa tim sindromom, gradonačelnik Bil de Blazio pozvao je u utorak roditelje da odmah nazovu pedijatra ako im deca pokažu simptome koji uključuju upornu temperaturu, osip, bol u stomaku i povraćanje.

To je uradila porodica Bobija Dina, iako žive u okrugu Stuben, koji ima samo 239 potvrđenih slučaja Kovida-19 i nalazi se u delu države koji će u petak početi da ponovo otvara neka radna mesta.

“Bolest uopšte nije pogodila njegov respiratorni sistem. Uticala je na srce”

Porodični lekar testirao je dečaka dan posle posete hitnoj pomoći, ali su na rezultat morali da sačekaju 24 sata. Te noći, dečaku je skočila temperature, abdomen mu je otekao, bio je teško dehidriran i srce mu je lupalo. Otac, Majkl Din, odvezao ga je u Dečju bolnicu Golizano u Ročesteru, 90 minuta od kuće.

“U Ročesteru su mu uradili brzi test na Kovid i ispostavilo se da je pozitivan”, priča za Asošijeted pres Ember Din. Sledećih šest dana, provela je u bolnici pored Bobijevog kreveta, gde je ležao prikačen na aparte za infuziju i monitor srca. Vratio se kući u nedelju, na Dan majki.

“Bolest uopšte nije pogodila njegov respiratorni sistem. Uticala je na srce”, kaže Din. "Zapaljenje limfnih žlezda izazvalo je bol u stomaku”, kaže. “Lekari se nadaju da će se 100 posto oporaviti, ali kažu da neka deca imaju trajne posledice."

Slučajevi dece sa tajanstvenim respiratornim sindromom sličnim Kavasakijevoj bolesti registrovani su i u Britaniji i Italiji.
Slučajevi dece sa tajanstvenim respiratornim sindromom sličnim Kavasakijevoj bolesti registrovani su i u Britaniji i Italiji.

U drugim delovima Amerike i Evrope, deca su takođe hospitalizovana zbog bolesti koja se sada zove pedijatrijski multi-sistemski inflamatorni sindrom (PIMS)

U Njujorku, sindrom je pronađen kod različitih grupa mladih ljudi. Petogodišnji dečak, sedmogodišnji dečak i 18-godišnja devojka su podlegli bolesti.

Oko 23 odsto slučajeva se dogodilo kod dece mlađe od 5 godina, oko 29 procenata kod dece između 5 i 9, oko 28 odsto u uzrastu između 10 i 14 i 16 procenata u uzrastu između 15 i 19 godina.

“Ovo je veoma uznemirujuća situacija i znam da su roditelji širom države i zemlje veoma zabrinuti zbog toga”, kazao je Kuomo. “Ako imamo ovaj problem u Njujorku, verovatno postoji u drugim državama”.

Doktor Huan Salazar iz Dečijeg medicinskog centra Kontektikata, kaže da se za dva pacijenta u centru veruje da imaju retko stanje, za koje kaže da se često manifestuje između dve i četiri nedelje nakon što se dete oporavilo od Kovida-19, a da često nije ni dijagnostikovano sa infekcijom. Bolnica Jejl Helt kaže da leči troje dece za koje se veruje da imaju sindrom.

Kuomo je prošle nedelje objavio da Njujork razvija nacionalni kriterijum za identifikovanje i odgovor na sindrom na zahtev federalnih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Svedočeći pred senatskim odoborom za zdravstvo o odgovoru administracije na koronavirus, doktor Entoni Fauči izjavio je da deca u principu bolje reaguju na bolest od odraslih i starijih građana, ali je upozorio da se I dalje mnogo toga ne zna o virusu.

“Na primer, u ovom trenutku, neka deca sa Kovidom-19 imaju i veoma jak inflamantorni sindrom veoma sličan Kavasakijevom sindromu”, rekao je Fauči. “Mislim da je boljej da budemo veoma oprezni i ne budemo ležerni u uverenju da su deca potpuno imuna na štetne efekte”.

Dok se Bobiju Dinu vraćaju energija i smisao za humor, njegova majka pažljivo prati da li će se znaci bolesti pojaviti i kod njene mlađe dece, od kojih jedno ima 3 godine a drugo je sedmomesečna beba.

Strašno je kad gledate svoje dete prikačeno na sve te aparte i infuziju i ništa ne možete da učinite”, kaže Din. “Po mom mišljenju, na vašem mestu ne bih puštala decu da idu na javna mesta”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG