Linkovi

Osnivač "Kauboja za Trampa" proglašen krivim na drugom suđenju sa upad u Kapitol


ARHIVA -Komesar okruga Otero u Nju Meksiku Koj Grifin govori na skupu u gradu Santa Fe (Foto: AP/Morgan Lee)
ARHIVA -Komesar okruga Otero u Nju Meksiku Koj Grifin govori na skupu u gradu Santa Fe (Foto: AP/Morgan Lee)

Komesar jednog okruga u američkoj državi Nju Meksiko, koji je osnovao grupu pod nazivom "Kauboji za Trampa, proglašen je krivim za upad u kompleks američkog Kongresa (Kapitol) tokom nemira 6. januara 2021. godine, što je druga uzastopna pobeda na sudu za Sekretarijat za pravosuđe.

Posle dvodnevnog suđenja bez porote, sudija američkog Okružnog suda u prestonici Vašingtonu Trevor Mekfaden presudio je da je optuženi Koj Grifin kriv po jednoj od dve tačke optužnice za prekršaj, prenosi agencija Rojters.

Presudom se dodatno jača jedan od ključnih argumenata tužilaca u stotinama povezanih slučajeva - a to je da je pristup Kongresu bio zabranjen 6. januara 2021. godine i da je to trebalo da bude očigledno hiljadama pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa koji su upali u kompleks da bi sprečili potvrdu izborne pobede demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

Sudija je proglasio Grifina krivim za ulazak u područje pod zaštitom Tajne službe, ali ga je oslobodio optužbe za neprimereno ponašanje.

Mekfaden je rekao da je Grifin trebalo da zna da ne može da se popne na zid i uđe u Kapitol, ali da je nevin po optužbi za remetilačko ponašanje zato što nikada nije pokušao da podstakne okupljene na nemire niti je učestvovao u nasilju.

Kazna Grifinu biće izrečena u junu, a mogao bi da bude osuđen na do godinu zatvora. Grifin je rekao novinarima da je krivično gonjen zbog slobode govora i da ne misli da je zatvorska kazna adekvatna.

"Godina je dugo vreme u zatvoru. Nadam se da se to neće dogoditi", naveo je Grifin.

Pre nego što su učesnici nemira upali u Kapitol, Tramp je održao govor u kojem je lažno tvrdio da je njegov izborni poraz rezultat rasprostranjene prevare, što su odbacili brojni sudovi, državni izborni zvaničnici i članovi njegove administracije.

Oko 800 ljudi suočeno je sa optužbama zbog nereda, zbog kojih su tadašnji potpredsednik SAD Majk Pens i članovi Kongresa morali da se kriju. Oko 200 se već izjasnilo krivim.

Suđenje Grifinu smatralo se važnim probnim slučajem, s obzirom na to da Sekretarijat za pravosuđe pokušava da osigura da se krivim proglase stotine optuženih koji su odbili da se nagode sa tužiocima.

Prvo suđenje, sa porotom, optuženom za 6. januar završeno je ranije ovog meseca odlučujućom pobedom za tužioce. Porota je, posle brzog razamtranja slučaja, donela jednoglasnu odluku da je jedan stanovnik Teksasa kriv po svih pet tačaka optužnice, uključujući i unošenje oružja u kompleks Kongresa i opstruiranje zvaničnog procesa.

XS
SM
MD
LG