Linkovi

Pulicerove nagrade za izveštaje o upadu u Kongres, pandemiji, povlačenju iz Avganistana


Fotograf Rojtersa Današ Sidiki, koji je ubijen prošlog jula u Avganistanu, posthumno je osvojio Pulicerovu nagradu za fotografije posledica pandemije kovida 19 u Indiji.
Fotograf Rojtersa Današ Sidiki, koji je ubijen prošlog jula u Avganistanu, posthumno je osvojio Pulicerovu nagradu za fotografije posledica pandemije kovida 19 u Indiji.

Vašington post osvojio je Pulicerovu nagradu za novinarstvo u javnoj službi zbog izveštavanja o pobuni 6. januara i upadu u američki Kapitol, napadu na demokratiju koji je označio šokantni početak jedne burne godine u kojoj je takođe završen najduži američki rat - onaj u Avganistanu.

Detaljno izveštavanje Vašington posta, u interaktivnoj seriji, otkrilo je brojne probleme i manjkavosti političkog i bezbednosnog sistema pre, za vreme, i posle nereda 6. januara 2021, koji su se dogodili u samom "dvorištu" dnevnika. Dramatični događaji u Vašingtonu doneli su nagradu i kompaniji Geti Imidžis (Getty Images) koja je osvojila jednu od dve nagrade u kategoriji fotografije aktuelnih dešavanja.

Američko povlačenje iz Avganistana i povratak zemlje upravi Talibana provlače se kroz više kategorija - druga nagrada za fotografiju aktuelnog događaja pripala je dopisniku i fotografu Los Anđeles Tajmsa Markus Jamu za rad tokom pada Kabula.

Njujork Tajms je osvojio nagradu u kategoriji izveštaja o svetskim dešavanjima, dovodeći u pitanje zvanične podatke o civilnim žrtvama američkih vazdušnih napada u Siriji, Iraku i Avganistanu.

Pulicerove nagrade, koje dodeljuje Univerzitet Kolumbija i smatraju se najprestižnijim u američkom novinarstvu, priznaju rad u 15 novinarskih kategorija i sedam umetničkih fotografija. Ovogodišnjim nagradama odato je priznanje radu novinara tokom 2021. Pobednik u kategoriji javne službe dobija zlatnu medalju, dok pobednici u ostalim kategorijama dobijaju 15.000.

Dnevnik Tampa Bej tajms sa Floride osvojio je nagradu za istraživačko novinarstvo za feljton "Otrovani", priču o fabrici olova i zagađenju životne sredine. Majami Herald je nagrađen za izveštavanje o rušenju višespratnice u Surfsajdu u predgrađu Majamija, dok su Asocijacija za bolju upravu i Čikago Tribjun nagrađeni za lokalno izveštavnaja za feljton "Smrtonosni požari, pogažena obećanja", analizu izostanka standarda u protipožarnoj bezbednosti.

Tim Rojtersovih fotografa, među kojima je i pokojni Daniš Sidiki, koji je ubijen prošlog jula dok je pratio rat u Avganistanu, osvojio je Pulicerovu nagradu za fotografiju za praćenje posledica pandemije koronavirusa u Indiji.

Odbor za dodelu Pulicerovih nagrada je takođe dodelio specijalnu nagradu novinarima Ukrajine, odajući im priznanje na "hrabrosti, izdržljivosti i posvećenosti" u izveštavanju o ruskoj invaziji.

XS
SM
MD
LG