Linkovi

SAD: Ostaci tri oborena objekta još nisu pronađeni


Pripadnik američke mornarice sprovodi potragu za ostacima kineskog balona koji su na velikoj visini oborili borbeni avioni SAD kod obale Južne Karoline 7. februara 2023.
Pripadnik američke mornarice sprovodi potragu za ostacima kineskog balona koji su na velikoj visini oborili borbeni avioni SAD kod obale Južne Karoline 7. februara 2023.

Sjedinjene Američke Države saopštile su da ne znaju poreklo tri objekta koje je američka vojska oborila dok ih je nosio vetar na velikim visinama iznad Severne Amerike.

Američka vojska takođe je priznala da je jedna od raketa promašila objekat, koji je oboren iznad jezera Hjuron, i da je pala u vodu, pre nego što je druga uspešno pogodila metu.

Bela kuća je saopštila u utorak da nema nagoveštaja da su oboreni objekti deo kineskog špijunskog programa.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima da ni jedna grupa niti pojedinac nisu saopštili da su tri objekta njihovo vlasništvo i dodao da američka obaveštajna zajednica veruje da bi "mogli da budu povezani sa nekom komercijalnom ili bezopasnom svrhom."

White House: Don’t Panic, Downed UFOs are Not Aliens
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Kirbi je prethodno rekao da su delovi sva tri objekta pali "na udaljena mesta koja su teško dostupna" — led na obalama krajnje severozapadne američke države Aljaske, teritoriju Jukona u severozapadnoj Kanadi i u dubine jezera Hjuron na granici između SAD i Kanade.

Sekretar odbrane Lojd Ostin rekao je da američko osoblje još nije pronašlo nikakve ostatke tri objekta.

Ostin je rekao novinarima u ponedeljak u Briselu, gde bi ove nedelje trebalo da se sastane sa ministrima odbrane NATO-a, da vremenski uslovi ometaju potragu na Aljasci, dok udaljeni teren utiče na traganje u Kanadi.

On je rekao da je prioritet za Pentagon "pronalaženje krhotina kako bismo mogli bolje da razumemo šta su ovi objekti".

Kirbi je odbio da označi bilo koji od tri objekta u vazduhu kao balone.

"Ne znamo u čijem su vlasništvu", rekao je on, za razliku od kineskog špijunskog balona koji su SAD oborile 4. februara iznad Atlantskog okeana nedaleko od obale države Južna Karolina, nakon što je preletao preko kopnenog dela SAD osam dana.

Kina i dalje tvrdi da je balon bio meteorološki i da je skrenuo s kursa. Ali američki zvaničnici kažu da delovi koje su izvukli sa dna okeana pokazuju da je balon bio u misiji nadziranja.

Šta misle Amerikanci o kineskom balonu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Severna komanda američke vojske navela je u saopštenju od ponedeljka da su posade izvukle "značajne ostatke sa lokacije, uključujući sve identifikovane prioritetne senzore i delove elektronike, kao i velike delove strukture".

Kirbi je rekao da je predsednik Džo Bajden ovo "učinio veoma prioritetnim", kako bi se utvrdilo vlasništvo i poreklo tri objekta koja su oborili američki borbeni piloti, bilo po njegovom naređenju, ili - u slučaju one koja je oborena Jukonu - nakon konsultacije sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom.

Portparol je rekao da su tri objekta oborena jer predstavljaju "veoma stvarnu" pretnju civilnoj avijaciji, pri čemu su objekti u blizini Aljaske i iznad teritorije Jukona lebdeli na visino od oko 12.000 metara iznad Zemlje, a onaj iznad jezera Huron na polovini te visine.

Nakon što je kineski balon otkriven, Kirbi je rekao da je američki radar ponovo podešen da traži još objekata.

"Jedan od razloga zašto vidimo više je da tražimo više", rekao je on.

Ranije je Kirbi u ponedeljak oštro odbacio optužbe Pekinga da su SAD izvršile prelete sa više od 10 balona na velikim visinama iznad Kine.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je na dnevnom brifingu: "Takođe je uobičajeno da američki baloni ilegalno uđu u vazdušni prostor drugih zemalja. Od prošle godine, američki baloni na velikim visinama ilegalno su leteli iznad vazdušnog prostora Kine više od 10 puta bez odobrenja kineskih vlasti".

On je rekao da bi Sjedinjene Države trebalo da "prvo razmisle o sebi i da promene kurs, a ne da blate i podstiču konfrontaciju".

"Nije tačno. Ne radim to. Jednostavno apsolutno nije tačno", rekao je Kirbi za američku kablovsku novinsku mrežu MSNBC. "Ne letimo balonima iznad Kine".

Obe zemlje raspoređuju špijunske satelite, ali nakon što je Vang optužio Sjedinjene Države da lete balonima iznad Kine, on nije ponudio detalje o tome kako se s njima postupalo ili da li su imali navodne veze sa vladom SAD.

Sjedinjene Države su u ponedeljak saopštile da su takođe primetile kineske balone kako lete nad Bliskim istokom. Međutim, general-potpukovnik Aleksus Grinkevič, komandant Centralne komande vazduhoplovnih snaga SAD, rekao je: "Nisu predstavljali pretnju. Proleteli su nekoliko puta otkako sam ja na čelu, ali ništa što bi me brinulo, u svakom slučaju".

Nakon incidenta sa balonom, američki državni sekretar Entoni Blinken otkazao je posetu Pekingu koja je potencijalno mogla da ublaži odnose između dve zemlje i nesuglasice oko Tajvana, trgovine, ljudskih prava i kineskih akcija u spornom Južnom kineskom moru.

Dopisnik Glasa Amerike za nacionalnu bezbednost Džef Seldin i dopisnica iz Pentagona Karla Beb učestvovali su u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG