Linkovi

Američki general: SAD tek naknadno otkrile ranije kineske špijunske balone


Dnevnici na kineskom jeziku u kineskoj četvrti u Los Anđelesu (Foto: AP/Damian Dovarganes)
Dnevnici na kineskom jeziku u kineskoj četvrti u Los Anđelesu (Foto: AP/Damian Dovarganes)

Peking je u ponedeljak pozvao Vašington da pokaže uzdržanost dok američka vojska traga za ostacima - kako se veruje - kineskog špijunskog balona koji je oborila iznad Atlantskog okeana. Kina međutim tvrdi da je reč o zalutalom civilnom balonu.

Američki general Glen Vanherk, koji je na čelu američke Sjevernoameričke vazdušne komande (NORAD) bio zadužen za obaranje balona , rekao je u ponedeljak da vojska nije uspjela da na vrijeme otkrije ranije špijunske balone.

Doodao je da su američke obavještajne službe naknadno utvrdile postojanje prethodnih letova na osnovu "dodatnih načina prikupljanja" podataka, ali nije precizirao da li je možda riječ o sajber špijunaži, presretanju telefonskih poziva ili ljudskim izvorima.

Iz Pentagona je tokom vikenda saopšteno da su kineski špijunski baloni kratko letjeli iznad SAD najmanje tri puta za vrijeme prethodne administracije predsjednika Donalda Trampa, i jednom pod aktuelnim predsjednikom Džo Bajdenom.

Vanherk je naglasio da je oboreni balon bio visok više od 60 metara, sa opremom teškom stotine kilograma. Nije isključio mogućnost da je balon bio opremljen eksplozivima.

Spor oko balona dodatno je zaoštrio odnose SAD i Kine i doveo do odlaganja planirane posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu tokom vikenda.

Američki borbeni avion oborio ja balon u subotu iznad Južne Karolina nakon što je vojska pratila njegovo kretanje preko kontinentalne Amerike. Kineske vlasti ocenile su da je reč o "preteranoj reakciji". Takođe su više puta ponovile da je balon korišćen u naučne svrhe i da je oduvan sa planiranog kursa.

"Kina se čvrsto protivi i snažno protestuje zbog ovoga", rekao je zamenik ministra inostranih poslova Še Feng u obraćanju američkoj ambasadi u Pekingu, koje je objavljeno na vebsajtu ministarstva.

Američka mornarica pokušava da pronađe ostatke balona, a Obalska straža obezbeđuje tu operaciju, saopštile su vojne vlasti u nedelju.

Iz Obalske straže je u ponedeljak saopšteno da je uspostavljena privremena bezbednosna zona blizu Surfsajd Biča u Južnoj Karolini, u području gdje je oboren balon, i da se zabranjuje ulazak brodova bez dozvole. Bezbednosna zona, kako je navedeno, uspostavljena je da bi se javnost zaštitila od "potencijalnih opasnosti povezanih sa fizičkim objektima".

Ukoliko operacija bude uspešna, SAD bi potencijalno mogle da imaju uvid u kineske špijunske kapacitete, mada američki zvaničnici umanjuju uticaj balona na nacionalnu bezbednost.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova u ponedeljak je saopštilo da je Kina otkrila da je balon zalutao iznad SAD nakon što su je o tome obavestile američke vlasti.

"Nenamerni ulazak tog letećeg objekta (u SAD) je u potpunosti izolovan, slučajan incident. Time se testira iskrenost SAD u poboljšanju i stabilizaciji bilateralnih odnosa i načina na koji rešava krizu. Nadamo se da će SAD raditi sa Kinom da adekvatno rešavaju naše razlike, izbegnu pogrešne procene i nerazumevanja i nanošenje štete našem međusobnom poverenju", rekla je portparolka ministarstva.

Dodala je da je još jedan balon, koji se nalazi iznad Latinske Amerike, bespilotni civilni leteći objekat na probnom letu koji je "značajno skrenuo s kursa i nenamerno ušao u vazdušni prostor iznad Latinske Amerike zboog vremenskih uslova i ograničenih kapaciteta za navigaciju".

Kolumbijska vojska saopštila je u nedelju da je otkrila objekat sličan balonu nakon što je Pentagon u petak naveo da još jedan kineski balon leti iznad Latinske Amerike.

Incident sa balonom dogodio se dok SAD i Kina pokušavaju da poboljšaju komunikaciju i odnose koji su zaoštreni proteklih godina zbog tenzija na više frontova.

Kina je posle obaranja aviona upozorila na "ozbiljne posledice" i da će upotrebiti sva raspoloživa sredstva da reši "slične situacije", bez iznošenja detalja.

XS
SM
MD
LG