Linkovi

SAD iz okeana izvlače i analiziraju dijelove kineskog špijunskog balona


Pripadnici američke mornarice vade ostatke kineskog špijunskog balona u Južnoj Karolini (Foto: U.S. Navy via AP)
Pripadnici američke mornarice vade ostatke kineskog špijunskog balona u Južnoj Karolini (Foto: U.S. Navy via AP)

Sjedinjene Države nastavljaju proces prikupljanja ostataka kineskog špijunskog balona kojeg je proteklog vikenda iznad Atlantskog okeana oborio američki vojni avion. Istovremeno, obavještajni eksperti počeli su analizirati već izvađene komade balona.

"Izvukli su neke ostatke s površine mora", rekao je novinarima portparol Savjeta za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi, uz napomenu da "vremenski uslovi nisu dopuštali mnogo podmorskog nadzora nad lokacijom na kojoj se nalaze krhotine".

Prostor na koji su pali dijelovi oborenog balona prostire se na više od 11 kilometara, udaljenih od obale države Južna Karolina oko 10 kilometara.

Američki avion oborio je balon po naredbi predsjednika Džo Bajdena u subotu, nakon što je nad teritorijom Sjedinjenih Država putovao duže od sedmice, uključujući i područja na kojima se nalaze važni vojni objekti.

Kina je tvrdila da je riječ o letjelici za posmatranje vremenskih prilika, bez vojne namjene, ali Sjedinjene Države navode da je riječ o sofisticiranom balonu za špijuniranje.

Mapa koja pokazuje putanju balona.
Mapa koja pokazuje putanju balona.

Kirbi je rekao da će američki ronilački timovi "u narednim danima moći da zarone duboko i bolje osmotre šta se nalazi na dnu okeana, ali da je sve to tek počelo". Dodao je da Sjedinjene Države nemaju namjeru da komade balona pošalju nazad u Kinu.

Prema Kirbijevim riječima, tokom osmodnevnog leta balona nad Sjedinjenim Državama i zapadnim dijelom Kanade, poduzeti su koraci kako bi se umanjile njegove mogućnosti za špijuniranje, ali i koraci ka "unapređenju naših mogućnosti da od njega prikupljamo informacije".

"I dalje analiziramo informacije koje smo uspjeli prikupiti sa balona prije nego što smo ga srušili, a sada ćemo preuzeti ostatke i pretpostavljam da bismo mogli naučiti još više", rekao je Kirbi.

Kirbi je rekao da je jedan detalj već poznat - da balon nije samo lebdio iznad Aljaske, najsjeverozapadnije američke savezne države, preko cijele zemlje do istočne obale, već je imao propelere i upravljač koji mu je davao određenu kontrolu, čak i dok su ga nosili vjetrovi na velikoj nadmorskoj visini.

"Istina je da je ovaj balon imao sposobnost manevrisanja - ubrzavanja, usporavanja i okretanja. Dakle, imao je propelere, imao je kormilo, da tako kažem, što mu je omogućavalo promjenu smjera", naveo je Kirbi. "Ali najvažniji navigacijski vektor bilo je samo strujanje vjetra, vjetrovi na tolikoj visini" - oko 18 kilometara iznad zemljine površine.

Kina je u ponedjeljak saopštila da je odluka o obaranju balona bila test američke “iskrenosti u poboljšanju i stabilizaciji odnosa Kine i Sjedinjenih Država, te načinu rješavanja kriza.”

Zvaničnici Bajdenove administracije nazvali su ovu epizodu "neprihvatljivim kršenjem našeg suvereniteta" od strane Kine.

Peking negira takve tvrdnje, insistirajući da je riječ o civilnoj naučnoj letelici koja je greškom ušla u američki vazdušni prostor.

Naknadno su američki odbrambeni zvaničnici naveli da je Kina poslala balone iznad američke teritorije tri puta za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trampa, te jednom ranije tokom Bajdenovog mandata, iako ne na toliko dugačak period kao prošle sedmice.

Tramp je negirao da se to dogodilo u vrijeme njegovog predsjedničkog mandata, nazvavši to "lažnom dezinformacijom".

U izjavi objavljenoj u nedjelju, zamjenik ministra vanjskih poslova Kine Še Feng uložio je službeni protest zbog obaranja balona, opisujući to kao pretjeranu reakciju i "ozbiljno kršenje međunarodne prakse". Dodao je da će Kina "odlučno zaštititi legitimna prava i interese” privatnog operatera balona.

Zbog ovog incidenta, američki državni sekretar Antoni Blinken je otkazao dugo iščekivano putovanje u Peking, koje je imalo za cilj unapređenje odnosa između dvije države.

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Kine, Mao Ning, rekla je novinarima u ponedjeljak da se Peking nada kako će Vašington "sarađivati sa Kinom da bi se na pravi način pozabavili svojim razlikama, kako bi izbjegli pogrešne računice ili naštetili uzajamnom povjerenju".

Neke od informacija u ovom tekstu preuzete su od agencija AP, Rojters i AFP.

XS
SM
MD
LG