Linkovi

Američki borbeni avioni oborili leteće objekte iznad Aljaske i Kanade


Američki borbeni avioni F-22 (Foto: REUTERS/U.S. Air Force/Master Sgt. Kevin J. Gruenwald)
Američki borbeni avioni F-22 (Foto: REUTERS/U.S. Air Force/Master Sgt. Kevin J. Gruenwald)

Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je u subotu da je, po njegovom naređenju, američki borbeni avion oborio "neidentifikovani objekat" koji je leteo iznad Jukona, dan nakon što su SAD preduzele sličnu akciju iznad Aljaske.

Severnoamerička vazdušna komanda (NORAD), američko-kanadska organizacija zadužena za odbranu vazdušnog prostora iznad dve zemlje, otkrila je objekat koji je leteo na velikoj visini iznad Aljaske u petak veče, pre nego što je ušao u kanadski vazdušni prostor u subotu.

Trudo je razgovarao sa američkim predsednikom Džo Bajdenom, koji je takođe naredio da se objekat obori. Angažovani su kanadski i američki borbeni avioni, a objekat je oborila američka letelica.

Bela kuća je prethodno, u petak, saopštila da je iznad Aljaske oboren objekat veličine manjeg automobila. Objekat, koji se nalazio na velikoj visini, srušen je po naređenu predsednika Bajdena.

Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, izjavio je da je objekat oboren u severoistočnom delu Aljaske – nadomak Kanade. Nalazio na visini od 12,190 metera.

Ukazao je da su nepoznati brojni detalji u vezi sa oborenim objektom. Zvaničnik Bele kuće saopštio je da su SAD upozorene na prisustvo nepoznatog objekta iznad Aljaske u četvrtak uveče.

Naveo je da SAD očekuju da će biti u mogućnosti da mu pristupe jer se srušio u području američkih teritorijalnih voda. Kirbi je rekao i da SAD trenutno nemaju saznanja o postojanju letećih objekata sličnog tipa na teritoriji te države.

U međuvremenu, Pentagon je potvrdio da je američka borbena letelica otvorila vatru na leteći objekat koji se nalazio na velikoj visini.

U objavi Pentagona navedeno je da se ne zna poreklo oborene letelice. Ukazano je da američki sekretar za odbranu Lojd Ostin da, za sada, nije kontaktirao svoje kolege u vezi sa incidentom.

Navedeno, je i da, za sada, nema indicija da je objektom upavljano, kao i da je nepoznata brzina kojom je objekat leteo.

Saopšteno je i da je Pentagonu nepoznato poreklo oborenog letećeg objekta.

Američka Federalna vazduhoplovna administracija saopštila je da je delimično zatvoren vazdušni prostor nad severnom Aljaskom – i da će to trajati tokom postupka koji je u vezi sa incidentom pokrenuo američki Sekretarijat odbrane.

Protekle sedmice američku javnost ustalasao je slučaj kineskog balona za koji američke vlasti tvrde da je bio špijunski.

Ta letelica oborena je 4. februara nad Severnom Karolinom. Nakon toga američke vlasti saopštile su da je kineski balon bio opremljen tehnologijom za prikupljane obavešajnih signala.

XS
SM
MD
LG