Linkovi

SAD pravdaju odluku o obaranju tri neidentifikovana objekta


ARHIVA : Obaranje kineskog špijunskog balona iznad obale Južne Karoline(Foto: REUTERS/Randall Hill)
ARHIVA : Obaranje kineskog špijunskog balona iznad obale Južne Karoline(Foto: REUTERS/Randall Hill)

VAŠINGTON - Bela kuća u ponedeljak je pravdala odluku da obori tri neidentifikovana objekta za tri dana, ali i istovremeno priznala da nema nagovještaja da su bili namenjeni za špijuniranje što je bio slučaj sa kineskim balonom koji je prvi oboren u američkom vazdušnom prostoru.

Američka vojska još nije uspela da utvrdi o kakvim objektima je reč, niti odakle potiču.

Tri objekta su letela toliko nisko da su predstavljala pretnju po civilni aviosaobraćaj, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi. Bajdenova administracija još nema dokaze da su imali opremu za špijuniranje, niti da su pripadali Kini, ali zvaničnici nisu isključili tu mogućnost.

"Riječ je o odlukama koje su isključivo i jednostavno bile zasnovane na onome što je bilo u najboljem interesu Amerikanaca", rekao je Kirbi.

Američki borbeni avion oborio je u nedelju "neidentifikovani objekat" iznad jezera Hjuron u Mičigenu, po naređenju predsednika Džoa Bajdena. To je bilo četvrto takvo obaranje u osam dana, što je mirnodopski presedan, rečeno je u Pentagonu.

Jedan od razloga za obaranje je pojačana uzbuna, nakon detektovanog špijunskog balona iz Kine iznad SAD, rekao je general Glen Van Herk, šef Severnoameričke vazdušne komande.

Borbeni avioni su prošle nedelje obarali objekte iznad Kanade i Aljaske. Zvaničnici Pentagona rekli su da objekti nisu predstavljali pretnju po bezbednost, ali se o njima znalo toliko malo da nije isključen čak ni NLO.

Američke vlasti su stavile do znanja da stalno prate nepoznate objekte i da nije neobično zatvaranje vazdušnog prostora kao mera predostrožnosti za njihovu procenu.

Ali, istovremeno je otvoreno pitanje da li je takva upotreba sile opravdana, posebno pošto su zvaničnici administracije rekli da objekti nisu od velike opasnosti po nacionalnu bezbednost i da su obaranja bila samo iz opreza.

Van Herk je rekao da su SAD prilagodile svoj radar tako da mogu da prate i sporije objekte.

Upitan da li su zvaničnici isključili postojanje vanzemaljaca, Van Herk je kazao da "u ovom trenutku ne može ništa da isključi".

Međutim, portparolka Bijele kuće rekla je u ponedeljak da nema nagoveštaja o "vanzemaljskim aktivnostima" u vezi sa oborenim objektima.

Zvaničnici Pentagona rekli su da još uvek pokušavaju da utvrde šta su tačno objekti koje su oborili, ali kažu da postoji jasna razlika između tri oborena objekta tokom vikenda i balona iz Kine koji se pojavio krajem januara.

Balon je oboren 4. februara iznad obale Južne Karoline i njegovi ostaci pali su u Atlantski okean.

Kineski balon iznad Mirtl biča, kod obale Južne Karoline
Kineski balon iznad Mirtl biča, kod obale Južne Karoline

Zvaničnici pokušavaju da precizno identifikuju druga dva objekta koja su oborili borbeni avioni iznad SAD, i utvrde da li Kina stoji iza njih.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost rekao je da možda postoje "potpuno bezopasni razlozi" za let tri oborena objekta, te da korporativne ili akademske institucije mogu da koriste naprave koje dostižu veliku visinu. "Jednostavno ne znamo", rekao je u Kirbi u intervjuu za kablovsku mrežu MSNBC u ponedeljak.

Objekat oboren u subotu iznad kanadskog Jukona, zvaničnici SAD su opisali kao balon znatno manji od onog oborenog 4. februara. Leteći objekat oboren iznad severne obale Aljaske, bio više cilindričan i opisan kao vrsta vazdušnog broda.

Svi ovi slučajevi su povećali diplomatske tenzije između Sjedinjenih Država i Kine, pokrenuli pitanja o obimu američkog nadzora Pekinga i izazvali kritike republikanaca na račun Bajdenove administracije.

Kina je u ponedeljak ustvrdila da su američki baloni nadletali njen vazdušni prostor bez dozvole više od 10 puta od početka 2022. godine. Bela kuća je to negirala. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da su preleti američkih balona bili nelegalni, ali nije navodio da li je reč o vojnim ili špijunskim letelicama.

XS
SM
MD
LG