Linkovi

Prepirke republikanaca i demokrata u vezi sa rušenjem kineskog špijunskog balona


Na fotografiji Čad Fiša, vide se ostaci velikog balona kako padaju ka Atlantskom okeanu, nedaleko od obale Južne Karoline, dok borbeni avion prolazi pored ostavljajući kondenzacijski trag, 4. februara 2023.
Na fotografiji Čad Fiša, vide se ostaci velikog balona kako padaju ka Atlantskom okeanu, nedaleko od obale Južne Karoline, dok borbeni avion prolazi pored ostavljajući kondenzacijski trag, 4. februara 2023.

Stranačka podela na političkoj sceni Sjedinjenih Država, brzo je postala očigledna u nedelju nakon američkog obaranja kineskog špijunskog balona, pri čemu je Bajdenova administracija branila njegovo bezbedno uklanjanje na moru iznad Atlantskog okeana, dok su republikanci tvrdili da je trebalo da bude oboren pre više od nedelju dana pre nego što je mogao da preleti preko SAD i njenih ključnih vojnih objekata.

Pit Butidžidž, sekretar za transport u administraciji Džoa Bajdena, rekao je za CNN da je kinesko slanje balona "neprihvatljiv upad u američki suverenitet". Ali , rekao je da ga je američka vojska, po Bajdenovom naređenju prošle srede, oborila u subotu "bez ikakve štete ljudima ili imovini... nakon procene rizika" u opciji da se to uradi iznad američkog kopna.

"Ovo je urađeno na veoma efikasan način", rekao je on.

Krhotine od raketnog udara na balon, koji je lebdio na visini većoj od 18.000 metara, pale je oko 10 kilometara od obale južne američke države Južna Karolina. Butidžidž je rekao da se polje krhotina proteže na više od 11 kilometara.

Video Veronike Balderas Iglesias:

US Seeks Debris, Intel From Downed Suspected Chinese Spy Balloon
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Brodovi američke mornarice sakupljali su ostatke iz okeana i slali su ih u laboratoriju FBI-a nedaleko od Vašingtona na analizu.

Republikanski kongresmeni kritikovali su Bajdena zato što nije oborio balon kada je prvi put uočen 28. januara iznad Aleutskih ostrva, dela krajnje severozapadne države Aljaske, umesto što ga je pustio da plovi sa zapada na istok nedelju dana preko centralnog kopna SAD, uključujući i brojna ostrva SAD na kojima su vojne baze.

Kina je saopštila da je balon prikupljao meteorološke podatke i da je skrenuo sa kursa usled strujanja vetra, šaljući ga iznad Sjedinjenih Država, što su SAD odbacile kao paravan za misiju prikupljanja obaveštajnih podataka. Kina nije precizirala gde je nameravala da balon ode.

Američki vojni zvaničnici rekli su, međutim, da bez obzira koje obavještajne podatke koji je balon mogao poslati nazad u Kinu, oni nisu bitni i da se ne razlikuju od onoga što Kina i SAD prikupljaju od špijunskih satelita koji su raspoređeni iznad teritorija obe zemlje.

Republikanski senator Tom Koton iz Arkanzasa, česti Bajdenov kritičar, rekao je za Foks njuz da je misija balona "podsetnik na šta su Kinezi sposobni" i da je "nanela poniženje i sramotu" Sjedinjenim Državama.

Drugi republikanac, senator Marko Rubio sa Floride, rekao je za CNN: "Iza ovoga se krije poruka" Kine.

"Ovo je neuspeh koji ne razumem", rekao je Rubio. "Zašto ga pustiti da leti po sredini zemlje iznad vojnih baza? Ako bilo čime preletimo iznad Kine, oni će to oboriti".

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da je američko obaranje balona "očigledna preterana reakcija i ozbiljno kršenje međunarodne standardne prakse" i ponovilo tvrdnju da se balon koristi za meteorološka istraživanja.

Balon je prvo ušao u zonu vazdušne identifikacije SAD pre više od nedelju dana, a zatim je prešao u kanadski vazdušni prostor. Američki sekretarijat za odbranu saopštio je da je balon ponovo ušao u vazdušni prostor SAD 31. januara. U četvrtak je viđen kako leti iznad Montane, države u kojoj se nalaze američke nuklearne rakete smeštene u silose.

SAD su saopštile da su preduzele tehnološke mere kako bi sprečile da balon prikupi bilo kakve informacije dok je prelazio preko zemlje.

Otkriće špijunskog balona dolazi u osetljivom trenutku za Kinu. To se dogodilo neposredno pre nego što je državni sekretar Entoni Blinken trebalo da poseti Kinu i sastane se sa predsednikom Ši Đinpingom. Blinken je otkazao svoje putovanje nakon otkrića špijunskog balona.

Denis Vajlder, bivši kineski analitičar iz CIA, rekao je za Glas Amerike da se incident dogodio u osetljivom trenutku za kineskog lidera.

"Predsednik Ši Đinping je trenutno u, kako bih nazvao, ofanzivi šarma koja je počela nakon što je (politika) nultog Kovida 19 ukinuta", čime se okončavaju ograničenja zatvaranja zbog Kovida 19. Vajlder je rekao: "... On želi da kaže svetu da je Kina ponovo otvorena za poslovanje. On veoma želi da vidi povratak američkih investitora".

Vajlder je rekao da misli da će incident pokrenuti novi krug tenzija između SAD i Kine.

"Ako Sjedinjene Države budu u stanju da se oporave bujice informacija koje pokazuju da je ovo zaista bila špijunska misija, a ne meteorološka misija, i pokažu te dokaze Kinezima, osramotićemo Kineze", rekao je on. "Možda ćemo veoma osramotiti Narodnooslobodilačku vojsku. I tako - mislim da će to biti teško za upravljanje, posebno ako Sjedinjene Države izađu veoma javno sa ovom informacijom. Dakle, ovde će biti napet period.”

Još jedan kineski balon primećen je kako leti iznad Latinske Amerike.

XS
SM
MD
LG