Linkovi

SAD oborile kineski balon za koji tvrde da je špijunski


Kineski balon pada u okean nakon što je oboren iznad obale Surfsajd Biča u Južnoj Karolini, 4. februara 2023.
Kineski balon pada u okean nakon što je oboren iznad obale Surfsajd Biča u Južnoj Karolini, 4. februara 2023.

Američki vojni avion oborio je letelicu za koju Pentagon veruje da je kineski špijunski balon, iznad obale Južne Karoline. Tako se okončala dramatična situacija koja je skrenula pažnju na pogoršane odnose SAD i Kine.

"Uspešno smo ga oborili i želim da čestitam našim pilotima koji su to obavili", rekao je predsednik Džo Bajden.

Bajden je izjavio da je izdao naređenje da se balon obori još u sredu, ali je Pentagon preporučio da se sačeka dok se balon ne nađe iznad otvorenog mora, kako bi civili zaštitili od komadića letelice kada budu padali na Zemlju sa visine veće od one kojom putuju komercijalni avioni.

Brojni avioni su učestvovali u misiji, ali je samo jedan - lovac F22 koji je poleteo iz vazdušne baze Lengli u Virdžiniji, ispalio projektil - supersoničnu raketu vazduh-vazduh, saopštio je visoki zvaničnik američke vojske.

Stanovnici Surfsajd Biča u Južnoj Karolini fotografišu kineski balon u subotu, 4. februara 2023.
Stanovnici Surfsajd Biča u Južnoj Karolini fotografišu kineski balon u subotu, 4. februara 2023.

Balon je oboren šest nautičkih milja od američke obale, iznad relativno plitke vode, što bi moglo da pomogne američkoj vojsci u želji da pronađe važne elemente kineske opreme za nadzor u ostacima balona, narednih dana, saopštili su zvaničnici.

Obaranje kineske letelice je obavljeno ubrzo nakon što je američka vlada naredila da se zaustave svi letovi na tri aerodroma u Južnoj Karolini - Vilmingtonu, Mertl Biču i Čarlstonu. Letovi su nastavljeni u subotu popodne.

Balon je prvi put ušao u američki vazdušni prostor 28. januara, pre nego što je prešao u kanadski vazdušni prostor u ponedeljak 30. januara. Zatim je ponovo ušao u američki prostor 31. januara. Kada je prešao iznad američkog kopna, nije se vraćao ka otvorenom moru, zbog čega je obaranje bilo otežano.

Kineski balon, veličine dva školska autobusa, u petak je prošao iznad centralnih delova SAD. Pentagon je optužio Kinu za špijunažu, dok je prisustvo balona izazvalo uzbuđenje, ili pak zabrinutost Amerikanaca, od kojih su neki izašli na ulice sa dvogledima u želji da vide neobičnu letelicu.

Državni sekretar Entoni Blinken iznenada je otkazao važnu posetu Pekingu, čiji je cilj bio da se smanje tenzije u američko-kineskim odnosima. U planu su bili njegovi susreti sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom i drugim zvaničnicima. U razgovoru sa kineskim zvaničnicima, Blinken je izjavio da je prisustvo kineskog balona "neodgovoran čin i kršenje američkog suvereniteta."

Kina tvrdi da je u pitanju meterološki balon koji je skrenuo s kursa. Pentagon je odmah odbacio te tvrdnje, dok Kina tvrdi da se balon ne koristi za nadzor i da ima ograničene navigacione sposobnosti.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je navelo i da nastavlja komunikaciju sa SAD kako bi se rešila ova situacija.

Sekretar Blinken je razgovarao sa direktorom Centralne kancelarije Kineske komunističke partije Vang Jijem kome je preneo da neće putovati u Kinu zbog prisustva kineskog balona za nadzor. Blinken je prihvatio kinesko izražavanje žaljenja ali je poručio da je u pitanju "jasno kršenje američkog suvereniteta i međunarodno prava, što je suprotno svrsi njegove planirane posete", saopšteno je iz Stejt departmenta. Ipak, američki zvaničnici ističu da diplomatski kanali ostaju otvoreni i da će Blinken "u odgovarajućem trenutku" otputovai u Kinu.

Pentagon je ranije saopštio da kineski špijunski balon već nekoliko dana leti iznad Amerike.

Predsednik Džo Bajden nije želeo da komentariše incident kada mu je pitanje postavljeno na jednom ekonomskom skupu. Dvoje kandidata koji će se takmičiti na izborima 2024, bivši predsednik Donald Tramp i Niki Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline i bivša ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, ocenili su u petak da bi SAD trebalo da odmah obore balon.

Borbeni avioni su mobilisani, ali su vojni lideri savetovali predsednika Bajdena da ne obara balon, iz straha da bi krhotine mogle predstavljati pretnju po bezbednost.

I kanadsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je otkriven „balon za nadzor na velikoj visini", bez navođenja drugih detalja.

Američki senator Marko Rubio, republikanski član Odbora za obaveštajna pitanja, rekao je da je špijunski balon alarmantan, ali ne i iznenađujući.

„Nivo špijunaže usmerene na našu zemlju od strane Pekinga je drastično porastao, i intenzivniji je i drskiji u poslednjih 5 godina“, napisao je Rubio na Tviteru.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti rekao je da će zatražiti brifing o nacionalnoj bezbednosti.

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Država su se pogoršali poslednjih godina. Poseta bivše predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu, povećala je tenzije, a Kina je odgovorila vojnim vežbama.

XS
SM
MD
LG