Linkovi

Stejt department zabranio ulazak u SAD Guriju i njegovoj porodici


Bivši general srpske policije i komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, 24. oktobra 2003. godine (Foto: AP/Darko Vojinović)
Bivši general srpske policije i komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, 24. oktobra 2003. godine (Foto: AP/Darko Vojinović)

SAD su zabranile su ulaz u SAD bivšem komandantu srpske Žandarmerije Goranu Radosavljeviću - Guriju, zbog, kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, umešanosti u grubo kršenje ljudskih prava.

Radosavljević je javno označen prema Zakonu o operacijama u inostranstvu i povezanim programima Stejt departmenta, sekciji 7031(c), koja omogućava da u slučajevima, kada državni sekretar ima pouzdane informacije da su strani zvaničnici umešani u značajnu korupciju ili gruba kršenja ljudskih prava, ti pojedinci i njihova najbliža porodica nemaju pravo ulaska u SAD.

Protiv Radosavljevića, kako navodi Stejt department, postoje kredibilni dokazi da je umešan u ubistvo braće Bitići, trojice Amerikanaca albanskog porekla u Srbiji, posle rata na Kosovo 1999. godine.

Prema istom zakonu, državni sekretar je dužan da javno ili privatno označi te zvaničnike i njihove članove porodice. Pored toga što je označen Radosavljević, Stejt department je takođe javno označio njegovu suprugu Svetlanu Radosavljević i ćerku Anu Radosaveljević.

XS
SM
MD
LG