Linkovi

Helsinška komisija SAD pozdravlja sankcije Guriju


Logo Helsinške komisije
Logo Helsinške komisije

Helsinška komisija SAD pozdravila je sankcije koje je Stejt department uveo nekadašnjem komandantu srpske policije Goranu Radosavljeviću Guriju zbog sumnje da je umešan u ubistvo braće Bitići 1999.

Predsedavajući Helsinške komisije, republikanski senator Rodžer Viker, pozdravio je to što je Stejt department zabranio ulazak u SAD Radosavljeviću i njegovoj porodici.

"Kongres je izvršnoj vlasti dao različite alate za uvođenje ozbiljnih sankcija onima koji su potencijalno umešani u korupciju ili su kršili ljudska prava i ohrarbuje me što ova adminsitracija koristi te alate kako bi zaštitila američke interese", rekao je Viker.

Član Helsinške komisije, demokratski senator Ben Kardin, kaže da se ranije sreo sa preživelim članovima porodice Bitići i da je dugo ohrabrivao srpske zvaničnike da procesuiraju odgovorne za ubistvo trojice braće.

"Sankcije Radosavljeviću potvrđuju našu želju da vidimo pravdu u ovom slučaju i ohrabrujem adminsitraciju da nastavi sa pritiskom na Beograd kako bi nešto preduzeo", kaže Kardin.

SAD su zabranile su ulaz u SAD bivšem komandantu srpske Žandarmerije Goranu Radosavljeviću - Guriju, zbog, kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta,umešanosti u grubo kršenje ljudskih prava.

Radosavljević je javno označen prema Zakonu o operacijama u inostranstvu i povezanim programima Stejt departmenta, sekciji 7031(c), koja omogućava da u slučajevima, kada državni sekretar ima pouzdane informacije da su strani zvaničnici umešani u značajnu korupciju ili gruba kršenja ljudskih prava, ti pojedinci i njihova najbliža porodica nemaju pravo ulaska u SAD.

XS
SM
MD
LG